Kétgólos hátrányból egyenlített a Topolya az Olympiakosz elleni El-meccsen

Vágólapra másolva!
2023.10.05. 18:35
null
A Topolya (kékben) kétgólos hátrányból egyenlített és megszerezte első pontját a csoportkörben (Fotó: TSC Topolya)
A labdarúgó Európa-liga csoportkörének második fordulójában a Topolya hazai pályán fogadta a görög Olympiakosz Pireuszt. A találkozón a görögök már kétgólos előnyben is voltak, de a hajrára emberelőnybe kerülő Topolya nagyot küzdött és 2–2-es döntetlent ért el.

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
A-CSOPORT
TOPOLYAI SC (szerb)–OLYMPIAKOSZ PIREUSZ (görög) 2–2 (0–1)
Topolya, TSC Aréna, 4250 néző. Vezette: Benoit Bastien (Hicham Zakrani, Aurélien Berthomieu) – franciák
TOPOLYA: V. Ilics – Cvetkovics, Calusic, Antonics (Vulics, 79.), N. Petrovics– Radin (Mircsevszki, 87.), Sztojics, Djakovac, Sztanics (Pantovics, 79.) – Rakonjac (Vlalukin, 90+4.), Jovanovics (Sós B., 87.).Vezetőedző: Zsarko Lazetics
OLYMPIAKOSZ: Paszhalakisz – Rodinei, Recosz, Doi, Quini – Hezze, M. Camara – Maszurasz (Solbakken, 63.), Fortunisz (Alexandropulosz, 74.), Podence (Jovetics, 63.) – El-Kaabi (Porozo, 74.).Vezetőedző: Diego Martínez
Gólszerző:Djakovac (63.), Pantovics (90.), ill. Maszurasz (16.), Podence (57.)
Kiállítva: Doi (72.)

A csoport másik mérkőzésen: Freiburg–West Ham United 1–2

ÖSSZEFOGLALÓ

Topolyán talán még soha nem látott rendőri jelenlét fogadta a pirosba öltözött, mintegy négyszáz vendégszurkolót, akik jelentős támogatást kaptak a belgrádi Crvena zvezda drukkereitől: a görög csapat szimpatizánsai kiselőadást tartottak éneklésből és skandálásból a mintegy négyezer topolyai szurkolónak. A pályán is hasonlóak voltak az erőviszonyok, mint a lelátón, s a görög mezőnyfölény a 16. percben érett góllá, amikor Fortunisz a saját térfelének feléről egy pazar passzal indította a jobb szélen Podencét, aki Maszurasz fejére rajzolta a labdát, ő pedig tíz méterről a bal alsóba fejelt. A kapott gól után sokkal támadóbban lépett fel a TSC, s a 31. percben a remek ütemben érkező Marko Rakonjac elé került a labda, ő azonban másfél méterrel a felső léc fölé lőtt. A 39. percben a támadással felfutó Nemanja Petrovics a bal oldalon lőtt egy pattanás után tizenhét méterről, de a vendégek szerencséjére az erős lövés pont a kapu közepe felé tartott, így Paszhalakisz magához ölelte a labdát.

A második játékrész elején, az 57. percben a görögök megduplázták előnyüket, miután Podence egy csellel becsapta védőjét, majd tizenegy méterről laposan a kapu bal oldalába lőtt. A görögök edzője, Diego Martínez a 63. percben rögtön le is cserélte a két gólszerzőt, akik amint lejöttek a pályáról, már azt láthatták, hogy Szasa Jovanovics passza után Ifet Djakovac megszerezte a TSC első gólját. Kilenc perccel később egy vaktában előrerúgott labdára Jovanovics csapott le, meg is lódult vele a kapu felé, Doi csak szabálytalanul tudta megállítani, s mivel utolsó ember volt, a játékvezető azonnal kiállította a görög védőt. A hazaiak edzője, Zsarko Lazetics megpróbálta még támadóbbá tenni a csapatát, amelyben Sós Bence is pályára lépett a 88. percben. A rendes játékidő utolsó percében Milos Pantovicsról megfeledkeztek a vendégek, aki kapásból lőtt góllal egyenlített, s ezzel a TSC megszerezte első pontját az Európa-ligában.

Détári Lajos és Zsemberi János, a TSC elnöke (Fotó: Topolya)
Détári Lajos és Zsemberi János, a TSC elnöke (Fotó: Topolya)

PERCRŐL PERCRE

90+6. perc: VÉGE! A Topolya kétgólos hátrányból egyenlített és megszerezte első pontját az Európa-liga csoportkörében.

90+5. perc: Egy jobb oldali szögletet követően Vulics lövése zúgott el a kapu mellett.

90+4. perc: Vlalukin érkezett Rakonjac helyére a hazaiaknál.

90+3. perc: Petrovics kapott sárga lapot labdaelrúgásért.

90. perc: Öt perc hosszabbítás következik.

90. perc: GÓÓÓÓL! Egyenlített a Topolya! Sztojics emelése után Pantovics jól lépett el a védőjétől és 9 méterről a léc alá bombázott. 2–2!

87. perc: Kettőt cseréltek a hazaiak, Radin helyére Mircsevszki, Jovanovics helyére Sós állt be.

85. perc: Paszhalakisz kapott sárga lapot időhúzásért.

82. perc: Jovetics került helyzetbe, de éles szögből leadott lövését Sztojics blokkolni tudta.

79. perc: Kettőt cserélt a Topolya, Antonics helyére Vulics, Sztanics helyére Pantovics állt be.

74. perc: Kettőt cseréltek a vendégek, El-Kaabi helyére Porozo, Fortunisz helyére Alexandropulosz állt be.

73. perc: A megítélt szabadrúgást Petrovics tekerte 18 méterről a bal kapufa mellé.

71. perc: PIROS LAP! Doi rántotta le utolsó emberként a kapura törő Jovanovicsot.

67. perc: Kapu elé ívelt szabadrúgás után érkezett egy topolyai fejes, de Paszhalakisz védeni tudott.

63. perc: GÓÓÓÓÓÓL! Szépített a Topolya! Egy oldalvonal mellett történt labdaszerzést követően Jovanovics tört be a 16-oson belülre, Djakovachoz passzolt, aki 12 méterről a bal alsó sarokba lőtt. 1–2!

63. perc: Kettőt cseréltek a görögök, Podence helyére Jovetics, Maszurasz helyére Solbakken állt be.

57. perc: GÓÓÓÓÓL! A szöglet után még kétszer is felszabadított a hazai védelem, majd harmadjára Fortunisz bepasszolta a labda Podencéhez, aki 11 méterről a bal alsóba lőtt. 0–2!

56. perc: Podence ugratta ki El-Kaabit, aki kiszorított helyzetből Ilicsbe lőtte a labdát, majd a hazai védelem szögletre tisztázott.

Közben a csoport másik találkozóján Sallai Roland is betalált, Freiburg–West Ham 1–1.

46. perc: Folytatódott a mérkőzés, csere egyik csapatban sem volt a szünetben.

45+1. perc: Vége az első félidőnek! Maszurasz góljával vezetnek a görögök.

45. perc: Egy perc a hosszabbítás.

39. perc: Jovanovics beadása után a görög védelem által kicsúsztatott labdát Petrovics lőtte le kapásból 17 méterről, de Paszhalakisz számára nem okozott nehézséget a középre tartó labda megszelidítése.

34. perc: Fortunisz passza után Rodinei tört be a 16-oson belülre, majd két cselt követően lőtt, de a labda elkadt a hazai védőkben.

31. perc: Megvolt az első hazai lehetőség, jobb oldali támadás végén Rakonjac került lövőhelyzetbe a 16-os előterében, de a kapu fölé tüzelt.

21. perc: Fortunisz és Podence kényszerítője végén utóbbi lőtt kapura 16 méterről, a labda egy hazai védőről vágódott szögletre.

Úgy látszik az Olympiakosz ott folytatja szerbiai szereplését, ahol legutóbb a Csukaricski ellen abbahagyta...

16. perc: GÓÓÓÓÓÓL! Vezetést szereztek a görögök! Podence ívelte be a jobb szélről a kapu elé a labdát, El-Kaabi és Maszurasz is érkezett a 11-es pont magasságában, végül utóbbi fejelt 10 méterről a bal alsó sarokba. 0–1!

A vendégszurkolók kiselőadást tartanak drukkolásból: folyamatosan énekelnek és skandálnak, 400-an szinte szóhoz se engedik jutni a négyezer hazai szimpatizánst

10. perc: Fortunisz vezette be középre a labdát, majd 18 méterről kapura lőtt, Sztojics fejjel blokkolt a 11-es pont magasságában.

6. perc: Rodinei beadása után Maszurasz fejelt a kapu mellé.

2. perc: Podence és Fortunisz összjátéka után utóbbi lövése elhalt a blokkban, majd Quini lőtt csúnyán a kapu fölé a 16-os bal oldali sarkától.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Topolya indította útjára a labdát.

Kiváló hangulat fogadta a csapatokat a TSC Arénában (Fotó: Tőke János)
Kiváló hangulat fogadta a csapatokat a TSC Arénában (Fotó: Tőke János)

Hamarosan pályán a csapatok, a Topolya tiszta kékben, az Olympiakosz piros-fehérben játszik majd.

Tőke János kollégánk jelenti a helyszínről, hogy a lelátón helyet foglal Détári Lajos, 61-szeres korábbi magyar válogatott labdarúgó, aki játékos-pályafutása során az Olympiakosz csapatában is szerepelt. A hazai és a vendégszurkolók is tapssal köszöntötték a legendát.

Köszöntjük Önöket! Hamarosan kezdődik a Topolya történelmi összecsapása az Európa-liga csoportkörében, hiszen ez lesz az észak-bácskai együttes első hazai csoportkörös mérkőzése európai kupában. Az ellenfél a görög Olympiakosz, amely a selejtező során kétszer is könnyedén győzte le a szintén a szerb bajnokságban szereplő Csukaricskit. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Klubtörténelmi meccsre készül a Topolyai SC az Európa-ligában, az észak-bácskai együttes hazai pályán a görög Olympiakosz ellen szerezné meg első pontjait az Európa-liga csoportkörében. A TSC már azzal új fejezetet nyitott a 110 éves klub életében, hogy az előző idényben a szerb Szuperliga második helyén végzett, s ezüstérmesként a Bajnokok Ligája-selejtező 3. fordulójában a Braga elleni vesztes párharc után az Európa-liga csoportkörébe került. Az El-bemutatkozás helyszíne a londoni Olimpiai Stadion volt, ahol a TSC 3–1-es vereséget szenvedett az előző idényben Európa-konferencialiga-győztes West Ham vendégeként.

„Londonban a játékosok is meggyőződhettek arról, amit én már tudtam, hogy igenis van keresnivalónk a mezőnyben: az Olympiakosz ellen egy bátor TSC-t szeretnék a pályán látni, amely védekezésben határozottabb, támadásban pedig szervezettebb, mint volt a West Ham United elleni mérkőzésen”– mondtaZsarko Lazeticsa mérkőzés előtti sajtótájékoztatón. A topolyaiak vezetőedzője hozzátette, szombaton, a Mladoszt Lucsani vendégeként fél szemmel már a csütörtöki meccsre tekintettek néhányan, s ennek tudható be a 92. percben kapott egyenlítő gól.

„Természetesen az Olympiakosz a mérkőzés esélyese: ha jól számoltam, negyvenhét trófeát gyűjtött be eddig, s ha ezt az adatot vesszük figyelembe, akkor nekünk semmi keresnivalónk nem lenne a pályán, de minden meccsen tizenegy játékos lép pályára a másik tizenegy ellen, s felkészültünk a mai találkozóra”– folytatta Lazetics, aki szerint a TSC-nek igyekeznie kell távol tartani kapujától az Olympiakoszt, s ha sikerül, lesz esélye a jó eredményre.

„Hisszük, hogy képesek vagyunk a meglepetésre, még akkor is, ha tisztában vagyunk vele, hogy mindkét klub sokkal többet fektet a labdarúgásba és a szerb Szuperligánál sokkal erősebb bajnokságban játszik, de csodák mindig vannak”– válaszoltaNe­manja Sztojics,a TSC védője arra a kérdésre, lát-e arra esélyt, hogy az Olympiakosz vagy a Freiburg elleni hazai mérkőzésen pontot szerez csapata.

A TSC-hez hasonlóan az Olympiakosz is vereséggel kezdett az A-csoportban: a görögök saját közönségük előtt 3–2-re kaptak ki a német Freiburgtól. A találkozón a hazaiaknak kétszer is sikerült egyenlíteniük, de a német csapat négy perccel a normál játékidő vége előtt harmadszor is előnyhöz jutott, s erre már nem érkezett válasz a görögöktől. A Frei­burg elleni vereség óta az Olym­piakosz a bajnokságban háromszor lépett pályára, s valamennyi mérkőzését megnyerte, impozáns gólkülönbséggel: tizenegy gólt lőtt az Arisz, a Kifiszia és a PASZ Jannina elleni találkozón, és mindössze egyet kapott.

Míg a TSC először csap össze görög klubbal, az Olympiakosz nyolcszor lépett pályára szerb együttes ellen, s öt győzelem, egy döntetlen és két vereség a mérlege. Topolyán bíznak abban, hogy sokkal nagyobb ellenállást tanúsítanak majd az előző idényben a görög bajnokság harmadik helyezettje ellen, mint a belgrádi Csukaricski, amely az Európa-liga selejtezőjében mind a kétszer kikapott (1–3, 0–3) tőle.

Ahogy a Csukaricski ellen, Topolyán is biztos, hogy a lelátón lesznek a belgrádi Crvena zvezda szurkolói, akik kiváló kapcsolatot ápolnak a görögökkel, így hathatós támogatást nyújtanak a vendégcsapatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik