Rabszolgasors – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.08.11. 23:50

Nincs megállás, itt a meccsözön csaknem karácsonyig. Elvégre alighogy véget ér a Bajnokok Ligája-csoportkör, jön a futballvilágbajnokság Katarban. Mindkét torna a gigantománia csimborasszója, hiszen a mezőny 32 csapattal indul.

Mondhatnak nekem bármit, rengeteg ez a kétszer 32, megszállottnak, mániákusnak kell lennie annak, aki valamennyi eredményt folyamatosan fejben tartja. Sőt. Már az is elég, hogy megnézi a fontosabb meccseket, bele-belepillant a kevésbé rangosabbakba. Miközben mi más lenne érdekesebb egy átlagos futballrajongónak, mint Európa legjobb klubjainak, illetve a világelsőségért vetélkedő válogatottak küzdelme?

Ülhetünk tehát rabszolgaként a televízió előtt, lelkiismeret-furdalástól kínozva, ha belealszunk egy-egy unalmasabb meccsbe (és miért ne aludnánk bele...?), de nem számít, mi csak szurkolók vagyunk, kizárólag dumában fontosak.

Vannak magasabb szempontok, így a marketing. Meggyőződésem, hogy a katariaknak leginkább az országimázs szempontjából fontos a rendezés, gazdagságuk jóvoltából a költségeket kirázzák a kisujjukból. Szinte egyik pillanatról a másikra teremtettek stadionokat, szállodákat, tejet és mézet a Kánaánhoz, semmi sem drága. A mára már elhallgató közlések szerint rabszolgamunkával lett a homokban kővár, mindenesetre jellemző, hogy a beruházók kárpótlással igyekeztek jóvátenni a munkások által elszenvedetteket, az ilyesmi árulkodó.

A világ egyik leggazdagabb országáról van szó, így érthető, hogy a FIFA miért halmozta, halmozza el kegyeivel, így a rendezéssel is. Ne feledjük, az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Dél-Korea is szeretett volna házigazda lenni. De hát ugyebár a pénz beszél, arról nem szólva, hogy pénzt csak pénzből lehet teremteni – esetünkben mindkét közhely megáll.

Száz nap tehát, s jön a Katar–Ecuador nyitó meccs, majd karácsony előtt nem egészen egy héttel a döntő – az sem meglepő, hogy éppen Katar nemzeti ünnepén.

Ugyanakkor feltűnő, hogy a világot uraló futballszervezetek egyáltalán nem törődnek a hagyományokkal. Például az alapító atyaként tisztelt Anglia szokásaival. Ott van ugyebár a drukkerek által is kedvelt Boxing Day, a karácsony és újév közötti sűrített futballprogram. Nos, a vb december 18-án ér véget, s nyolc nap múlva jön, jönne az első ünnepi meccs a Premier League-ben.

Megjegyzem a Boxing Day eredetileg a szegények megsegítésének hagyománya, miközben a katari vb a gazdagság ünnepe.

Nyilván az esélyegyenlőség jegyében.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik