Vb 2022: ezt a csatát várja igazán Laidouni – jönnek a franciák!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.11.30. 09:32
null
Laidouni nem csupán a kezével bánik ügyesen a labdával, az FTC-ben és a tunéziai válogatottban is bizonyítja hasznosságát – szerdán a franciák ellen játszhat (Fotó: Getty Images)
Tunéziai válogatottként szülőhazája, Franciaország ellen léphet pályára Aissa Laidouni, aki Párizs külvárosában született. A Ferencváros középpályása élvezni akarja a szerdai összecsapást.

 

Párizs a kedvenc városa. Sohasem tagadta, szereti Franciaországot, szereti a francia nyelvet, és miután Párizs külvárosában nőtt fel, az sem meglepő, hogy az otthont is a francia főváros és környéke jelenti számára. Aissa Laidouni a tunéziai válogatott tagjaként szerdán Franciaország ellen léphet pályára: a 25 éves középpályásnak különleges kilencven perc lesz a csoportkör utolsó mérkőzése.

NS-SZAKÉRTŐ, LISZTES KRISZTIÁN
„Ragyogóan játszik a vébén Aissa Laidouni, nem csodálkoznék, ha több ajánlat is befutna érte a Ferencvároshoz – értékelte a középpályás teljesítményét szakértőnk, a 49-szeres magyar válogatott Lisztes Krisztián. – Bár mindig a klubérdek a legfontosabb, a Fradinak figyelembe kell vennie – és biztos vagyok benne, hogy ezt meg is teszi – a játékos helyzetét, aki talán topbajnokságba szerződhet. Az FTC-t nagy veszteség érné a távozásával, de van az a pénz, amiért el kell adni. Jó meccsnek ígérkezik a Tunézia–Franciaország, attól függetlenül, hogy a franciák már továbbjutottak. Elképesztően gyorsak a játékosai, kérdés, Deschamps mennyire rotálja az együttest. Valami azt súgja, lesz olyan periódusa a találkozónak, amikor Tunézia meglepetést szerezhet.”

„A sorsolást követően nyomban kijelentettem, ezt a meccset várom leginkább – mondta lapunknak a Ferencváros katari tornán szereplő futballistája.   –    Franciaországban születtem, ott nőttem fel, a szüleim, a családom nagy része a mai napig ott él. Gyerekként a francia bajnokságban futballozó sztárokra akartam hasonlítani, semmi kétség, különleges mérkőzés vár rám. Sokat gondolkodtam, milyen lesz Franciaország ellen pályára lépni, és arra jutottam, ez a csata alighanem végigkíséri majd az életemet. Úgyhogy szeretném élvezni minden pillanatát.”

A Ferencváros futballistája tisztában van vele, Tunézia finoman fogalmazva sincs könnyű helyzetben. A csoport záró fordulója előtt egy ponttal áll az utolsó helyen, ha bravúrral legyőzi a franciákat, továbbjutása akkor is az ausztrál–dán összecsapás eredményétől függ.

A szerdai mérkőzés nem csupán Laidouninak lesz különleges, Tunézia 26-os keretéből rajta kívül kilencen Franciaországban látták meg a napvilágot: a kapusok közül Muez Hasszen, a védelemből Dylan Bronn, Vadzsdi Kesrida, Montasszar Talbi és Nader Gandri, a középpályásoknál Hannibal Medzsbri és Eljesz Szkiri, a támadók közül Naim Szliti és Vahbi Kazri. Nem mellékesen jegyezzük meg, Mohamed Dräger Németországban, Anisz Ben Szliman pedig Dániában született, szóval, igazán nemzetközi társaság a tunéziai.

Kérdés, a csoportból két győztes mérkőzéssel már továbbjutó Franciaország milyen kezdőcsapattal áll fel, Didier Deschamps szövetségi kapitány alighanem több alapemberét pihenteti a kieséses szakasz előtt. Tunézia szempontjából ez jól és rosszul is elsülhet, Kylian Mbappé valóban csúcsformában futballozik eddig a tornán, ám az adott esetben a helyén szerephez jutó futballista még inkább motivált lesz, hogy bizonyítson a szakmai stábnak.

A csoportkör első mérkőzésén a dánok elleni 0–0 alkalmával a mezőny legjobbjának választott Laidouninak azért is fontos a franciák elleni mérkőzés, mert elképzelhető, hogy ez lesz az utolsó fellépése a világbajnokságon, több lehetősége nem adódik felhívni magára a figyelmet. Romániában a napokban már arról cikkeztek, hogy egy francia élvonalbeli klub tízmillió eurót sem sajnálna a megszerzéséért, s ha a Ferencváros értékesíti a játékjogát, azzal korábbi klubja, a román FC Voluntari is jól jár, amelynek a vételár tizenöt százaléka jár.

Ha Tunézia szerdán búcsúzik a világbajnokságtól, az NB I sem képviselteti tovább magát a tornán – a magyar élvonalból Laidouni volt az egyetlen futballista Katarban.

MELYIK CSAPATNAK MI KELL A TOVÁBBJUTÁSHOZ A D-CSOPORTBAN?

FRANCIAORSZÁG:már továbbjutott, és csak akkor nem lesz csoportelső, ha Tunéziától kikap, Ausztrália pedig legyőzi Dániát, és a két meccs eredménye alapján az ausztrálok ledolgozzák hatgólos lemaradásukat a gólkülönbséget illetően.
AUSZTRÁLIA:
ha legyőzi Dániát, biztosan továbbjut. A döntetlen akkor elég, ha Tunézia nem veri meg a franciákat.
DÁNIA:csak győzelem esetén juthat tovább. Ha közben Tunézia is győz, akkor a két csapat között gólkülönbség rangsorol (jelenleg a dánok több szerzett góllal előzik meg az észak-afrikai csapatot).
TUNÉZIA:csak a franciák legyőzése esetén juthat tovább, ráadásul kizárólag akkor, (1) ha a másik mérkőzés döntetlent hoz, (2) vagy a dánok úgy verik meg Ausztráliát, hogy tunéziai, dán összevetésben a gólkülönbség nem az európai csapatnak kedvez.

A CSOPORT SZERDAI PROGRAMJA
16.00:
Tunézia–Franciaország (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
16.00:Ausztrália–Dánia (Tv:Duna World)– élőben az NSO-n!

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 2 2 6–2 +4 6
2. Ausztrália 2 1 1 2–4 –2 3
3. Dánia 2 1 1 1–2 –1 1
4. Tunézia 2 1 1 0–1 –1 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik