CSILLAG PÉTER
CSILLAG PÉTER
2018.06.15 22:31 Frissítve: 2018.06.15 23:26

Hierro helytállt első megméretésén – Csillag Péter helyszíni riportja

Fernando Hierro lába leért a mély vízben (Fotó: AFP)

 

Milyen hatással lesz a világbajnoki rajt előtt két nappal átélt kapitánydráma a spanyol válogatottra? Vajon megroppantotta-e lelkileg a játékosokat a Real Madriddal kötött „titkos" megállapodása miatt kirúgott Julen Lopetegui távozása? Ha igaz, hogy az öltöző hangadói a fordulat után külön kérték Luis Rubiales szövetségi elnököt döntése visszavonására, képesek-e mégis zokszó nélkül beletörődni az új helyzetbe? Egyáltalán, elfogadják-e a sportigazgatóból szövetségi kapitánnyá vedlett Fernando Hierrót kikezdhetetlen tekintélyű hadvezérnek, vagy marad azért idegenkedés a mély vízbe dobott, korábban vezetőedzőként csak a másodosztályú Oviedót irányító madridi hátvédlegendával szemben? Vagy pont a váratlanul kialakult vészhelyzet rántja egységbe a csapatot, erősíti a futballisták eltökéltségét, ahogyan Sergio Ramos csapatkapitány ígérte előzetesen?

Ilyen égető kérdések vártak feleletre a spanyol csapat első, Portugália elleni világbajnoki mérkőzése előtt, amely rögtön éles próbatétel elé állította a viharos napokat megélt együttest – amikor a szocsi stadionba érve, az öltöző bejáratánál Rubiales elnök megölelte Hierrót, a mozdulatban több volt egyszerű biztató gesztusnál.

Ha rosszindulatúak lennénk, mondhatnánk, hogy úgy kezdődött a mérkőzés, mintha egyenesen Lopetegui rendezte volna: a – még mindig... – Real-játékos Cristiano Ronaldo a maga módján némiképp beleszólt a madridi eredetű belviszályba, mert a 3. percben villámgyorsan eltolta a labdát késve odalépő klubtársa, Nacho mellett, a szabálytalanságért megítélt tizenegyest pedig olyan határozottsággal verte be David de Gea kapujába, ahogyan azt mindenre elszánt tekintete már a pályára vonuláskor előrevetítette. Ő lett ezzel Uwe Seeler, Pelé és Miroslav Klose után a negyedik játékos, aki négy világbajnokságon is gólt szerzett.

Amíg a portugál klasszis a vezetést, a gólját és némiképp magát ünnepelte, a kispad előtti „türelmi zóna" sarkán Hierro igyekezett tapssal hitet adni a játékosainak, a csapat vezéreként pedig Sergio Ramos ösztönözte a társait hasonlóképpen. Fokról fokra megtalálta nyugalmát a spanyol együttes, sőt a félidő derekán a Pepét finoman lekönyöklő, majd José Fontét és Cédricet megszambáztató Diego Costa gyönyörű góllal egyenlített. S ha Isco lövése nyomán a felső lécről levágódó labda a gólvonal mögé csapódik, előidézve a világbajnokságok történetének első „videós" gólját, talán az eseményeket végig állva figyelő, utasító Hierro is leülhetett volna egy percre a helyére... Ám hogy nem volt bent, azt még a VAR is látta.

Ahogyan azt is, amikor szünet előtti záróakkordként David de Gea kezéről a spanyol hálóba perdül a labda az éberen tüzelő Cristiano Ronaldo lapos kapura rúgását követően.

Ami biztos: Diego Costában nem tett kárt a szövetségi belbotrány, Sergio Busquets visszafejelt labdájára zsákmányára ugró leopárd kegyetlenségével érkezett, majd jött Nacho, és jóvátette minden vétkét. Ahogyan tizennyolc méterről, testével félig bedőlve, lábát ideális szögben lendítve, lábfejének tökéletes felületével eltalálta a labdát, minden gólszerzésre készülő felnőttnek, fiatalnak, gyereknek meg kellene néznie, három kameraállásból, naponta ötször.

Pénteki játéka alapján kétségtelen, a spanyol válogatott szép jelét adta tartásának, erejének és nem utolsósorban kivételes tudásának. Igaz ez akkor is, ha a a mindvégig félelmetes élességgel és koncentrációval, szinte vibrálva játszó Cristiano Ronaldo a 88. percben a mérkőzés hősévé emelkedett, hiszen szédítő szabadrúgásgólt lőtt a spanyol kapuba, és kialakította a 3–3-as végeredményt a szocsi álommeccsen. Vitán felül áll, hogy Fernando Hierro helytállt az első megméretésén – még ha a Real Madrid után néhány nappal a Real Madrid vezéralakja is keresztbe tett a válogatottjának.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
B-CSOPORT
PORTUGÁLIA–SPANYOLORSZÁG 3–3 (2–1)
Szocsi, Fist Stadion.Vezette: Rocchi (olasz)
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro – Moutinho, B. Silva (Quaresma 69.), W. Carvalho, B. Fernandes (Joao Mário, 68.) – C. Ronaldo, Guedes (André Silva, 80.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
SPANYOLORSZÁG: De Gea – Nacho, Piqué, S. Ramos, Jordi Alba – Busquets, Koke – Iniesta (Thiago Alcantara 70.), Isco, David Silva (Lucas Vázquez, 86.) – Diego Costa (Iago Aspas, 77.). Szövetségi kapitány: Fernando Hierro
Gólszerző: C. Ronaldo (4., 44., 88. – az elsőt 11-esből), ill. Diego Costa (24., 55.), Nacho (58.)
Sárga lap: B. Fernandes (28.), ill. Busquets (17.)

2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.