El: Újra a kontratámadásokban bízhatunk – Samy Mmaee

BORBOLA BENCE (Monaco)BORBOLA BENCE (Monaco)
Vágólapra másolva!
2022.09.14. 17:28
null
Samy Mmaee (középen) a kontratámadásokban bízik (Fotó: Szabó Miklós)
Szerda délután megérkezett Monacóba a Ferencváros, amely csütörtökön a hercegség együttesével meccsel az Európa-liga H-csoportjának második fordulójában.

 

Luxushelyszínen landolt szerda délután a Ferencváros gépe. Monaco mindenről híres, csak visszafogottságáról nem, igaz, miért is lenne, amikor a helyi lakosság egyharmada (!) dollármilliomos... Ez a mintegy tizenkétezer szupergazdag két négyzetkilométeren zsúfolódik össze, paloták, tengerre néző óriásteraszos Penthouse-lakások sorakoznak egymás mellett. Szimpla halandónak nem is érdemes átfutni az eladásra kínált ingatlanok listáját, az érdekesség kedvéért megnéztük, hogy amíg Budapesten egy négyzetméter ára egy-két millió forint, Monacóban legalább tizenhat-tizenhét millió forintnak megfelelő euró…

Monaco és Monte-Carlo a százhúsz kilométer hosszú francia Riviéra (Cote d'Azur) valódi ékszerdoboza.

A Formula–1-es nagydíjáról és kaszinójáról (is) híres miniállam önmagában is csodálatos helyszín, ám a luxus minden sarkon mellbe vág, méregdrága kávézók, éttermek, butikok érik egymást, a kikötőben nagyobbnál nagyobb jachtok sorakoznak. A város leghíresebb nevezetességének számító – kapuit 1862-ben megnyitó – kaszinóba azonban a helyiek még csak be sem tehetik a lábukat, még akkor sem, ha lenne mit elpörgetniük a ruletten…

(Fotó: Fradi.hu)
(Fotó: Fradi.hu)


A szabályok a csütörtöki mérkőzés napjára tovább szigorodnak a városban.

A Ferencváros elleni Európa-liga-találkozó előtt, alatt és után tilos az alkohol árusítása, hiába innának a turisták a tengerparton lévő, káprázatos panorámát kínáló kávézóban jófajta pina coladát, legfeljebb alkoholmentest rendelhetnek. A szabályokat nem érdemes megszegni, mert a csendőrség azonnal előállítja, sőt néhány napra rács mögé is dughatja. A stadionnál rendőrkutyákat is bevetnek, amelyek kiszimatolják a kábítószert, sőt állítólag a pirotechnikai eszközökre is érzékenyek.

A legnagyobb (ön)fegyelemre mégis talán a Ferencváros játékosainak lesz szükségük.

A francia bajnokságban a PSG és a Marseille mögött legutóbb a harmadik helyen záró AS Monaco csapatát kell feltartóztatniuk, a zöld-fehérek védői aligha unatkoznak majd csütörtök este.

„Kemény mérkőzésre számítunk, de nincs okunk a kishitűségre, nem kell félve pályára lépnünk – mondta lapunknak már Monacóba érkezve Samy Mmaee, a Ferencváros marokkói válogatott védője. – Ha úgy játszunk, mint odahaza a Trabzonspor ellen, bárki ellen lehet esélyünk. Nem azt mondom, hogy a Monaco otthonában mi vagyunk az esélyesek, de még véletlenül sem szabad feltartott kézzel pályára lépnünk. Hiszünk magunkban, bízunk a tudásunkban.”

A 26 esztendős belső védő szerint mostanra talán elérte a Ferencváros, hogy az ellenfelek sem legyintenek rá. Legutóbb a török bajnok elleni 3–2-es győzelemmel bizonyították, nem ismernek lehetetlent, a csapatszellem minden nehézségen átlendíti őket.

(Fotó: Fradi.hu)
(Fotó: Fradi.hu)

 

„Eldar Civic kiállítása után mindannyian tudtuk, pokolian nehéz találkozó vár ránk, de mindenki koncentrált, a figyelem egy pillanatra sem hagyott ki. Az összhang megvan a játékosok és a szakmai stáb között, a szurkolóink minden körülmények között mellettünk állnak, mi okunk lenne a panaszra?!”

Samy Mmaee úgy tartja, a Monaco a csoport legerősebb együttese, a Trabzonspor és Crvena zvezda egy árnyalattal mögötte jár. De a Ferencvárosnak sem kell lemondania arról, hogy a II. Lajos Stadionban pontot szerezzen. Döntő lesz, meddig tudja megóvni kapuját a góltól, ha úgy védekezik, mint a Trabzonspor elleni találkozón vagy a bajnokságban lejátszott hat találkozón, amelyeken mindössze egy gólt kapott, nagy baj nem lehet. Persze a Monaco támadói különösen veszélyesek, olyan futballisták rohamoznak, mint a francia válogatott Wissam Ben Yedder, az orosz válogatott Alekszandr Golovin vagy a villámgyors svájci Breel Embolo.

„Felkészültünk az ellenfélből. Ezúttal is a kontratámadásokban bízhatunk, ha hátul jól zárunk, elöl biztosan lesznek lehetőségeink. Az az alap, hogy a figyelem ezúttal sem hagyhat ki.”

A Mmaee fivérek különösen nagy önbizalommal készülhetnek a Monaco elleni összecsapásra, a hétvégén egyedülálló mérkőzést játszottak a Kisvárda (3–0) ellen – mind a ketten a kapuba találtak.

„Ilyen most először fordult elő életünkben – folytatta a marokkói válogatott hátvéd. – Ryan duplázott, én fejjel vettem be a kaput, ráadásul a mi góljainkkal győzünk. Nagyon örültünk, hiszen édesanyánknak a mérkőzés másnapján volt a születésnapja, imádja a labdarúgást, a világháló segítségével mindig nézi a mérkőzéseinket, ki sem lehet mozdítani a képernyő elől. A lefújást követően fel is hívtuk, gondolhatja, mennyire elérzékenyült.”

(Fotó: Fradi.hu)
(Fotó: Fradi.hu)

Azóta újabb jó hírt kaptak a Mmaee fivérek: édesanyjuk útra kelt belgiumi otthonukból, hogy a helyszínen nézze meg Monacóban két (kis)fiát.

Monte-Carlo egyébként közel áll a két marokkói futballistához, a nyári szünetben is itt nyaraltak, akkor persze eszükbe sem jutott, hogy néhány hónap múlva tétmérkőzésre térnek ide vissza.

„A nyáron sok helyen jártunk Franciaországban, Ryannel és néhány barátunkkal körbeutaztuk az országot. Jártunk Monte-Carlóban is, három napot töltöttünk itt. A nyáron csupa jó emléket szereztem a városról, ezúttal sem szeretnék szomorúan hazatérni.”

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
H-CSOPORT
18.45: Monaco (francia)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.45: Trabzonspor (török)–Crvena zvezda (szerb)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik