Sportrádió: Az olimpiai bojkott nem old meg semmit – Fürjes Balázs

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.09.15. 21:59
null
Fürjes Balázs (Fotó: Dömötör Csaba)
Októberben Mumbaiban NOB-taggá választhatják Fürjes Balázst, akit a Sportrádió csütörtöki Hazafutás műsorában Csisztu Zsuzsa kérdezett az előtte álló feladatokról, és a 2032-es budapesti olimpia elszalasztott lehetőségéről.

A NOB belső tagfelvételi bizottsága a közelmúltban a NOB rendes tagjainak sorába ajánlotta Fürjes Balázst, akiknek beválasztásáról a közeljövőben dönthet a szervezet közgyűlése.

„Nem a személyemnek szól, ha majd megerősítenek a NOB tagjai ebben a pozícióban, hanem kizárólag a magyar sportnak és a magyar olimpiai mozgalomnak. Annak erejét és megbecsültségét jelezheti, ha ez a folyamat a jelöléstől kezdve viszonylag gyorsan végbemegy – mondta Fürjes Balázs, az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság társelnöke, akinek jelölését Schmitt Pál, Gyulay Zsolt és Gyurta Dániel indította el még tavasszal. – De ne felejtsük el, az utolsó szó a NOB tagjait illeti, ez lesz a legfontosabb fázis, hiszen október 17-én Mumbaiban dőlhet el, hogy a NOB közgyűlése a tagjai sorába választ-e vagy sem. Addig én türelemmel és alázattal várom a döntésüket.”

A beszélgetésben szóba került, hogy a közelgő párizsi olimpia már most is számos szervezési és sportpolitikai feladatot ad a NOB-nak, Thomas Bach elnök célja, hogy az orosz–ukrán háború árnyékában is teljes értékű, lehetőleg bojkottmentes világesemény legyen a jövő évi olimpia.

„A bojkott nem old meg semmit. Ha valaki végignézi az olimpiák történetét, azt a célt, amivel igazolni akarták a bojkottot, még soha nem érte el egyetlen bojkott sem. Bojkott jót még nem hozott, csak rosszat – idézi a mandiner.hu Fürjes Balázst. – Thomas Bachnak is van személyes élménye a bojkott karrierromboló és értelmetlen természetéről, hiszen 1980-ban nyugatnémet vívóként nem mehetett el a moszkvai olimpiára a bojkott miatt megvédeni a címét. Nem véletlen, hogy olyan elemi erővel tiltakozik most is az ellen, hogy a párizsi olimpiával kapcsolatban néhány nemzet már bojkottot emleget, pedig ebben az esetben maximálisan egyetértek azzal, hogy ne keverjük össze a politikai konfliktusokat a sportpályán való versengéssel.”

Fürjes Balázs jelenleg a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő bizottság tagja is. A szervezőbizottsági munka szólhatna akár budapesti olimpia rendezéséről is, ha nem éri politikai támadás korábban a magyar ötkarikás pályázatot. Fürjes szerint az akkori magyar pályázat annyira tetszett a NOB-nak, hogy a 2024-es párizsi és a 2028-as Los Angeles-i olimpia odaítélésével egy időben Budapest is elnyerte volna a 2032-es nyári játékok rendezési jogát.

A SPORTRÁDIÓBAN ELHANGZOTT TELJES BESZÉLGETÉST IDE KATTINTVA HALLGATHATJA MEG.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik