Színvak, többször majdnem visszavonult, idén világbajnok lett

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.05.09. 17:15
null
Mark Williams harmadik világbajnoki címét nyerte meg (Fotó: AFP)
Az elmúlt évek legizgalmasabb sznúker-világbajnoki döntőjét nyerte meg hétfő este Mark Williams John Higgins ellen (18–16) a sheffieldi Crucible Színházban. A 43 éves walesi játékos az elmúlt 40 év legidősebb bajnoka. Azt viszont talán kevesen tudják róla, hogy többször a visszavonulást fontolgatta, részleges színvak, és nagyon szereti a sört. Bemutatjuk az immár háromszoros világbajnokot.  

 

Kezdjük az elején!

Mark Williams nagyon fiatalon sznúkerezni kezdett, tizenegy évesen már a juniorok között nyert versenyt, első százas brékjét tizenhárom évesen lökte. Ökölvívással is próbálkozott, ígéretes amatőr volt, de maradt a zöld asztal mellett – és milyen jól tette. 1992-ben állt profinak, az 1996–1997-es szezonban már a legjobb 16 között jegyezték a világranglistán. A hétszeres vb-győztes Stephen Hendryvel már fiatalon nagy csatákat vívott: 1997-ben 9–2-re megverte őt némi meglepetésre a British Open döntőjében, majd alig egy évvel később 9–6-ról fordította meg ellene a londoni Masters fináléját.

SZÍNTÉVESZTŐ
Mark Williams a sznúkerszakértők szerint minden idők egyik legjobb hosszúütés-specialistája. Karrierje során több mint 400 százas bréket lökött már, az örökranglistán 14. helyen áll. Gyakran a teste alá teszi az ütőt lökésnél, de csak azután, hogy biztossá tette az adott frém megnyerését. Sőt, ilyen esetekben nem ritkán csukott szemmel lök. Egyébként nyitott szemmel is akadnak problémái, hiszen részleges színlátási zavara van, a barna golyót néha összekeveri a pirosakkal.

Az 1999–2000-es szezonban jutott fel a csúcsra először: megnyerte a UK Opent és a világbajnokságot is (a döntőben 13–7-ről fordított honfitársa, Matthew Stevens ellen), így 2000-ben karrierje során első alkalommal élre állt a világranglistán. Mindig is szeretett nyomás alatt sznúkerezni: a 2002-es kínai bajnokság (China Open) döntőjét 8–5-ös hátrányról fordította meg 9–8-ra Anthony Hamilton ellen. A 2003-as világbajnokság előtt megsérült a dákója a Ryanair egyik járatán, de a vb-re sikerült helyrehozni – ha már ott volt, meg is nyerte pályafutása második vb-címét. A fináléig könnyedén eljutott, ott pedig 10–2-re vezetett Ken Doherty ellen. De mint írtuk, szereti izgalmassá tenni a meccseket, így 20 frémmel később 16–16 állt az eredményjelzőn. Innen aztán Williams magához ragadta az irányítást, és két frémet nyerve behúzta a döntőt.

Innen kisebb mélyrepülésbe kezdett Williams, a 2004–2005-ös szezontól kezdve a 2017–2018-as idényig mindössze három pontszerző versenyt tudott megnyerni (két China Open, egy German Masters), lelkileg többször is mélypontra került. Először 2008 januárjában adott kétségbe esett nyilatkozatot a Telegraphnak, amikor a londoni Masters első fordulójában 2–0-s előnyről simán kikapott (6–2) Dohertytől, és úgy nézett ki, hogy a világranglista 12. helyéről visszacsúszhat egészen a 33.-ig.

„Ha a legjobb 32 között maradok, akkor talán folytatom a játékot, ha nem, akkor nem biztos… Lehet, hogy ez az utolsó Masters, amelyen asztalhoz álltam. Nagyon jól kell befejeznem a szezont, hogy a legjobb 32 között maradjak, remélem azért, hogy sikerül."

A legmélyebbre talán 2010-ben „süllyedt", amikor az Egyesült Királyság bajnokságának (UK Championship) döntőjében 9–5-ről 10­–9-re kikapottJohn Higginstől.

BÜSZKE WALESI
Többször hangoztatta, hogy büszke walesi származására, ezt mutatja, hogy egy hatalmas walesi sárkányt tetováltatott magára, amely éppen az angol zászlót eszi. Szabad idejében szívesen pókerezik, de szereti a futballt is, a Manchester United elkötelezett híve. Joanne nevű feleségével három fiúk van: Connor, Kian és Joel.

„Mindegy, mert úgyis abbahagyom az egészet, a sznúker úgy, ahogy van hülyeség –mondta a 2010-es UK Championship döntője utáni sajtótájékoztatón könnyek között Mark Williams. –Nem is érdekel ez a torna. Nem is tettem meg mindent, hogy nyerjek. Nem is gyakoroltam előtte, a döntő előtti éjszaka a konzolomon játszottam."

Egy megtört ember szavai...

Aztán tavaly nyáron jött az újabb holtpont, a walesi Cwmben született sznúkeres újabb őszinte vallomást tett...

„Nem először gondolkodtam el a visszavonuláson... Egyszerűen nem élvezem, amit csinálok – mondta 2017 júniusában a BBC-nek Williams, akiből a heves reakciót az váltotta ki, hogy a világbajnokságon a főtáblára sem jutott. – Egy lakókocsiban sörözve néztem a vb-t. Félrevonultam a világ elől, és a feleségemmel átbeszéltük a dolgokat."

Olyan jól sikerült a társalgás, hogy Williams meggondolta magát, és folytatta a sznúkert. Ehhez kellett Steve Feeney mentális tréner segítsége is: tavaly decemberben két pontszerző versenyt is megnyert a walesi játékos lezárva mintegy hatéves sikertelen korszakát.

„Steve-nek köszönhetem ezt a fantasztikus átalakulást. A játékom egy évvel ezelőtt sz.r volt, néhány hónap alatt azonban újra formába lendültem. Azt mondta akkor, tudja, hogy fogok tornát nyerni, de nem hittem neki. Szerintem ő sem gondolta, hogy hármat is nyerek" – így a sheffieldi finálé után Williams Feeneyről.

Aztán jött az idei világbajnokság, amelyen egyáltalán nem az esélyesek között tartották számon Mark Williamset, aki ezen felbuzdulva megígérte: ha mégis ő kerül ki győztesen, a döntő után meztelenül nyilatkozik a sajtónak. A walesi nem hazudtolta meg önmagát: a Barry Hawkins elleni elődöntő után hajnali 2 órakor egy helyi kebabosnál vacsorázott, majd a Higgins elleni finálé első szakaszában egy szurkolótól elfogadott egy kis nassolnivalót, amit el is fogyasztott a meccs közben. Ígéretét be is tartotta, a megnyert döntő után ruha nélkül érkezett a sajtótájékoztatóra...


A történet tovább folytatódott.

„Amikor legutóbb világbajnok lettem, megittam egy csésze tejet a döntő után, és lefeküdtem aludni. Idén máshogy lesz, reggelig ünnepelek!" –írta közösségi oldalán, és ezúttal is betartotta szavát. Valamivel reggel hat óra előtt posztolt, hogy sörözik, majd délelőtt 11 órakor újabb fotót tett közzé, amelyen barátjával, a szintén sznúkeres Lee Walkerrel fekszenek a hotelszobában.



Végül – talán még az alkohol befolyása alatt, talán a győzelem okozta mámor közepette – újabb ígéretet tett. „Visszatérek 2019-ben is ide, de inkább csöndben maradok, nehogy úgy járjak, mint idén. Na jó, ha jövőre is én nyerek, meztelenül fogok cigánykerekezni itt!"

Ha nem is feltétlenül emiatt, de a döntőhöz hasonló izgalmas meccsek miatt várhatjuk a jövő évi világbajnokságot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik