Hegymászás: előkerült az utolsó fotó Suhajda Szilárdról

Vágólapra másolva!
2023.06.03. 11:56
null
Az utolsó kép: Suhajda Szilárd pihen körülbelül 8400 méteren (Fotó: Ben Ferrer)
Ben Ferrer hegymászó megosztotta a nyilvánossággal a Suhajda Szilárdról készített utolsó fotót. A Seven Summit (Hét Hegycsúcs) hegymászócsapat tagja május 24-én, 7 óra 30 perckor, a csúcsról való ereszkedés közben készítette a képet a Balcony (Erkély) nevű helyen a hóban ülő magyar alpinistáról. 

 

„Megkérdezte, milyen magasan vagyunk a Balconynál – mesélte Ferrer az ExplorersWeb nevű szaklapnak. – Elég fáradtnak tűnt, emiatt helytelenül azt feltételeztem, hogy közli a csapatával a visszafordulási pontját és magasságát. Röviden üdvözöltük egymást, korábban beszéltünk az alaptárborban. Megkérdeztem, hogy van, mire azt mondta, rendben.”

Ben Ferrer szerint napsütés és szélcsend volt a hegyen abban az időszakban.

Ebben a szezonban valószínűleg aznap voltak a legjobbak a körülmények a csúcstámadáshoz. Meleg volt, kevés ember, felhők és szél nélkül.”

Mint ismert, Suhajda Szilárd május 24-én indult a 7900 méter magasan lévő négyes táborból a Föld legmagasabb hegyének, a 8848 méter magas Mount Everest csúcstámadására, s első magyarként juthatott volna fel oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül a csúcsra. A GPS-e 8795 méter magasságból, a Hillary-lépcsőtől adott jelet utoljára.

Suhajda Szilárd Magyarországon lévő stábja serpákat küldött a magyar hegymászó után, majd az egyik, a csúcsról lefelé jövő csapat állítólag látott egy alakot a Hillary-lépcsőnél, míg egy másik bár elhaladt Suhajda lehetséges tartózkodási helye közelében, nem látta őt.

Május 25-én arról számoltunk be, hogy tudják, hol van Suhajda, 26-án hajnalban pedig keresőcsapatot indítottak utána. Másnap érkezett a hír, hogy nem találták meg a magyar hegymászót, és befejezték a keresését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik