Létesítmény: átadták a hetvenéves Sportkórház új járóbeteg-osztályát

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2022.10.13. 14:36
null
Fábián László, Schmidt Ádám és Simicskó István figyeli, ahogy Dr. Soós Ágnes bemutatja a Sportkórház új felszereléseit (Fotó: Szabó Miklós)
Átadták az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI), ismertebb nevén a Sportkórház felújított C-szárnyát a Karolina út 27. szám alatt, így a járóbeteg-ellátás egységes, modern rendelőegységekben zajlik, továbbá átadták a teljesítménydiagnosztikai kutatóosztályt is, amely széles körű vizsgálatokkal segíti válogatott sportolóinkat.

Magyarország kormánya az elmúlt évtizedben stratégiai ágazatként kezelte a sportot, ezért döntött a hatmilliárd forint értékű beruházás mellett, amely keretein belül a 17 000 négyzetméteres hasznos alapterületű épület teljes egészét kihasználhatja az OSEI – eddig 7000 négyzetméteren zajlott a mindennapi munka.

Az első ütem végeztével csütörtökön a járóbeteg-szakosztályt és a teljesítménydiagnosztikai kutatóosztályt adták át, a magyar kormány támogatásán felül 2020 decemberében az intézmény további egymilliárd forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást kapott az eszközpark fejlesztésére, amelyből többek között egy nyitott MR-készüléket és egy humán regenerátor-készüléket is beszereztek, mindkettő aktuális csúcstechnológia.

A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, Schmidt Ádám nyitó beszédében kiemelte, a Sportkórház éppen hetven éves, s külön öröm, hogy egy ilyen jeles jubileum alkalmával adják át a felújított épületrészt, amelyben modern diagnosztikai eszközök, innovatív műtéti technológiák és hatékony rehabilitációs módszerek segítik a jövőben a bajnokok gyors gyógyulását.

„A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága számára egyértelmű, hogy a nagyszerű magyar sportsikerek eléréséhez elengedhetetlen feltétel a megfelelő sportegészségügyi támogatás – ez ugyanis a magyar sport egyik alapköve – fogalmazott Schmidt Ádám. – Létfontosságú szerepe van a sportstratégiai rendszer egészében, hiszen amellett, hogy biztosítja a sportolók magas szintű ellátását, széles körű adatszolgáltatással és nemzetközi kutatásokkal segíti elő a hazai sportszervezetek hatékony működését. Ez irányt mutat és visszaigazolást ad számunkra a sport területén zajló munka hatékonyságáról is.”

Az államtitkár hangsúlyozta, a világszínvonalon versenyző sportolók világszínvonalú egészségügyi ellátást érdemelnek. Ahhoz, hogy egy olimpián, világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon a legjobbjukat tudják nyújtani a versenyzőink, a kiváló orvosszakemberek mellett egy minden igényt kielégítő, fejlett sportegészségügyi infrastruktúrára is feltétlen szükség van. Ez utóbbinak a megteremtéséhez kerültünk most egy lépéssel közelebb. Beszéde végén köszönetet mondott az intézmény dolgozóinak, és hasonlóan sikeres következő hetven évet kívánt nekik.

Beszédet mondott a korábbi köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, Schmitt Pál is, aki 80 évesen már nehézkesen lépett fel a pódiumra.

„Láthatják, én itt már inkább páciens vagyok… – tréfálkozott Schmitt Pál, majd visszaemlékezett, három kiemelkedő pillanatra sportolói pályafutásából, amikor igazán „menőnek” érezte magát. – Először, amikor az edzőm Tatára vitt, a magyar vívósport akkori Mekkájába. Másodszor, amikor ifjúsági világbajnokságon szerepelhettem, és kaptam egy nemzeti címerrel és Adidas-logóval ellátott bordó melegítőt. Alig akartam levenni, otthon is abban nézegettem magam a tükör előtt! Harmadszor pedig, amikor még jóval a számítógépek kora előtt beléptem a Sportkórházba, és az ügyintéző kisasszony felismert, hogy vívó vagyok.”

Schmitt elmesélt egy anekdotát az egykori dr. Csépe Imréről is, akinek rendelője ajtajára kiírták: „Ne kopogj, itt mindenki VIP! – majd összegzett. – Egyik kórházat se irigyeljék, mert mind nehéz helyzetben van. Dr. Soós Ágnest sem irigylem, de becsülöm az elmúlt tizenhárom év munkásságát, amely kihívás után kihívást támasztott elé, többször költöznie is kellett az intézménynek, de végül megvalósult az elképzelése. S a Sportkórház jogosan állítja magáról, hogy ott áll a magyar sportsikerek mögött.”

Korábbi és jelenlegi sportolóink (Gergely István, Csernoviczki Éva, a Lőrincz fivérek, Siklósi Gergely és Berki Krisztián) is ott voltak az átadáson (Fotó: Szabó Miklós)
Korábbi és jelenlegi sportolóink (Gergely István, Csernoviczki Éva, a Lőrincz fivérek, Siklósi Gergely és Berki Krisztián) is ott voltak az átadáson (Fotó: Szabó Miklós)

Dr. Soós Ágnes, az OSEI főigazgató főorvosa elérzékenyülten erősítette meg nyitó beszédében az elhangzottakat, „a sportolókért, a sportoló nemzetért dolgoztak áldozatosan, ez a közös cél vitte előre a munkatársakat”.

A beruházás második üteme az OSEI épületének külső és belső felújítását foglalja magába, bővítik a műtőblokkot és egy százágyas fekvőbeteg-részleget is kialakítanak. A terápiás részleg kiegészül egy balneoterápiás egységgel és gyógytorna-termekkel, de kerül az épületbe új, modern MRI és CT-berendezés is, s a tervekben szerepel egy, az épületszárnyakat összekötő előcsarnok, étteremmel, közforgalmú gyógyszertárral és kiegészítő üzleti egységekkel. A második ütem átadásának egyelőre nincs meghatározott dátuma.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik