Tokió 2020: a női vízilabda-válogatott kijutásával már 96 kvótánk van

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.01.28. 12:35
null
Parkes Rebecca (6) és a női válogatott legközelebb márciusban a világligában ugrik medencébe (Fotó: Getty Images)
A női vízilabda-válogatott kijutásával már 96 tokiói helyünk van, és még a csapatsportokat tekintve sem fogytak el a lehetőségeink a létszám növelésére.

 

A tokiói olimpia női vízilabdatornájának mezőnye már kialakult, a férfiak azonban még várakozó állásponton vannak, hiszen az ő olimpiai kvalifikációs tornájukat csak február 14–21-én rendezik meg Rotterdamban. Így aztán alig háromhetes rendeltetésszerű működés után megint leáll majd a férfi ob I, ráadásul lényegében három játékos miatt, ugyanis csak a Vasas montenegrói légió­sa, Drasko Brguljan, valamint az FTC kanadai és görög pólósa, Nicolas Constantin-Bicari és Janisz Fundulisz lesz érintve Rotterdamban, ahol három kvótát lehet még szerezni. Óriási meglepetést jelentene, ha nem a görög, horvát, montenegrói hármas kvalifikálná magát a játékokra.

Ha így történik, akkor a 12 csapatos mezőny több mint fele, hét válogatott érkezik Európából, ami a kontinentális alapú kvótaelosztás ellenére is szép mutató. Ezzel szemben a nőknél hiába emelték fel a létszámot nyolcról 10 csapatra, mindössze négy európai lesz ott Tokióban – ebből is látszik, mekkora eredmény a magyar válogatottól már az olimpiai kvalifikáció is.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) el is készítette a kiemelést az olimpia női tornájához, ami alapján kisorsolják a két csoport beosztását. Az időrendben tizedikként kvótát szerző magyar csapat a 3. kalapba került a hollandokkal együtt, vagyis tényleg nem volt valódi tétje a trieszti döntőnek... Ettől persze még örömteli, hogy a miheztartás végett őket is legyőzték a mieink az olimpiai kvalifikáció kiharcolása után egy nappal.

A tízcsapatos női mezőnyben hat olyan együttest találunk majd Tokióban, amelyik négy éve Rióban is ott volt: az amerikaiak, az ausztrálok, a kínaiak, a spanyolok és az oroszok mellett a magyar válogatott is megőrizte a helyét, nekünk nyilván ez a legfontosabb. Az általunk kiejtett olaszokat a két kihagyott olimpia után visszatérő hollandok váltották, a házigazda jogán pedig értelemszerűen a brazilok helyett a japánok ugranak medencébe júliusban. A bővítésnek köszönhetően a kanadaiak és a dél-afrikaiak szerepelhetnek a játékokon – előbbiekről sajnos a 2017-es világbajnokság óta mi is tudjuk, hogy kellemetlen ellenfelek, az utóbbiak viszont aligha emelik az olimpia fényét.

Információink szerint a férfiak és a nők olimpiai csoportbeosztását egyaránt a rotterdami selejtező alatt sorsolja ki a FINA, így két szövetségi kapitányunk, a férfiakat irányító Märcz Tamás és a nőket vezető Bíró Attila rövidesen már a leendő ötkarikás ellenfelekből is készülhet.

A női válogatott legközelebb márciusban játszik a világligában, a férficsapat pedig már februárban találkozik, Märcz ugyanis kihasználja a bajnokság leállását, és összerántja a keretét. A tervben a szerbekkel közös edzések és egy felkészülési mérkőzés is szerepel az új szegedi uszoda megnyitása alkalmából.

Még két esély

Ami a csapatsportokat illeti, maradtak esélyeink a kvótaszerzésre, egyszersmind a Japánba induló olimpiai háttérstáb létszámának növelésére.

Női kézilabdában a maradék hat kvótát három selejtezőcsoportban osztják ki, a mieink Győrben juthatnak tokiói repülőjegyhez, ha a március 19. és 21. közötti tornán Kína, Oroszország és Szerbia közül megelőznek kettőt. Az utolsó sansz pedig a női 3×3-as kosárlabdáé lesz, itt négy kvóta szabad még. Május 26. és 30. között Grazban hármat osztanak ki, de ha a mieink ott nem járnának sikerrel, Budapesten még „pótfelvételizhetnek”; ennek az eseménynek még nincs meg az időpontja.

Az olimpia női vízilabdatornájának kiemelése
1. kalap: Egyesült Államok, Spanyolország
2. kalap: Oroszország, Ausztrália
3. kalap: MAGYARORSZÁG, Hollandia
4. kalap: Kanada, Kína
5. kalap: Dél-Afrika, Japán

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik