Elbűvölte a világot Miguel „Tetű” Herrera, a nyakkendős mexikói pankrátor

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.29. 16:00
Mexikó a fél világot lenyűgözve jutott a vb kieséses szakaszába, ahol Hollandiával csap össze. Nemcsak a csapatot, hanem az oldalvonal sztárját, Miguel Herrerát is szívébe zárta a futballtársadalom.

Kevés szövetségi kapitány vonzza úgy a tekintetet a vb-mezőnyéből, mint a kissé őrült, nagyon szenvedélyes, mégis elragadó Miguel Herrera, aki több okból is a brazíliai torna egyik kedvenc karaktere lett. Folyamatosan együtt él a játékkal, nem takargatja érzelmeit, megállás nélkül produkálja magát – mindezt bámulatos átéléssel, karikatúrába illő testalkatából árad az életerő. Egy labdarúgó-vb többek között az új sztárok és hősök születéséről szól: ami James Rodríguez a játékosoknál, az Herrera az edzők között. Miguel Herrera, aki több okból is a brazíliai torna egyik kedvenc karaktere lett. Folyamatosan együtt él a játékkal, nem takargatja érzelmeit, megállás nélkül produkálja magát – mindezt bámulatos átéléssel, karikatúrába illő testalkatából árad az életerő. Egy labdarúgó-vb többek között az új sztárok és hősök születéséről szól: ami James Rodríguez a játékosoknál, az Herrera az edzők között.



A világbajnokságon Herrera a legrosszabbul fizetett szövetségi kapitány (a három legjobban fizetett – Capello, Hodgson és Prandelli – a csoportkörben kiesett), ami nem csoda, hiszen 2013 októberében beugróként vette át a kijutási esélyét majdnem elvesztő, végül csodával határos módon megmenekülő nemzeti csapat irányítását. Egy hónapon belül ő volt a negyedik edző a mexikói válogatottnál, de meghálálta a bizalmat, és azóta is azt teszi. AZ A-csoportból Brazília mögött veretlenül, csupán egy kapott góllal jutott tovább Mexikó.


„Karakteres, szenvedélyes és zseniális. Ő testesíti meg a tipikus mexikói embert, aki mindig készen áll az élet örömeinek ünneplésére. Ezért olyan csábító a személyisége” – jellemezte Herrerát Enrique Karauze mexikói történész és vb-kommentátor.

A „Tetű” becenevet még játékosként kapta, ami a régi felvételeket elnézve nem akkora meglepetés. Már fiatalon is hasonlított egy mexikói pankrátorhoz, most is, annyi különbséggel, hogy mez helyett öltönyt és nyakkendőt visel.

(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)

Persze ez nem akadályozza meg abban, hogy (gól)örömében a játékosaival (és játékosain) hemperegjen a gyepen. Minden megmozdulásán érezni, hogy klasszikus apafigura a tanítványai szemében. Ez a mexikói csapat képességeit tekintve nem kiemelkedő, de nagyon együtt van, ami elsősorban Herrera pedagógiai munkáját dicséri.

Népszerűségének rohamos növekedése egyébként a Twitteren is tetten érhető, 750 ezer követőjével kimagaslik a vb szövetségi kapitányait tekintve. Ha másért nem, a szelfik miatt mindenképp érdemes bekövetni.

(Forrás: Twitter)
(Forrás: Twitter)

Játékosként hátvéd volt, annak kőkemény. A válogatottban nem sokáig, mindössze 14 mérkőzésig jutott, balhés természete miatt az 1994-es vb-re nem vitték el. Többek között ezért.

Itt éppen egy interjú közben rúgott szét valakit.

Edzői karrierje 2002-ben indult útjára, 2011-ben vette át a mexikói bajnokságban gyengélkedő América együttesét, ahova szintén fél évre érkezett. Aztán 2013-ban bajnoki címet ünnepelhetett.

Így örült a döntőben, a tizenegyespárbaj végén.


Azóta ez lett belőle.


Mexikó és Hollandia összecsapását élőben közvetítjük a Nemzeti Sport Online-on
, Herrera élményszámba menő megmozdulásait pedig a főoldalon található, élő hírfolyamunkban követheti nyomon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik