MTI/V. J. 2021.01.29 14:31 Frissítve: 2021.01.29 15:59

Súlyemelés: a NOB-elnöke ismét figyelmeztette az IWF-et

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke újfent aggodalmának adott hangot a súlyemelők elnökválasztás előtt álló világszövetségének (IWF) ténykedésével kapcsolatban – hívta fel a figyelmet az MTI.

Thomas Bach aggódik a súlyemelő-szövetségben uralkodó állapotok miatt (Fotó: AFP)

 

Az olimpiai ügyekben bennfentes insidethegames.biz beszámolója szerint a NOB-vezető négy hónapon belül negyedszer rótta meg az IWF elnökségét, ezúttal alapvetően azért, mert a doppingellenes szabályok enyhítéséről határozott, de Bach megint bírálta a szövetség irányításának módját is.

„Jelentősek az aggodalmaink a doppingellenes szabályok nyilvánvaló gyengülése és más kormányzási kérdések miatt. Az IWF meg akarja változtatni azokat a szabályokat, amelyek a NOB kvalifikációs rendszerének alapját képezik. Ez valóban idegesítő, ráadásul mindez a NOB-bal folytatott mindenféle konzultáció nélkül történt” – idézte a portál Bach rosszalló szavait, aki hozzátette, hogy „világos magyarázatot” kérnek az IWF-től, és a témát már felvették a februári NOB-ülés napirendjére.

Bach már október elején „komoly aggályokról” beszélt az IWF alapszabály-reformjával kapcsolatos előrehaladás elmaradása miatt, kifogásolva egyúttal a szövetség részéről „a független tanácsadás elfogadásának hiányát”. A NOB-elnök nemtetszésének adott hangot amiatt is, hogy elégtelen a sportolók képviselete az IWF vezetésében. A bírálatok után néhány nappal az IWF elnöksége menesztette ideiglenes elnökét, Ursula Papandreát, akit a NOB támogatott az IWF megújítására tett kísérleteiben - írta a portál.

Az amerikai alelnök tavaly januártól látta el az IWF ideiglenes elnöki tisztét, miután Aján Tamás – a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor vezette vizsgálatok alapján megfogalmazott súlyos korrupciós vádak nyomán – lemondott 2000 óta viselt elnöki pozíciójáról. Papandrea októberi leváltása után az elnökség rövid időn belül kétszer is új ideiglenes vezetőt nevezett ki az IWF élére, a NOB ismételt rosszallását és többször is hangoztatott aggályait kiváltva. Papandrea két hete bejelentette: harcba száll az elnöki posztért.

A legújabb reagálásban Bach kifogásolta, hogy az IWF a március végi tisztújító kongresszusa előtt nem hajt végre alapszabály-módosítást, hanem az alapdokumentum reformjával kapcsolatos döntéshozatalt egy hónappal későbbre halasztotta.

Az elnök mostani szigorú figyelmeztetésében kijelentette, hogy a NOB – amely a súlyemelők számára Tokióra engedélyezett 196-os indulói létszámot a következő olimpiára 120 fősre csökkentette, és a jelenlegi 14-nél néggyel kevesebb súlycsoportot engedélyezett – „fenntartja a jogot további intézkedések megtételére, s folyamatosan felülvizsgálja a súlyemelés helyét a 2024-es párizsi játékok programjában”.

2021.04.15 10:04:51

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Azt tudjuk, mozogni egészséges a testnek, arról azonban kevesebb szó esik, hogy milyen jót tesz a léleknek is egy kiadós edzés. (x)

2021.04.14 16:57:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Tulajdonképpen egy körforgás, amiben végső soron mindenki jól jár. (x)

2021.04.14 11:41:32

Egyéb egyéni BÁLINT MÁTYÁS, KOHÁN GERGELY, KOVÁCS ERIKA, SZŰCS ANDRÁS

100 NAP TOKIÓIG. Milák Kristóf trénere többször újraírta az edzéstervet, Lőrincz Tamás az átállás miatt aggódik.

2021.04.13 14:17:23

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Miért fogadnál fel személyi edzőt, hiszen az csak a profiknak való?! – teheted fel magadban a kérdést látva a sok fitnesz gurut a közösségi oldalakon.

2021.04.12 20:56:31

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A NOB kiadja a nemzetközi szövetségeknek, hogy szervezzék meg ötkarikás versenyeiket, övék tehát a főszerep. Ha ők nincsenek, versenyek sincsenek. Ez persze felveti a kérdést, hogy a folyamatosan sérülő hagyományokon túl mi indokolja a testület túlsúlyát a világ sportjában.