Gyász: elhunyt II. Erzsébet királynő – emlékezik a sportvilág

Vágólapra másolva!
2022.09.08. 20:16
null
II. Erzsébet a londoni olimpia megnyitóján 2012-ben (Fotó: Getty Images)
Életének 97. esztendejében elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója – közölte csütörtök este a Buckingham-palotára hivatkozva a távirati iroda.

A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmorali kastélyban. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 éves eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös. Egy órával a halálhír közlése után az eddigi trónörökös hivatala bejelentette: III. Károly (Charles III) néven lépett az Egyesült Királyság trónjára II. Erzsébet legidősebb fia.

II. Erzsébet (Elizabeth II) királynő 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára.

A leghosszabb ideig uralkodó brit királynő az egyedüli, aki két külön országban is nyári olimpiát nyitott meg: előbb 1976-ban a kanadai Montrealban, majd 2012-ben Angliában, Londonban.

Az egyik legismertebb sportvonatkozású kép II. Erzsébetről az 1966-os labdarúgó-vb döntője után készült, amikor átadja a világbajnoki serleget a győztes angol válogatott csapatkapitányának, Bobby Moore-nak.

II. Erzsébet a vb-serleg átadásakor (Fotó: AFP)
II. Erzsébet a vb-serleg átadásakor (Fotó: AFP)

A lovak, a lósport iránti rajongása közismert volt, versenyistállói remek eredményeket értek el, és persze tökéletesen lovagolt is – tavaly ősszel beválasztották a brit lovassport hírességeinek csarnokába is. Ennél kevésbé volt köztudott a néhai uralkodóról, hogy nézőként ott volt az első Formula–1-es Nagydíjon, az 1950-ben megrendezett Brit Nagydíjon Silverstone-ban.

A királynő egészen 2016-ig volt a wimbledoni tenisztorna fővédnöke, noha állítólag nem kedvelte magát a sportágat – mégis a korábbi világelsőt, Andy Murrayt egy évvel később lovaggá ütötte. A néhai uralkodó egyébként több száz sportolót ütött lovaggá uralkodásának 70 és fél éve alatt.

II. Erzsébet halálára a sportvilágból a Svájcban zajló FC Zürich–Arsenal mérkőzésen reagáltak a leggyorsabban, a királynő halálhírének bejelentése után néhány perccel lefújt első félidő után a második egyperces gyászszünettel kezdődött.


Alig háromnegyed órával a halálhír közlését követően elkezdtek gyarapodni a nemzetközi sportvilág szereplőitől érkező megemlékezések.

A legtöbb Premier League-klub a közösségi felületén már feketére cserélte profilképét vagy borítóképét, és rövid bejegyzésben emlékezett meg az uralkodóról.

A Nemzetközi Automobil-szövetség, az angol Labdarúgó-szövetség, a Profi Darts-szövetség (PDC) is hamar megosztotta a királyi család Twitter-bejegyzését, amelyben a gyászhírről számolnak be.

A golf PGA Championship csütörtöki játéknapját a halálhírről értesülve felfüggesztették. Az Európa-ligában és az Európa-konferencialigában érdekelt angol csapatok, a Manchester United és a West Ham United fekete karszalaggal lépett pályára, az Old Traffordon félárbócra eresztették a zászlókat, a mérkőzések gyászszünettel kezdődtek.

A Formula–1-es Olasz Nagydíj pénteki első szabadedzése előtt tartanak gyászszünetet és egy rövid megemlékezés is lesz a vasárnapi futam előtt.

Az 1952 óta uralkodó II. Erzsébet halála miatt számos sportoló egyesület és szövetség is kifejezte együttérzését.


„Nagy tisztelője vagyok II. Erzsébet királynőnek azóta, hogy 1968-ban először találkoztam vele személyesen” – írta Twitteren a háromszoros világbajnok labdarúgó Pelé.

II. Erzsébet bedobja a korongot a Canucks–Sharks meccsen 2002-ben, tőle balra, kissé takarva Wayne Gretzky (Fotó: AFP)
II. Erzsébet bedobja a korongot a Canucks–Sharks meccsen 2002-ben, tőle balra, kissé takarva Wayne Gretzky (Fotó: AFP)

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) honlapján emlékezett meg arról, amikor az uralkodó 2002-ben Kanadában, a sportág őshazájában járt, és ő végezte el az ünnepélyes korongbedobást a Vancouver Canucks–San Jose Sharks mérkőzésen. Erről a pillanatról videót is megosztott az NHL, amely gyászüzenetében kitért rá, hogy a királynő különleges helyet foglal el a kanadaiak szívében, és 70 éves uralkodása alatt emlékezetes módon kapcsolódott a sportághoz – számolt be róla az MTI.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik