Öttusa-vk: Magyarország rendezi a sorozat döntőjét Szöul helyett

Vágólapra másolva!
2021.03.08. 14:26
Magyarország rendezi az öttusa világkupa-sorozat döntőjét – határozott a sportág nemzetközi szövetsége (UIPM). A finálé házigazdája eredetileg Szöul volt, de a koronavírus-járvány megfékezésére hozott dél-koreai korlátozások, az ottani szigorú karanténkötelezettség miatt változtatásra volt szükség – közölte az MTI.

Klaus Schormann, az UIPM elnöke másfél hete, a Budapesten rendezett fedett pályás idénynyitón tájékozódott a magyarországi helyzetről és a vk-finálé itteni megrendezésének lehetőségéről, majd a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottsága szavazta meg a cserét. A vk-döntő időpontja nem változik, azaz május 13. és 16. között bonyolítják le.

A vk-sorozat tavaly a kairói nyitány után a pandémia miatt félbeszakadt. Most március 24-től 28-ig Budapesten folytatódik, aztán áprilisban két fordulót rendeznek Szófiában, végül pedig következik a finálé.

A UIPM hétfői közleménye kiemeli, hogy Magyarország idén három kiemelt esemény helyszíne lesz, mert a márciusi vk-verseny és a májusi döntő között április 22. és 25. között tesztversenyt is rendez, melyen az újfajta, rövidebb, pörgősebb lebonyolítást finomítják. Mindezeket megelőzte a Peridot fedett pályás viadal, amely gyakorlatilag egy év szünet után az első megmérettetési lehetőség volt a nemzetközi mezőny számára.

„A magyar fedett pályás versenyen láthattuk, mennyire értékelték a versenyzők és az edzők a magas színvonalú szervezést, és nagyon jó hír a közösségünk számára, hogy a világkupadöntő megrendezését illetően még egyszer számíthatunk Magyarországra” – fogalmazott Klaus Schormann, aki egyben köszönetet mondott a magyar szövetségnek, illetve a tágabb sportközösségnek és a politikának a „hihetetlen támogatásért”, amelyet a jelenlegi nehéz helyzetben a sportágnak nyújt.

A vk-fináléban az addig megszerzett pontok alapján a legjobb 36 férfi és női öttusázó vehet részt. A vk-sorozatban elért eredmények beleszámítanak az olimpiai kvalifikációs rangsorba, ami azért lényeges, mert a tokiói mezőnyt erről a ranglistáról töltik majd fel.

A magyarok közül eddig Demeter Bence és Kovács Sarolta szerzett olimpiai kvótát.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik