MALONYAI PÉTER
2022.08.11 23:50 Frissítve: 2022.08.13 00:13

Rabszolgasors – Malonyai Péter jegyzete

Nincs megállás, itt a meccsözön csaknem karácsonyig. Elvégre alighogy véget ér a Bajnokok Ligája-csoportkör, jön a futballvilágbajnokság Katarban. Mindkét torna a gigantománia csimborasszója, hiszen a mezőny 32 csapattal indul.

 
Száz nap múlva kezdődik a történelmi foci-vb Katarban

Mondhatnak nekem bármit, rengeteg ez a kétszer 32, megszállottnak, mániákusnak kell lennie annak, aki valamennyi eredményt folyamatosan fejben tartja. Sőt. Már az is elég, hogy megnézi a fontosabb meccseket, bele-belepillant a kevésbé rangosabbakba. Miközben mi más lenne érdekesebb egy átlagos futballrajongónak, mint Európa legjobb klubjainak, illetve a világelsőségért vetélkedő válogatottak küzdelme?

Ülhetünk tehát rabszolgaként a televízió előtt, lelkiismeret-furdalástól kínozva, ha belealszunk egy-egy unalmasabb meccsbe (és miért ne aludnánk bele...?), de nem számít, mi csak szurkolók vagyunk, kizárólag dumában fontosak.

Vannak magasabb szempontok, így a marketing. Meggyőződésem, hogy a katariaknak leginkább az országimázs szempontjából fontos a rendezés, gazdagságuk jóvoltából a költségeket kirázzák a kisujjukból. Szinte egyik pillanatról a másikra teremtettek stadionokat, szállodákat, tejet és mézet a Kánaánhoz, semmi sem drága. A mára már elhallgató közlések szerint rabszolgamunkával lett a homokban kővár, mindenesetre jellemző, hogy a beruházók kárpótlással igyekeztek jóvátenni a munkások által elszenvedetteket, az ilyesmi árulkodó.

A világ egyik leggazdagabb országáról van szó, így érthető, hogy a FIFA miért halmozta, halmozza el kegyeivel, így a rendezéssel is. Ne feledjük, az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Dél-Korea is szeretett volna házigazda lenni. De hát ugyebár a pénz beszél, arról nem szólva, hogy pénzt csak pénzből lehet teremteni – esetünkben mindkét közhely megáll.

Száz nap tehát, s jön a Katar–Ecuador nyitó meccs, majd karácsony előtt nem egészen egy héttel a döntő – az sem meglepő, hogy éppen Katar nemzeti ünnepén.

Ugyanakkor feltűnő, hogy a világot uraló futballszervezetek egyáltalán nem törődnek a hagyományokkal. Például az alapító atyaként tisztelt Anglia szokásaival. Ott van ugyebár a drukkerek által is kedvelt Boxing Day, a karácsony és újév közötti sűrített futballprogram. Nos, a vb december 18-án ér véget, s nyolc nap múlva jön, jönne az első ünnepi meccs a Premier League-ben.

Megjegyzem a Boxing Day eredetileg a szegények megsegítésének hagyománya, miközben a katari vb a gazdagság ünnepe.

Nyilván az esélyegyenlőség jegyében.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.08.11 23:44:56

Foci vb 2022 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A pénz beszél, arról nem szólva, hogy pénzt csak pénzből lehet teremteni.

2022.07.15 22:00:30

Foci vb 2022 KAMLER JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Dúsgazdag ország lévén, Katar nyilván megadja a módját.

2022.06.23 22:45:48

Foci vb 2022 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Ha van valami jó az idei, téli világbajnoki rendezésben, hogy már most úgy várom a vb-t, mint gyerek a karácsonyt, reménykedve, talán a katari meccseken végre ismét feltűnnek olyan játékosok, akik a különleges talentumukkal valami érdekeset csempésznek az unalmasra uniformizált futballba.

2022.06.13 21:48:04

Foci vb 2022 MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A labda pártatlan: uram bocsá’, még a bíróknál is kevesebb benne az elfogultság; szuverén: csak a fizika törvényeinek engedelmeskedik; öntörvényű: nem feltétlenül arra megy, amerre küldik; bosszúálló: aki rosszul nyúl hozzá, kibabrál vele. Ugyanakkor igazságos: megbünteti, aki félvállról veszi; engedelmes: de csak azzal, aki jól bánik vele; hálás: segít, ha sokat foglalkoznak vele; lelke van: kileheli…, leereszt, és jöhet a cseréje.

2022.06.07 08:51:45

Foci vb 2022 K. Zs.

Katar, november 20. – december 18.: öt város, nyolc stadion, 32 résztvevő, 64 mérkőzés.