MTI, CS. M. 2021.01.26 11:08 Frissítve: 2021.01.26 11:08

Tokió 2020: Budapesten lesz a kard olimpiai kvalifikációs világkupa

A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) döntése értelmében Budapesten rendezik meg a kardozók olimpiai kvalifikációs világkupaversenyét.

Tamás Henriette (jobbra), a szövetség főtitkra sportdiplomácia sikerként könyvelte el a rendezés elnyerését (Fotó: Tumbász Hédi)
A magyar szövetség honlapjának tájékoztatása alapján a viadalra március 10. és 14. között kerül sor. A magyar férfi kardozók már biztosították a részvételüket az idénre halasztott olimpián, a nőknél azonban a budapesti versenyen dől majd el véglegesen a magyarok sorsa.
Tamás Henriette, a magyar szövetség főtitkára az M4 Sport Sporthíradóban kedden elmondta, komoly sportdiplomáciai siker a rendezés elnyerése, hiszen a vívó élet szereplői kifejezetten szeretnek Magyarországon versenyezni. Hozzátette: a zárt kapus eseményen, amelyen várhatóan nemenként 150-200 versenyző indul majd, a jelenlegi vírushelyzetben előnyt jelenthet a magyar csapatnak a hazai rendezés, hiszen szeptember óta itthon dolgoznak, így semmilyen félelemérzetük nem lesz a viadalon.

A hunfencing.hu-n hozzátették: a másik, magyar szempontból rendkívül fontos fegyvernem a további olimpiai kvalifikáció szempontjából a férfi párbajtőr, amelyben március második felében, az oroszországi Kazanyban rendezik majd a mindent eldöntő vk-csapatversenyt.

Tamás Henriette megjegyezte, a csapatok közül talán a párbajtőrözőknek van a legnehezebb dolguk, ugyanakkor bízik benne – akárcsak a női kardozók esetében –, hogy megszerzik a kvótát.

A beszélgetés során szó esett a férfi tőrözők és a női párbajtőrözők egyéni pótkvalifikációs versenyeiről – utóbbin az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese próbálná kiharcolni az indulást –, a főtitkár azonban elmondta, ezekről egyelőre semmilyen konkrét információ nincs.

A FIE bejelentette, hogy márciusig nem lesznek hivatalos nemzetközi viadalok, míg a szervezet arról is döntött, hogy a kontinensenkénti eltérő körülmények, a továbbra sem megnyugtató járványhelyzet okán ebben a szezonban nem rendezik meg a korosztályos zónaversenyeket, így nem lesz a szezonban kadet és junior Európa-bajnokság.
2021.02.24 20:06:03

Egyéb egyéni MOHAY GÁBOR

Az Uzsoki Kórház szeptikus részlegének főorvossa fotografál, szobrászkodik és... könyvet farag.

2021.02.19 15:59:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Reebok cipő világszerte elismert, férfiak és nők is egyaránt kedvelik. (x)

2021.02.18 10:21:33

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az autótulajok élete nem csak játék és mese, hiszen számos jogi és pénzügyi teendőik is vannak. (x)

2021.02.17 12:25:18

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

A Tóték őrnagya gyerekkora óta sportol, mára a kajakozást is beillesztette a napi programjába.

2021.02.16 13:17:04

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Aranycsapat-emlékektől Maradona nyakkendőjéig: értékes relikviák gazdagítják Soós Endre házi kiállítását.