T. M. 2020.11.18 21:48 Frissítve: 2020.11.18 23:57

Sakk: Nem ihatsz és drogozhatsz, ha világbajnok akarsz lenni – Polgár Judit a CNN-nek

Polgár Judit kétszeres olimpiai bajnok sakkozó a CNN-nek adott interjút a Netflixen nagy sikerrel futó Vezércsel című sorozatról.

 

Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója a CNN-nek nyilatkozott (Fotó: Földi Imre, archív)

A Netflixen nagy sikerrel futó Vezércsel című sorozatról beszélt Polgár Judit, ami egy fiatal női sakkozó útját mutatja be a kezdetektől egészen a világ legjobbjai elleni összecsapásokig. Ugyan a karakter fiktív, viszont sok esetben reprezentatív képet ad a sorozat a sakk világáról. A CNN minden idők legjobb női sakkozójának tartott Polgárt, illetve Garri Kimovics Kaszparov, korábbi sakkvilágbajnokot kérdezte a hat részes minisorozatról.

„Őszintén szólva, engem is meglepett, milyen nagy sikernek örvend a sorozat világszerte. Szerintem az összes sakkjátékosnak nagyon izgalmasak bizonyultak benne a játszmajelenetek. A meccseknél én is próbáltam kitalálni, hogy vajon miképp fogják lezárni az összecsapásokat. Nagyon remélem, hogy a sorozat sikere által sok fiatal lány akarja majd kipróbálni a sakkot.”

Polgár Judit elmondta, több helyen reálisnak érezte a sorozatot, főleg a mérkőzésjeleneteknél. Közös vonásként megemlítette, hogy a főszereplő, Anya Taylor-Joy (a sorozatban: Beth Harmon) is fiatalon kezdte a sakkot, akárcsak ő – Polgár Judit ötévesen, míg Beth Harmon nyolcévesen a minisorozat szerint

„El kell mondanom viszont, hogyha valaki világbajnok akar lenni, nem engedheti meg, hogy igyon és drogozzon” – mondta Polgár, mivel a sorozat főszereplője gyakran élt ezekkel.

Az interjú során bejátszottak egy jelenetet Polgár Juditról, amelyben 12 évesen sakkozik, ráadásul azt, amit pont a riporter, Christiane Amanpour készített 1989-ben, New Yorkban. Polgárt megkérdezték arról is, hogyan reagáltak akkoriban a felnőttek, akiket gyerekként legyőzött.

Amikor gyerek voltam, többször is előfordult, hogy nem a legmegfelelőbben reagáltak arra, hogy elverem őket, mivel úgy gondolom, nem tudták helyén kezelni azt, hogy egy 10-12 éves gyerek legyőzi őket. Amikor először győztem le egy nagymestert, ő eléggé nehezen viselte: elhagyta a játékteret, majd fejét verte a liftbe.”

A TELJES BESZÉLGETÉST IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.

2021.01.18 10:59:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egészséges élethez nem csupán a testmozgás szükséges. (x)

PR
2021.01.18 10:09:55

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Berkesi Judit és Hajdú B. István ezúttal Az Év Sportolója Gála díjazottjairól beszélgettek. (x)