Sportlövészet: Szabián Norbert olimpiai kvótát szerzett

Vágólapra másolva!
2015.07.22. 12:56
Indulási jogot szerzett a jövő évi riói olimpiára Szabián Norbert sportlövő, miután a szlovéniai Mariborban zajló Európa-bajnokságon negyedik lett az 50 méteres kisöbű szabadpuska fekvő versenyszámban.

A magyar sportlövő az alapversenyben elért 624.9 körös teljesítményével éppen bejutott a nyolcas döntőbe, amelynek mezőnyében rajta kívül a svájci Simon Beyelernek és az orosz Szergej Kovalenkónak szintén nem volt kvótája. Mivel két indulási jogot lehetett szerezni, Szabiánnak egyiküket meg kellett előznie a kvótáért.

A döntőben a nyolcadik sorozat után esett ki először a legrosszabbul álló versenyző, majd kétlövésenként újabb és újabb sportlövő búcsúzott. A 14. sorozat után Beyeler volt az utolsó, így ötödik helyen végzett, és ezzel biztossá vált Szabián indulási joga. A magyar végül 164.8 körrel negyedikként zárt a fináléban. A győzelmet Kovalenko szerezte meg.

„Gondolataim legmélyén megfordult a fejemben, de nem számítottam rá, hogy olimpiai kvótát szerzek. A három puska szám közül ez megy a legjobban. Az összetetthez az állóm nem elég jó, de ezt a fekvõ számot is edzem a legtöbbet” – nyilatkozta Szabián Norbert a Kossuth Rádiónak.

„A sok munka meghozta a gyümölcsét. Nagyon jó volt a formaidõzítés, köszönhetõen Kissné Oroszi Editnek, az edzõmnek. Az alapversenyben egyéni csúcsot lõttem, és ez nagyon kellett, hogy egyáltalán a döntõbe jussak” – fejtette ki Szabián.

„Az elsõ ilyen nagy döntõm volt Európa-bajnokságon. A finálé elõtt nem is tudtam, hogy kit kell megelõznöm az olimpiai kvótához, csak amikor kijöttem a lõállásból és hallottam a magyarok tapsát, akkor mondta az edzõm, hogy megszereztem a riói indulási jogot. Ez a kvóta most nekem felér egy kontinensbajnoki éremmel” – tette hozzá.

A szám másik két magyar indulója közül Sidi Péter 619.4 körrel 43., Jákó Csaba 604.1 körrel 65. lett. A magyar csapat 18. helyen végzett.

A sportlövőknél ez a harmadik magyar ötkarikás kvóta Rióra. Tobai-Sike Renáta a múlt szeptemberi granadai világbajnokságon a sportpisztolyosok versenyében elért harmadik helyével harcolta ki a részvétel jogát, majd idén áprilisban a világ- és Európa-bajnok puskás, Sidi Péter szerzett indulási jogot azzal, hogy a dél-koreai Csangvonban rendezett világkupán megnyerte a férfi légpuska számot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik