BACSKAI JÁNOS, MAROSI GERGELY, RUSZNÁK GYÖRGY 2018.06.28 17:59 Frissítve: 2018.06.28 20:30

Sosem látott eset, sárga lapok döntöttek a vb-n a továbbjutásról!

Korábban még nem látott szituáció állt elő az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon a H-csoport végjátékában. Kolumbia Szenegál 1–0-s legyőzésével megszerezte a csoportelsőséget, a már kiesett Lengyelország 1–0-ra megverte Japánt, így Szenegál és Japán pontszámot, gólkülönbséget és egymás elleni eredményt tekintve teljesen azonosan állt. A fair play pontok döntöttek a FIFA szabályai szerint: a vb-n eddig kevesebb sárga lapot kapó Japán továbbjutott második helyen, Szenegál búcsúzott, nem maradt afrikai csapat a mezőnyben!

Mina gólja tette csoportelsővé Kolumbiát (Fotó: AFP)
FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
H-CSOPORT, 3. FORDULÓ
SZENEGÁL–KOLUMBIA 0–1 (0–0)
Szamara, Szamara Aréna. 41 970 néző. Vezette: Mazsics (szerb)
SZENEGÁL: K. N’Diaye – Gassama, S. Sané, K. Koulibaly, Sabaly (Wagué, 74.) – I. Sarr, Kouyaté, Gueye, S. Mané – Keita Baldé (Konaté, 80.), M. Niang (Sakho, 86.). Szövetségi kapitány: Aliou Cissé
KOLUMBIA: Ospina – Arias, Mina, D. Sánchez, Mojica – Uribe (Lerma, 83.), C. Sánchez – Cuadrado, Quintero, James Rodríguez (Muriel, 31.) – Falcao (Borja, 89.). Szövetségi kapitány: José Pékerman
Gólszerző: Mina (74.)
Sárga lap: M. Niang (51.), ill. Mojica (45.)

JAPÁN–LENGYELORSZÁG 0–1 (0–0)
Volgográd, Volgográd Aréna. 42 189 néző. Vezette: Sikazwe (zambiai)
JAPÁN: Kavasima – Szakai H., Josida, Makino, Nagatomo – Jamagucsi, Sibaszaki – Szakai G., Okazaki (Oszako, 47.), Uszami (Inui, 65.) – Muto (Haszebe, 82.). Szövetségi kapitány: Nisino Akira
LENGYELORSZÁG: Fabianski – Bereszynski, Glik, Bednarek – R. Kurzawa (Peszko, 79.), Krychowiak, Góralski, Jedrzejczyk – Zielinski (Teodorczyk, 79.), Lewandowski, Grosicki. Szövetségi kapitány: Adam Nawalka
Gólszerző: Bednarek (59.)
Sárga lap: Makino (66.)

SZENEGÁL–KOLUMBIA

Barátságos mérkőzésre nem lehetett számítani, lévén Szenegál és Kolumbia egymás közvetlen riválisa volt a továbbjutásért – abban azért nem bízhattak a csapatok, hogy majd Lengyelország biztosan elintézi Japánt a másik meccsen.

Ennek megfelelően mindkét csapat harciaskodott is, arról meg, hogy a futball játék, láthatóan megfeledkeztek a felek – helyzetből keveset, kemény belépőből jóval többet láthattak a drukkerek. A 13. percben kulcsfontosságú szituációban segített (helyes) döntést meghozni a VAR: Sadio Mané tört kapura nagy lendülettel, Davinson Sánchez minden mindegy alapon becsúszott, vitt mindent, labdát, babát egyaránt. Milorad Mazsics játékvezető a tizenegyespontra mutatott, aztán visszanézte az eseménysort, s a lassítások bizonyították: Sánchez először a labdát érte el – a játék nem büntetővel, hanem játékvezetői labdával folytatódott!

A félidő hátralevő részében a szenegáliak viszonylag biztosan őrizték a 0–0-t – ez nekik biztos továbbjutást jelentett volna –, Kolumbia képtelen volt helyzetet teremteni a zöld mezesek kapuja előtt. Ha nem lett volna elég bajuk, fél óra elteltével James Rodríguezt sérülés miatt le is kellett cserélni, így a szünetben megvonhatták a borús összképet – kiesésre álltak, az első játékrészben egyetlen labdaérintésük sem volt a szenegáli tizenhatoson belül, ráadásul elvesztették első számú sztárjukat is.

Hatvanhárom perc elteltével Sadio Mané tökéletes jellemzését adta a mérkőzésnek: egy jó szögből megítélt szabadrúgásnál nekifutás közben a fenekére zuttyant… A rossz színvonalért legalább az kárpótolhatta a feleket, hogy Lengyelország vezetést szerzett, így ideiglenesen mindketten továbbjutásra álltak…

Szenegál végzetét a sárga lapok okozták (Fotó: AFP)

A helyzeten az változtatott, hogy a 74. percben az egyik kolumbiai szögletre megérkezett Yerry Mina, és remek fejest küldött a kapuba, megszerezve második gólját a világbajnokságon! (0–1). Ezzel Szenegál és Japán azonos pontszámmal, gólkülönbséggel és egymás elleni eredménnyel állt, a fair play pontok miatt a japánok kerültek továbbjutó pozícióba!

Az előállt kritikus helyzet azonnali rohamokra sarkallta Szenegált, az afrikaiak gyorsan kidolgoztak és kihagytak három helyzetet – bő öt perc alatt többet mutattak támadásban, mint addig az egész mérkőzésen. Kétségbeesett szenegáli próbálkozások jöttek és jöttek, de nem vezettek sikerre – kiesett Afrika ötödik képviselője is a világbajnokságról! A szenegáliak azt a kérdést azért feltehetik maguknak, hogy miért nem futballoztak addig, amíg nem kaptak gólt…

JAPÁN–LENGYELORSZÁG

A már kiesett lengyelek a becsületükért játszottak, ellenben Japánnak legalább egy pont biztosan kellett volna a továbbjutáshoz. A volgográdi hőségben ezt a japánok viszonylag minimalistán és biztonsági játékkal próbálták megoldani, legalábbis abból ítélve, hogy a lengyeleknek voltak helyzeteik – a legnagyobbnál Kamil Grosicki fejesét Kavasima Eidzsi egészen pazar mozdulattal, rendkívüli bravúrral hárította. A közönség a levonuló csapatoknak célzott füttyszóval jelezte: azért ennél több szórakoztató megmozdulást várna.

A japánok csatárcserével kezdték a második félidőt (Okazaki Sindzsi jött le), ez sem segített viszont a támadójátékukon. Az meg a hangulatukon és a helyzetükön nem javított, hogy az 59. percben Lengyelország megszerezte a vezetést: bal oldali Kurzawa-szabadrúgás után Jan Bednarek teljesen üresen érkezett és a kapuba lőtt (0–1)! Ez azt is jelentette, hogy rosszabb gólkülönbsége miatt Japán egyből kiesésre állt!

Japán kikapott és a végén csalta a futballt – de így is továbbment (Fotó: AFP)

A kolumbiai vezető gól aztán visszaküldte továbbjutó helyre Japánt, igaz, csak a fair play rangsor döntött, így a japánok még azzal is törődhettek, hogy ne húzzák ki a gyufát a játékvezetőnél (meg a lapokat a bíró zsebéből). Kavasima egy védéssel megmentette csapatát egy öngóltól (azzal már Szenegál állt volna továbbjutásra), és ez kulcsfontosságúnak bizonyult – Japán sikeresen „csalta a focit” a borzalmasan unalmas végjátékban, és ha csak a fair play rangsornak köszönhetően is, de Ázsia egyetlen talpon maradt képviselőjeként bejutott a nyolcaddöntőbe!

A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE 
1. Kolumbia 3 2 1 5–2 +3 6
2. Japán 3 1 1 1 4–4   0 4
3. Szenegál 3 1 1 1 4–4   0 4
4. Lengyelország 3 1 2 2–5 –3 3
Japán és Szenegál között a fair play pontok döntöttek. Japán: –4 pont (4 sárga lap). Szenegál: –6 pont (6 sárga lap)

 

2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.