VINCZE SZABOLCS
2020.12.07 06:34 Frissítve: 2020.12.07 09:12

Sakkolimpia: A budapesti több lesz, mint egy sakkolimpia – Szabó László

Budapest a szavazatok 99 százalékával megkapta a 2024-es sakkolimpia rendezési jogát, Szabó László, a szövetség elnöke pedig szeretné megújítani a sakkozást.

 

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke (Fotó: Micheller Szilvia)

 

– Diplomáciai szempontból mit mutat, hogy Budapest megkapta a 2024-es sakkolimpia rendezését?
– Elsősorban rengeteg ember rengeteg munkáját. Ennek a sikernek három összetevője van – mondta Szabó László, a hazai sakkszövetség elnöke. – Az első a magyar sakk gazdag története, Kempelen Farkas sakkozógépétől kezdve Élő Árpádon és a Portisch Lajos nevével fémjelzett aranygeneráción át Polgár Judit elképesztő eredményeiig az a nemzetközi hatás, amit mi, itthon hajlamosak vagyunk rangján alul kezelni. Külföldről máshogy látják, ezért Magyarország mindig tényező, ha egy nagy nemzetközi sportesemény megrendezésére jelentkezik. A másik az elmúlt másfél év sportdiplomáciai munkája, 2019 nyarától dolgozunk ezen a projekten, ami állandó utazással, tárgyalással, érveléssel telt, hogy meggyőzünk mindenkit, miért minket válasszanak. A harmadik pedig az, hogy remek pályázatunk volt. A prezentáción nem is versenyről, hanem egy vízióról beszéltem, hiszen terveink szerint a 2024-es torna megújítaná a magyar és nemzetközi sakkozást.

 
Budapest rendezheti a 2024-es sakkolimpiát

– Mire gondol?
– Ez lesz az első 5G-s sakkolimpia, mikor nemcsak élőben lehet követni a versenyt, de magukat a meccseket is a szobába lehet hozni otthon. Zöld sakkolimpiát szeretnénk, hogy ne menjen a környezet kárára, ezért a versenyzők biciklivel közlekedhetnének a hotel és a versenyhelyszín között. Azonos számú férfi és női csapat indulását szeretnénk. A sakk megújításának víziója ez.

– Mekkora lesz az esemény költségvetése?
– Válasszuk ketté a választ. Az egyik maga a torna megrendezése, a helyszín, a szálloda, a díjak, amelyek nagyságrendileg több milliárd forintot jelentenek, erről még a FIDE-vel is egyeztetni kell. De a kormány és a fővárosi önkormányzat mint befogadó garanciát vállalt, hogy meg tudjuk rendezni az eseményt, sőt, enélkül nem is pályázhattunk volna. A másik a Maróczy-program, amely 2020 és 2024 között jelöli ki a magyar sakk fejlesztésének irányait, reméljük, a kormány méltónak találja a támogatásra. Most 2024-ig látunk előre, amikor is a világ sakkja idejön és ránk figyel, nekünk az a feladatunk, hogy a magyar sakktársadalmat, a sakkot szeretőket addig is segítsük.

AKÁR AZ ÉREM IS ELKÉPZELHETŐ

Gledura Benjámin nemzetközi nagymester: – Mindenkit motivál, hogy bekerüljön a csapatba, hiszen itthon mindenki szeretne játszani. Az elmúlt években kicsit visszaestünk a nemzetközi mezőnyben, de ha a következő három évben több támogatást kapnak a válogatottak, sokat kell játszani, minél több versenyen indulni és edzőtáborokat szervezni. Ha a hazai olimpián az első nyolcba be tudunk kerülni, az már jó eredmény, de ha jó formában lesz mindenki, az érem is elképzelhető.

Hoang Thanh Trang nemzetközi nagymester: – Harmincöt éve sakkozom, 1994-ben szerepeltem először sakkolimpián, még vietnámi színekben, 2006 óta vagyok a magyar válogatott tagja az első táblán. A legutóbbi két olimpián, Bakiban és Batumiban közel kerültünk az éremhez, és bár a magyar sakk nagy múltra tekint vissza, az utóbbi években kevesebb támogatást kap, ami remélhetőleg most megváltozik. Már van konkrét célunk, és örülök, hogy pályafutásom vége felé történelmi esemény részese lehetek.

– Hol lesz az olimpia helyszíne?
– Egy ilyen torna megrendezéséhez kilencezer négyzetméter területre van szükség, ez magába foglalja a játékteret, a kiszolgáló létesítményeket, a sajtóközpontot, a bírók termeit, a pihenő és elemző szobákat. A helyszín a Hungexpo lesz, ahol ezer táblán játszanak majd egyszerre. A résztvevőket három-négy szállodában tervezzük elhelyezni, Budapest központjában. A sakkolimpia tizenhárom napig tart majd, 2024. szeptember 11-én 18.30-kor kezdődik a megnyitóünnepség.

– Milyen magyar válogatott indul az olimpián?
– Könnyebbség, hogy a házigazda akár három-három csapatot is indíthat, ami óriási távlatot nyit a fiatal sakkozók előtt. Abban biztos vagyok, hogy az A-válogatottban a legjobbjaink versenyeznek majd, a, B- és C-válogatottba pedig odaérhetnek azok is, akik most még nem tartoznak a közvetlen élvonalba, de addig bizonyíthatják, hogy méltók rá. Kérvényezni fogjuk a FIDE-től, hogy egy fogyatékos sakkozókból álló csapatunk is indulhasson az integráció jegyében, azaz akár hét magyar együttes is táblához ülhet. Szeretnénk a magyar sakktársadalom önbecsülését is emelni ezzel.

– Most mi a következő lépés?
– Meg kell kötni a megállapodást a FIDE-vel, ami újabb tárgyalássorozatot jelent, és amelyet január végére le szeretnénk zárni és minden részletet tisztázni. Szeretnénk felállítani egy nemzetközi védnöki testületet a sakkszervezetek képviselőivel, hogy a tapasztalataikkal segítsenek, és egy hazai szervezőbizottságot, amely a kormány, a főváros, a Magyar Sakkszövetség képviselőit tömöríti, és mindenkit, akinek köze lesz a 2024-es budapesti sakkolimpiához.

– Mekkora lesz a jelentősége magyar sakk szempontjából?
– A jó oldaláról nézzük a dolgokat. Van egy, a világranglistán 13. helyezett férfi sakkozónk, két ifijátékosunk, Gaál Zsóka és Karácsonyi Kata, akik a világ legjobbjai közé tartoznak a korosztályukban, az online sakkolimpián idén hatodik lett a magyar válogatott, Rapport Richárd Bundesligát nyert az idén a csapatával, és versenyzőink az összesített Élő-pontok alapján remek helyen állnak. A sakk változik, a pohár inkább félig tele van, a sakkolimpia pedig nagy lehetőség ezt tovább tölteni.

2023.03.31 16:39:38

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egykori öttusázó vallja, a sport olyan karakterjegyeket ad, amelyeket semmi más nem pótolhat.

2023.03.29 13:15:28

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Vívók, kerékpárosok, kosarasok, futballisták dobták be a nevüket az országos hírnév levelesládájába.

2023.03.27 22:57:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Szoboszlai Dominik olyan sebességgel közlekedett a bolgár védők között, hogy sokszor még szemmel is nehéz volt követni, nemhogy lábbal… Egymást követték a szebbnél szebb magyar támadások és a gólok. Bolgár kollégánk, Teodor Boriszov a szünetben szomorúan jegyezte meg: a magyar csapat úgy játszik, mintha edzésen lenne.

2023.03.27 22:57:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Petőfi Sándornak ugyan semmi köze a modern versenysporthoz, pláne az ultrafutó-világbajnoksághoz, mégis, az a gyanúm, valami hasonló, a beteljesedést előkészítő „aszketikus láz” vezethette száznyolcvan-száznyolcvanöt esztendővel ezelőtt, amikor mai értelemben véve is extrém hosszúságú gyalogtúrái során szinte a teljes történelmi Magyarország területét bejárta „kipróbáltkét csikaján”.

2023.03.27 10:36:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Aki felszabadultan tud vívni, olyan képességeket is kihozhat magából, amelyekre nem gondolt.”