DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2019.09.20 00:19

Madzsarisztánért – Deák Zsigmond jegyzete

 

Már a tréfás magyar neve is megvan: Muszbek István. Tavaly még legfeljebb halványan sejtette, merre is van Венгрия, most meg a koronás címeres mezünkben szaladt át a 65 kilós szabadfogású világbajnoki mezőny jó részén. Muszukajev Iszmail csütörtökön elődöntőbe jutott, és tokiói kvótát szerzett, pénteken pedig mellé teheti a bronzérmet is a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-vb-n. Nem hazájának, Oroszországnak, nem is szűkebb pátriájának, a sportág Mekkájának számító, versenyzők tömegeit a földkerekség minden szegletébe „exportáló” Dagesztánnak, hanem Magyarországnak. Vagy ahogy itt, a viadalnak otthont adó Kazahsztánban hívják, Madzsarisztánnak.

 
Muszukajev kvótát szerzett Magyarországnak

Mondani sem kell, sohasem volt semmi köze hozzánk a 26 éves sportolónak, mint ahogy anno a kubai kézilabdás Pérez Carlosnak és Díaz Ivónak vagy épp a szintén honosított kanadai hokisoknak sem, hogy néhány magától adódó példát hozzunk. Aztán tessék, Pérezék itt találták meg számításukat, hosszú évek óta szolgálják a magyar sport ügyét. Az istenáldotta tehetségű, de orosz színekben csak korosztályos világversenyeken járó Muszukajevnek (és a szintén honosított Kuramagomedov Muradnak) „csak” annyi a feladata, hogy reformálja egyrészt az eredményeivel, másrészt a tudásával a nehéz időszakot élő, szűk hátterű hazai szabadfogást. Előbbi már megtette a magáét, átgyalogolt többek között az olimpiai, világ- és háromszoros Európa-bajnok grúzon, egy vitatható ponton múlt, hogy most nem vb-finalista.

Jól tettük-e, hogy idehoztuk? Mivel bizton állíthatjuk, hogy (sajnos) egyetlen feltörekvő hazai tehetségtől sem vette el a helyet, a vb-n pedig – ahogy Bánkuti Zsolt, a válogatott edzője, 2001 Európa-bajnoka fogalmazott – nemcsak mi, hanem mások is felkapták a fejüket a teljesítményét látva, erősen hajlunk az igenre. S azt is Bánkuti tette hozzá, hogy a továbbiakban eddzen részben otthon, Dagesztánban, mert ott van a legtöbb jó birkózó, részben nálunk, ahol egyrészt megtaníthatja a mieinknek a szakág csínját-bínját, másrészt állóképességet szerezhet, aminek egyelőre híján van. Ha pótolja, még sok hasonló sikerben lehet közös részünk.

Még mielőtt honosítási inváziót vizionálnánk a szőnyeg szélére, szeretnénk gyorsan megemlíteni kötöttfogásban a Lőrincz vagy a Lévai fivéreket, a Takács családot, szabadfogásban a szombathelyi Veréb, Ligeti különítményt, a hölgyeknél pedig mondjuk egy 36 éves anyukát, aki Muszukajevvel egy napon hasonló tettet vitt véghez Nur-Szultanban az elődöntőjével és a kvótájával: Sastin Mariannát. Nem Dagesztánból, hanem a Győr-Moson-Sopron megyei Levél községből. Szóval azért nem apadt el a saját forrás sem.

2021.04.13 14:17:23

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Miért fogadnál fel személyi edzőt, hiszen az csak a profiknak való?! – teheted fel magadban a kérdést látva a sok fitnesz gurut a közösségi oldalakon.

2021.04.12 20:56:31

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A NOB kiadja a nemzetközi szövetségeknek, hogy szervezzék meg ötkarikás versenyeiket, övék tehát a főszerep. Ha ők nincsenek, versenyek sincsenek. Ez persze felveti a kérdést, hogy a folyamatosan sérülő hagyományokon túl mi indokolja a testület túlsúlyát a világ sportjában.

2021.04.01 17:55:10

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

10 helyszínen, az ország 8 nagyvárosában várják a régi és új plazmaadókat. (x)

2021.04.11 08:21:16

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Költészet napi versválogatás: Csillag Péter Ady stoplisban című könyvéből Gados Béla olvas fel.

2021.04.10 23:33:18

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Amikor a különféle nekrológokban olvasom, hogy az elhunyt az égi pályákon folytatja, rendre belém hasít: attól, hogy valaki kiváló sportoló, bajnok volt, miért lenne biztos, hogy a mennybe jut? Igaly Diána esetében efféle kétségnek most nyoma sincs.