MTI
2018.11.29 16:09 Frissítve: 2018.11.29 16:23

Sakk-vb: Polgár Judit szerint komoly változások várhatók

Polgár Judit szerint „komoly változások várhatók a következő sakkvilágbajnoki döntők lebonyolítási formájában”.

 

A női világranglistát 26 éven át vezető nagymester a rájátszás előtti, rekordot jelentő sok döntetlennel magyarázta kijelentését, ugyanis a címvédő Magnus Carlsen és a kihívó Fabiano Caruana mind a 12 klasszikus idejű partija remivel zárult, így szerdán rapid partik során dőlt el a párharc.

A londoni párosmérkőzés fő szakkommentátoraként dolgozó Polgár Judit úgy vélte, a döntetlenek ellenére „az idegtépő feszültségben lejátszott finálé drámai meglepetéseket tartogatott a sakk és az egész sportvilág számára”.

„Amíg játszottam, a fizikai tevékenység is komoly része volt a felkészülésemnek, hiszen a partik akár hét-nyolc órán át is eltarthatnak. Kommentátorként másképp fárad el az ember, de ugyanúgy nagy szükség van az állóképességre, hiszen a játszmát végig közvetíteni kell, a nap folyamán csak néhány perces szüneteket iktatnak be. A szakmai elemzésem elsősorban az amatőr sakkszerető nézőknek szólt, cél volt, hogy minél könnyebben érthető és követhető legyen, mit miért csinál a világ két legjobb sakkozója” – mondta a több mint két héten át zajló eseményen végzett teendőiről a 2014-ben visszavonult Polgár Judit az őt képviselő ügynökségnek.

A 42 éves nagymester szerint nagyon jót tesz a sakk megítélésének, hogy Carlsen és a korábban évekig Budapesten élő Caruana huszonévesként mérkőztek meg a világbajnoki címért, mert sikereik a sportág felé irányíthatják a fiatalok figyelmét.

„A norvég világbajnok immár harmadik alkalommal védte meg a címét, ám ahogy azt a döntő után bevallotta, ez volt a legnehezebb mérkőzése, eddigi három ellenfele közül Caruana volt a legkeményebb” – árulta el Polgár, aki arról is beszélt, hogy Carlsen jelenleg nincs a legjobb formában.

„Három-négy éve toronymagasan vezette a világranglistát, senki sem tudta megállítani, a mostani világbajnoki döntőben azonban csak nagy nehézségek árán sikerült megszereznie a győzelmet, bizonytalan játéka láttán sokáig nem úgy tűnt, hogy megvédheti a címét”.

Carlsen a 12 klasszikus idejű döntetlen után szerdán a rapid partikban aratott 3–0-s győzelmével tartotta meg világbajnoki elsőségét. 

2022.11.27 23:56:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Liu testvérek históriája is e témába vág, csak tükörből nézve éppen. Ami történt, történik velük, az nemcsak a pénzért való hajsza, hanem egy szemforgatós hatalmi játszma része is inkább, s bizony megint mi szenvedünk vereséget a küzdelemben.

2022.11.26 23:28:35

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2022.11.25 18:43:10

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén őrzi az Elek Ilonától kapott emlékkoszorúját az 1964-es tokiói játékok aranyérmese.

2022.11.24 11:12:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Szelek szárnyán igényesen tördelt, informatív kiadvány, azok is élvezhetik, akik nem szeretnek repülni.