Torna-vb: Berki Krisztián aranyérmes Nanningban!

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2014.10.11. 08:49
null
Az aranyérmes Berki Krisztián, az ezüstérmes horvát Filip Ude (balra) és a bronzérmes Cyril Tommasone (Fotó: MTI)
Berki Krisztián pályafutása során harmadik alkalommal nyert világbajnoki címet lólengésben. A kínai Nanningban hibátlan gyakorlattal előzte meg a második helyen végző horvát Filip Udét és a bronzérmes francia Cyril Tommasonét.

Szombaton és vasárnap a szerenkénti finálékkal folytatódik a torna-világbajnokság, számunkra a mai nap volt az igazán fontos, hiszen a lólengés döntőjében pódiumra lépett az olimpiai, kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Berki Krisztián is, aki a selejtezőben a legmagasabb pontszámot (16.066) kapta gyakorlatára.

Berki Krisztián a szeren (Fotó: MTI)
Berki Krisztián a szeren (Fotó: MTI)

Kovács István tanítványa hetedikként adta elő produkcióját, s ha ő nem is – hiszen sohasem nézi meg az előtte tornázókat –, edzője akkor már tudta, hogyan teljesítettek vetélytársai.

Elsőként a kétszeres Európa-bajnok brit Daniel Keatings következett, akinek látványos rontása ugyan nem volt, de a később következők mind magasabb pontszámot kaptak nála.

Amikor Berki a pódiumra lépett, akkor a horvát Filip Ude vezetett, de a magyar tornász hibátlannak tűnő gyakorlattal könnyedén került az élre.

Utolsóként a harmadik helyen döntőbe jutott szlovén Saso Bertoncelj gyakorlata következett, aki azonban egy kisebb rontás, megtorpanás miatt végül csak a 4. helyen végzett.

A két éve Londonban olimpiai bajnoki címet is szerző Berki Krisztián ezzel pályafutása harmadik világbajnoki aranyérmét szerezte meg a 2010-es rotterdami és a 2011-es tokiói sikere után.

Berki Krisztián a hatodik a tornatörténelemben, aki három világbajnoki címet nyert lólengésben, a második magyar tornász Magyar Zoltán után, aki végrehajtotta ezt a bravúrt.

„Nagyon boldog vagyok, felszabadultan versenyeztem. Élveztem az egész gyakorlatot, bár egy pici bizonytalanságot éreztem az egykápánál, de ezt kívülről egyáltalán nem lehetett észrevenni” – idézte a magyar szövetség (MATSZ) közleménye London olimpiai bajnokát, aki hozzátette, három vb-aranya közül számára a mostani a legkedvesebb, mert a lelkének szüksége volt erre a sikerre.

Sikerült! (Fotó: MTI)
Sikerült! (Fotó: MTI)

Kovács István szövetségi kapitány kiemelte, Berki úgy mutatott be hibátlan gyakorlatot a selejtezőben és a döntőben is, hogy vállsérülése miatt nem volt zökkenőmentes a felkészülése.

„Rendkívül boldog vagyok és nagyon büszke is Berki Krisztiánra, ismét megmutatta versenyzői nagyságát, fejben és testben is ott volt, és tudta, hogy csak hibátlan gyakorlattal tud nyerni” – mondta Magyar Zoltán, a MATSZ elnöke.

A magyar férfi és női válogatott egyformán a 20. helyen végzett a kínai vb csapatversenyében, ezzel megszerezte az indulási jogot a jövő évi olimpiai kvalifikációs vb-re.

TORNA-VB, NANNING
LÓLENGÉS

1. Berki Krisztián (Magyarország) 16.033
2. Filip Ude (Horvátország) 15.783
3. Cyril Tommasone (Franciaország) 15.600
4. Saso Bertoncelj (Szlovénia) 15.533
5. Robert Seligman (Horvátország) 15.400
6. Alexander Naddour (Amerikai Egyesül Államok) 15.300
7. Andrej Lihovckij (Fehéroroszország) 15.200
8. Daniel Keatings (Nagy-Britannia) 15.133

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
FÉRFIAK
Talaj, világbajnok:
Gyenyisz Abljazin (Oroszország) 15.750 pont
2. Siraj Kenzo (Japán) 15.733
3. Diego Hypolito (Brazília) 15.700
Gyűrű, világbajnok: Liu Jang (Kína) 15.933 pont
2. Arthur Nabarrete Zanetti (Brazília) 15.733
3. Abljazin és Jo Hao (Kína) 15.700-15.700

NŐK
Felemáskorlát, világbajnok:
Jao Csin-nan (Kína) 15.633 pont
2. Huang Huj-tan (Kína) 15566
3. Darja Szpiridonova (Oroszország) 15.283
Ugrás, világbajnok: Hong Un Jong (Koreai NDK) 15.599 pont
2. Simone Biles (Egyesült Államok) 15.554
3. Mykayla Skinner (Egyesült Államok) 15.366

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik