Vívó-ob: Gémesi legyőzte Szatmárit, első egyéni aranyát nyerte

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.12.17. 19:23
Hat különböző klub ünnepelhetett szombaton az országos bajnokságon, hiszen hat különböző egyesület vívója szerezte meg az egyéni bajnoki címet a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban.
Gémesi Csanád az első egyéni bajnoki aranyát szerezte (Fotó: Dömötör Csaba) – a képre kattintva galéria nyílik
Gémesi Csanád az első egyéni bajnoki aranyát szerezte (Fotó: Dömötör Csaba) – a képre kattintva galéria nyílik

 

Kondricz Kata (BHSE) megvédte bajnoki címét női tőrben, sőt, sorozatban harmadik alkalommal szerezte meg a bajnoki aranyérmet, míg a férfiaknál Dósa Dániel ötödik bajnoki aranyát szerezte szombaton egyéniben.

Bányai Zsombort (Vasas SC) tavaly könyöksérülés akadályozta a vívásban, így aztán kimaradt a férfi párbajtőrcsapatból, jó ideje azért küzd, hogy visszaverekedje magát oda – szombaton egy bajnoki címmel bizonyított.

„Ellentmondok magamnak, mert ugyan minden versenyt meg akarok nyerni, de amikor ott vagyok a teremben, a páston, nem foglalkozom azzal, hol tartunk, ki az ellenfelem, mindig csak a következő tusra figyelek. Kizárok mindent – nyilatkozta Bányai, aki 2017 után nyert újra magyar bajnoki címet egyéniben. – Az a célom, hogy újra tagja legyek a válogatottnak, s ha versenyeket nyerek, ha mindig előrébb, és egyre előrébb végzek a versenyeken, akkor ez sikerülhet. Nem figyelek másokra sem, csak magamra, mert ha én eredményes vagyok, akkor talán nincs kérdés a helyemet illetően.”

Hogy női párbajtőrben Kun Anna (OMS-Tata) odaér a legelejére, papírforma volt, hiszen Plásztán Attila tanítványa az elmúlt egy évben a nemzetközi versenyeken sem igen tud hibázni, elképesztően kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, amit bizonyít az is, hogy bár a fegyvernemre ez nemigen jellemző, Kun rendre a nyolcas táblán végezni a világkupa-viadalokon.

„Azért van előttem példa, hiszen Szász-Kovács Emese is képes volt erre – reagált a felvetésre Kun Anna. – Az elmúlt egy évben jól ment a vívás, jól sikerültek a versenyek is, remélem, ez a széria kitart a párizsi olimpiáig. Azt tudom, hogy mindenki úgy gondolta, nekem kell megnyernem az egyéni versenyt az ob-n, én viszont leginkább csak élvezni akartam a vívást. A pénteki selejtezőben ez még nem sikerült, ám szombaton már igen. Örülök az aranyéremnek.”

Női kardban új bajnokot avattak, és a sportág történetében először fordult elő, hogy ebben a fegyvernemben két világbajnok kötött be egymással szemben a fináléban: a júliusi kairói világbajnokságon aranyérmet szerző női kardcsapat két tagja, Battai Sugár Katinka (Debreceni EAC) és Szűcs Luca (BVSC-Zugló) vívta a döntőt – tulajdonképpen végig Battai dominált, bár az asszó első felének vége felé két tusra felzárkózott Szűcs, szombaton a debreceniek kiválósága ellen senkinek, így Szűcs Lucának sem volt ellenszere.

„Nagyon figyeltem végig, hiszen Lucával sokszor vívunk egymás ellen a felkészülés során, és sokszor csak egy tus dönt, ám végig nyugodt maradtam, bíztam magamban” – árulta el Battai Sugár Katinka.
A nap utolsó döntőjében pedig két olimpiai bajnoki bronzérmes kardozó kötött be egymás ellen, s bár többen tippeltek Szatmári András (MTK) végső győzelmére, Gémesi Csanád (MATE-GEAC) élete első egyéni bajnoki aranyát ünnepelhette.

„Amikor négy tussal vezetett Andris, hátrasétáltam a páston, és azt mondtam magamnak, nem kaphatok ilyen könnyű tusokat, ha már itt vagyok a döntőben. Új erőre kaptam, ennek is köszönhetem az első magyar egyéni bajnoki címemet. És mivel ez az első, nagyon nagy becsben fogom tartani az érte járó kupát” – nyilatkozta Gémesi Csanád.

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, GEREVICH ALADÁR NEMZETI SPORTCSARNOK
Kard
Férfiak. Döntő:
Gémesi Cs.–Szatmári 15:12. Országos bajnok: Gémesi Csanád (MATE-GEAC, edző: Navarrete József), 2. Szatmári András (MTK), 3. Horváth Gergő (BHSE) és Iliász Nikolasz (DSI Debrecen).
Nők. Döntő: Battai–Szűcs 15:7. Ob: Battai Sugár Katinka (Debreceni EAC, e: Dávid László), 2. Szűcs Luca (BVSC-Zugló), 3. Katona Renáta (Vasas SC) és Keszei Kira (BHSE).

Párbajtőr
Férfiak.
Döntő: Bányai–Keszthelyi 15:7. Ob: Bányai Zsombor (Vasas SC, e: Somfai Péter), 2. Keszthelyi Zsombor (BHSE), 3. Nagy Dávid (Vasas SC) és Rédli András (BHSE).
Nők. Döntő: Kun–Kálmán 15:6. Ob: Kun Anna (OMS-Tata, e: Plásztán Attila), 2. Kálmán Gyöngyvér (BHSE), 3. Gnám Tamara (TSC) és Tóth Jázmin (BHSE).

Tőr
Férfiak.
Döntő: Dósa–Tóth G. 15:14. Ob: Dósa Dániel (Törekvés SE, e: Szirmai Benedek), 2. Tóth Gergely (Törekvés SE), 3. Bagdány Albert (Ludovika SE) és Frűhauf Benjámin (Törekvés SE)
Nők. Döntő: Kondricz–Pöltz 15:5. Ob: Kondricz Kata (BHSE, e: Marco Goncalves), 2. Pöltz Anna (Ludovika SE), 3. Kollár Anna (Törekvés SE) és Lupkovics Dóra (BHSE)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik