B. N. 2021.09.17 15:24 Frissítve: 2021.09.17 15:48

Salakmotor: Fazekas Dennis lett a legfiatalabb magyar bajnok

A magyar-szlovén-szlovák közös rendezésű salakmotoros bajnokságot a szlovén Matic Ivacic nyerte meg. A magyar bajnok Fazekas Dennis lett, aki még be sem töltötte a 20. életévét. 

Fazekas Dennis, a magyar bajnok (Fotó: Mán László)

Az idén életre hívott magyar-szlovén-szlovák közös rendezésű salakmotoros bajnokságban mérhették össze tudásukat a vaspapucsosok. A versenyzőhiány és a sérülések miatt a fent felsorolt nemzeteken kívül más országokból is érkeztek pilóták a megmérettetésekre. A négyfordulós pontvadászat első állomása Debrecen volt, ezt követően a szlovákiai Zsarnócára, majd a szlovéniai Krskóba látogatott a mezőny. A pontvadászat utolsó fordulójának Nagyhalász adott otthont az elmúlt hét szombatján. Három versenyt követően eldőlt, hogy az összesített versengésben csakis szlovén motoros áll majd a dobogóra: az első helyért Matic Ivacic és Nick Skorja, míg a bronzéremért Denis Stojs, illetve Anze Grmek párbajozott (volna). A várva várt különmeccsek elmaradtak, mivel Skorja lengyel ligás elfoglaltsága miatt elkerülte hazánkat, míg Stojs a nyírségi verseny 12. futamában bukott, s feladta a további küzdelmet.

A magyar bajnokság is igen izgalmas végjátékot ígért, mivel az idény közben Vasadról Nagyhalászba igazoló Fazekas két ponttal, azaz egyetlen helyezéssel előzte meg a debreceni Kovács Rolandot és a nagyhalásziak bolgár motorosát, Milen Manevet. Miután Magosi Norbert nem indult a debreceni fordulóban és Zsarnócán sérülés miatt feladta a küzdelmet, ezért távol került a dobogótól. Sőt, még a nagyhalászi starthoz állása is veszélybe került a versenyt megelőző este, miután elektromos rollerével elesett, a bukás következtében elájult, illetve a lábán és a fején több helyen zúzódást szenvedett. A SpeedWolf Debrecen motorosa mindezek ellenére vállalta a bajnoki szereplést. És jól tette, hogy részt vett a derbin, mivel a nap egyik legjobb futamában is komoly részt vállalt, sokáig vezette a viadalt végül veretlenül nyerő Pawel Miesiacot, illetve legyőzte Fazekast és a cseh Smetanát.

Magosi sikere Fazekas ellen azért volt meglepő, mert a pontvadászatot vezető ifjú salakos remek formát mutatott addig. Mint utóbb kiderült, Fazekas ki tudta javítani ezt a botlást, aminek köszönhetően 11 ponttal, az 5. helyen bejutott az elődöntőbe. Ezzel a teljesítménnyel már magyar bajnoknak tekinthette magát, ugyanis rajta kívül nem maradt más honfitársunk a végjátékra, Kovács a 7. helyen végzett 8 ponttal, míg Magosi a 9. pozícióban zárt 7 egységgel.

De Fazekas nem elégedett meg ezzel, kiharcolta a fináléba kerülést, ahol remek motorozást bemutatva, megnehezítette Miesiac dolgát, aki csak nagy nehézségek árán tudta érvényesíteni a papírformát. Fazekas végül a dobogó második fokára állhatott fel, miután legyőzte a lengyel Dawid Rempalát és a közös bajnokság győztesét, Ivacicot.

Fazekas Dennis szeptember 24-én ünnepli 20. születésnapját, így ő lett az újkori salakmotorozás legfiatalabb egyéni magyar bajnoka. Talán ennek is tulajdonítható, hogy régen láttunk hazai pilótát ilyen nagy ünneplésben részesülni, mint amit a tapolcai fiatalember kapott a viadal után. – Ebben az évben mindent elkövettem azért, hogy bajnok legyek. Voltak nehézségeim a szezon során, klubot is váltottam, de a végére szerencsésen összeállt minden, tökéletes háttérrel rendelkezem. Erre a versenyre listavezetőként készültem, ráadásul fekszik is a nagyhalászi ovál, de ez nem jelentett plusz lelki terhet számomra, inkább bizonyítási vágy munkálkodott bennem. A bajnoki cím elnyerése és az utolsó fordulóban elért második helyezés a pályafutásom eddigi csúcspontja. Nagyon jó érzés ilyen fiatalon megnehezíteni klasszis versenyzők dolgát. Sajnálom, hogy mindjárt itt az idény vége, mert most kezdtem ráérezni a motorjaimra. A jövőben fejlődni szeretnék nagyon sok mindenben, de ehhez az kell, hogy a lehető legtöbb versenyen indulhassak. Ebben hatalmas segítséget jelentene, ha sikerülne leszerződnöm egy lengyel II. ligás csapathoz a következő szezonra. Jövőre még indulhatok a 21 éven aluliak mezőnyében, így jó lenne valami maradandót alkotni a junior világbajnokságon is – nyilatkozta Fazekas Dennis. Boros Norbert

A magyar-szlovák-szlovén bajnokság végeredménye:
1. Matic Ivacic (szlovén) 74 pont
2. Anze Gramek (szlovén) 58
3. Nick Skorja (szlovén) 54
4. Denis Stojs (szlovén) 53
5. Fazekas Dennis (magyar) 51
6. Kovács Roland (magyar) 43

A magyar bajnokság végeredménye:
1. Fazekas Dennis (Arenamoto/Nagyhalász) 74 pont
2. Kovács Roland (SpeedWolf Debrecen) 70
3. Milen Manev (Nagyhalász) 66
4. Bárány Márk (Arenamoto) 525. Üveges Szabolcs (Arenamoto) 45
6. Magosi Norbert (SpeedWolf Debrecen) 45

2021.10.22 09:22:39

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

„Szerettem a harmadik helyen játszani, mert sokszor éppen az döntött, nyerek-e vagy sem.”

2021.10.21 12:21:31

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Az északír rögbilegenda, aki újra és újra átlépte a határokat a nyolcvanas években.

2021.10.20 19:25:16

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

Sportkönyvtár: Különleges hangvételű riportkönyv a Videoton UEFA-kupa-meneteléséről.

2021.10.18 17:05:36

Egyéb egyéni ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Barcelona)

Beszélgetés diplomáciai feladatokról, a sport konzerváló erejéről és persze a teniszről.

2021.10.18 22:04:42

Egyéb egyéni L. P. I.