Euro 2012: Blanc mérges a talaj miatt, Bukarest már vizsgálódik is

Vágólapra másolva!
2011.09.07. 12:07
Franciaország labdarúgó-válogatottja csupán gól nélküli döntetlent ért el Románia vendégeként Bukarestben kedd este, így minden bizonnyal rendkívül éles, a csoportelsőségről döntő meccs vár rá Bosznia-Hercegovina ellen az Eb-selejtező D-csoportjának utolsó játéknapján.

Laurent Blanc, a francia válogatott szövetségi kapitány mind az eredményt (0–0), mind a bukaresti mérkőzés forgatókönyvét csalódást keltőnek nevezte.

„Mi uraltuk az eseményeket, csupán a gól hiányzott a játékunkból. Ha legalább egy igazi gólhelyzetet kialakítunk, nyerünk. Sajnos nem tudtuk olyan gyorsan építeni a támadásainkat, ahogyan reméltem, de ebben a játéktér állapotának is szerepe volt. Ez egyértelműen Romániának kedvezett” – mondta Laurent Blanc, aki utólag sem tartja elhibázottnak, hogy öt helyen változtatott a pénteken Albániában pályára lépő kezdő tizenegyen.

„A szövetségi kapitánynak az a feladata, hogy mindig a lehető legjobb csapatot küldje pályára, lehetőséget adjon az arra érdemeseknek, profitáljon a versenyhelyzetből. Az adott pillanatban szükségesnek látszó döntéseket meg kell hozni, nem lehet karba tett kézzel ücsörögni” – hárította el a csapat-összeállítással kapcsolatos óvatos kritikát a franciák hadvezére.

Ami a gyepszőnyeg valóban rossz állapotát illeti: Mathieu Valbuena szerint képtelenek voltak rajta játszani, Éric Abidal ugyanakkor hozzátette, hogy a játéktér mindkét csapat számára egyforma volt. A román szövetség elöljárói mindenesetre máris kérdőre vonták a gyepszőnyeget lefektető céget – ne feledjük, az Európa-liga jövő tavaszi döntőjének is a vadonatúj bukaresti Nemzeti Stadion ad otthont.

„Nem akarunk pótselejtezőt játszani, egyenes úton akarunk kijutni az Európa-bajnokságra. Kisebbfajta döntő vár majd ránk a Stade de France-ban” – célzott a bosnyákok elleni októberi rangadóra Karim Benzema. Blanc szerint eddig is többé-kevésbé várható volt, hogy a bosnyákok elleni meccs lesz a döntő – ezen a románok legyőzése sem változtatott volna.

Franciaország Albániával, egyetlen vetélytársa, Bosznia-Hercegovina Luxemburggal játszik egyaránt hazai pályán, mielőtt az utolsó játéknapon egymásnak ugrik – nagy valószínűséggel a csoportelsőségért.

„Nagy kár, hogy nem győztük le Franciaországot. Ez a siker jót tett volna a nemzeti büszkeségünknek is. No de azért egy döntetlen sem semmi a franciák ellen…” – mondta Victor Piturca román szövetségi kapitány, akinek csapata némi esélyt még őriz a második hely megszerzésére.

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 8 5 2 1 11–3 +8 17
2. Bosznia-Hercegovina 8 5 1 2 11–7 +4 16
3. Románia 8 3 3 2 10–6 +4 12
4. Fehéroroszország 9 3 3 3 6–5 +1 12
5. Albánia 8 2 2 4 6–10 –4 8
6. Luxemburg 9 1 1 7 3–16 –13 4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik