K. T. I. 2021.01.27 12:11 Frissítve: 2021.01.27 12:48

Párizs 2024: az sem változtat a terveken, ha a tokiói olimpia elmarad

A 2024-es párizsi olimpiát megrendezik a terveknek megfelelően, függetlenül attól, hogy a koronavírus-járvány miatt tavalyról idén nyárra halasztott tokiói nyári játékoknak mi lesz a sorsa – közölte szerdán a Magyar Távirati Iroda által is idézett francia szervezőbizottság.

Tony Estanguet kijelentette, a két olimpia sorsa nem függ egymástól (Fotó: AFP)

 

 

A múlt héten a házigazda és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is cáfolta azt a brit sajtóinformációt, amely szerint a japán kormány már eldöntötte, hogy törlik a tokiói eseményt – mindkét fél határozottan kiállt az olimpiai rendezés mellett.

„A válság kezdete óta a sportvilág alkalmazkodik a kialakult helyzethez. Természetesen a tokiói szervezők csak akkor bonyolítják le a játékokat, ha a körülmények megengedik” – mondta a Le Monde című lapnak Tony Estanguet, a párizsi olimpiai szervezőbizottság vezetője.

„Különböző megoldásokon dolgoznak, hogy alkalmazkodjanak az egészségügyi háttérhez, ezek közé tartozik a nézők előtti vagy nézők nélküli rendezés, a tesztelések menete, illetve a buborékrendszer. Mindenre gondolnak, hogy a játékokat egészségügyi szempontból teljes biztonságban lehessen megrendezni"
– tette hozzá a francia szakember.

Az MTI felidézte, amikor januárban Japánban vészhelyzetet hirdettek a rekordszámú koronavírus-fertőzött miatt, a britek négyszeres olimpiai bajnok exevezőse, Matthew Pinsent felvetette, hogy 2024-re kellene halasztani a tokiói olimpiát. Estanguet ezzel szemben közölte: a párizsi játékok dátumain nem változtatnak.

„A NOB-bal folytatott tárgyalásaim során nem az volt a benyomásom, hogy újra halasztani fognak – fogalmazott. – A történtek kevéssé befolyásolták a párizsi terveket és előkészületeket, nekünk megvan a magunk menetrendje. A mi 2024-es olimpiánk jól fog sikerülni, függetlenül attól, hogy Tokióban mi történik. Sokakhoz hasonlóan nagyon remélem, hogy megrendezik nyáron a játékokat, de Párizs nincs összekapcsolva Tokió sorsával." 

A NOB végrehajtó bizottsága szerdán (ma) tart ülést Svájcban – jegyezte meg beszámolójában az MTI.

2021.03.02 15:19:40

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A 14 és 40 év közötti korosztály jelentkezését várják – a versenyek élőben, illetve felvételről az NSO-n és televíziós csatornákon is láthatóak lesznek. (x)

2021.03.03 07:16:00

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

„Egy edző vagyok, aki megtalálta a helyét ebben a gyönyörű sportágban – a pályafutása után is.”

2021.03.01 10:36:10

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

1931 – Gombos Sándort félreértették, megbüntették, majd elégtételt szolgáltattak neki.

2021.03.01 23:33:41

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Azt szeretném, hogy rend uralkodjon a válogatottban.