Golf: a világelső dilemmája: olimpia, de milyen színekben?

Vágólapra másolva!
2013.01.09. 10:44
null
Rory McIlroy szurkolói szerepben, barátnője, a teniszező Caroline Wozniacki munkában (Fotók: Action Images)
Az eső, majd a viharos szél miatti halasztások alaposan elnyújtották a profi golfozók 2013-as amerikai körversenyének első viadalát, de magyar idő szerint szerda virradóra csak-csak sikerült győztest hirdetni: az előző év tornagyőzteseinek hagyományos hawaii viadalát az amerikai Dustin Johnson nyerte meg. Heti összefoglalónkat azonban kezdjük a világelső Rory McIlroyjal, aki súlyos dilemmával küzd.

 

A VILÁGELSŐ NEMZETI, OLIMPIAI DILEMMÁJA. A következő nyári olimpia programján hosszú idő után újra szerepel a golf, ám elképzelhető, hogy a jelenlegi világelső, Rory McIlroy akkor sem indul el 2016-ban Rio de Janeiróban, ha kivívja a részvétel jogát. A máris a sportág történelmének legnagyobbjai között emlegetett 23 éves golfozónak súlyos dilemmát okoz, hogy mely ország zászlaja alatt versenyezzen – merthogy hazája, Észak-Írország lobogója alatt nem teheti.

A VILÁGRANGLISTA ÉLCSOPORTJA
1. Rory McIlroy (északír) 13..02
2. Luke Donald (angol) 8..45
3. Tiger Woods (amerikai) 8..41
4. Justin Rose (angol) 6..33
5. Adam Scott (ausztrál) 6..10
6. Louis Oosthuizen (dél-afrikai) 6..07
7. Lee Westwood (angol) 5..92
8. Brandt Snedeker (amerikai) 5..48
9. Bubba Watson (amerikai) 5..34
10. Jason Dufner (amerikai) 5..17
A játékosok pontszámát a legutóbbi 52 versenyük, de legfeljebb az elmúlt két év helyezéseihez járó pontszámok alapján, átlagolva, a tornák értékét súlyozottan figyelembe véve számítják ki.

Marad a brit vagy az ír csapat, és a súlyos történelmi örökség miatt a választás bizonyosan nagy indulatokat kavar majd. A játékos tavaly már ízelítőt kapott ebből, amikor egy brit lapnak adott interjúban arról beszélt, inkább britnek érzi magát, mint írnek. Miután sokan támadták ezért, Twitter-üzenetben leszögezte: „Büszke vagyok, hogy az ír golf bocsátott utamra”.

„Bennünket meglehetősen nehéz helyzetbe sodort az élet – mondta nemrégiben a BBC-nek McIlroy, aki a Világkupában kétszer az ír válogatottat erősítette. – Északír vagyok, nyilvánvalóan kötődöm Írországhoz és az Egyesült Királysághoz is. Ha részt vehetne egy önálló északír delegáció az olimpián, annak lennék a tagja. Mivel ez nem történhet meg, három lehetőségem marad: indulhatok britként, indulhatok írként, vagy, hogy ne ábrándítsak ki egy csomó embert, nem indulok sehogyan sem. Egyelőre nem döntöttem, latolgatom a lehetőségeket, és csak annyit tudok biztosan, hogy nagyon nehéz helyzetben vagyok.”

Az ezekben a hetekben nem versenyző, ehelyett barátnője, a teniszező Caroline Wozniacki mérkőzésein szurkoló McIlroyjal kapcsolatos hír, hogy nem újította meg támogatói szerződését az őt 2007 óta szponzoráló dubai Jumeirah Grouppal, így minden bizonnyal már nem kell sokat várni arra, hogy aláírja a Nike mesés, állítólag 250 millió dolláros, tíz évre szóló szerződési ajánlatát. Igaz, a Roryt szintén támogató napszemüvegmárka, az Oakley közben hivatalos úton kíván érvényt szerezni szerződésben foglalt jogának, miszerint a világelső golfozónak tett más ajánlatokat überelheti. Az olasz tulajdonú amerikai cég jelezte: „minden pénzt megér” neki az északír srác.

AMERIKAI GYŐZELEM AZ ELSŐ VERSENYEN. A négynapos késéssel elkezdett, 54 szakaszosra szűkített hawaii Bajnokok Tornájáról hiányzott a világranglista első négy helyezettje (Rory McIlroy, Tiger Woods, Luke Donald, Justin Rose), ennek ellenére – mivel csak tavalyi tornagyőztesek indulhattak – Dustin Johnson márkás mezőnyt gyűrt le.

Dustin Johnson
Dustin Johnson

Johnson háromütéses előnnyel kezdte az utolsó kört, és bár szorongatták rendesen, a végjátéka jól sikerült. A 13-as lyukon ütött dupla bogey-t (az elvártnál kettővel több ütés) azonnal korrigálta eagle-vel (az elvártnál kettővel kevesebb ütés), majd további két birdie-vel biztossá tette sikerét.

Johnson hat éve debütált a PGA Touron, mindegyik esztendőben nyert legalább egy versenyt – Tiger Woods 14-es szériája óta senki sem volt képes hasonló kezdésre. A pillanatnyilag leghosszabb (de nem a debütálás évétől tartó) sorozat a szintén amerikai Phil Mickelsoné (9).

Johnsonnal kapcsolatban más is foglalkoztatja az amerikai sajtót: vajon valóban együtt jár Paulina Gretzkyvel? A hokilegenda Wayne Gretzky idősebbik, modellként is ismert 24 éves lánya mindenesetre nagyon drukkolt Johnsonnak Hawaiin...

VISSZAVONULÁS, FÉLIG. Steve Stricker, a legjobb amerikai játékosok egyike úgy döntött, jelentősen csökkenti versenyprogramját, és amolyan „fél-visszavonultságba” húzódik. „Éppen elég hosszú ideig forgott az életem a versenyzés körül, többé nem akarom ezt a függőséget” – mondta a világranglista egykori 2., jelenlegi 13. helyezettje.

Steve Stricker
Steve Stricker

A hamarosan a 46. születésnapját ünneplő Stricker körülbelül tíz versenyen kíván rajthoz állni az idén – természetesen a legnagyobbakat (a négy major tornát, a vb-sorozat amerikai versenyeit) nem hagyja ki –, a többi időt pedig alapítványa és a családja között osztja meg. Tizennégy éves lánya, Bobbi Maria ígéretes golfpalántának tűnik, vele mindenképpen foglalkozni akar. Az 1990-ben profinak álló Stricker major tornát még nem nyert a karrierje során, az amerikai PGA Touron viszont 12-szer is diadalmaskodott. A legutóbbi hét évben másodvirágzását élte, 35 millió dollárnyi keresményéből több mint 25 milliót ebben az időszakban ütött össze.

Stricker egy versenyen már túl van, s bár lábfájás kínozta, a kedden véget érő hawaii viadalon címvédőként kitett magáért, második lett, ami újabb 665 ezer dollárt hozott a konyhájára.

EURÓPA HAMAROSAN KAPITÁNYT VÁLASZT. Bár Európa és az Amerikai Egyesült Államok válogatottja legközelebb csak 2014-ben vív meg a Ryder-kupáért, az előkészületek máris javában zajlanak. A tengerentúliak néhány hete kinevezték új szövetségi kapitányukat, Tom Watsont, és január harmadik hetében várhatóan a címvédő európaiak is megnevezik a tavalyi győztes hadvezér, a spanyol José María Olazábal utódját. Az északír Darren Clarke-ot és az ír Paul McGinleyt tartják a pozíció két fő várományosának, de bedobták a Ryder-kupát játékosként és kapitányként is nyerő skót legenda, Colin Montgomerie nevét is. A kapitánykodás azonban amekkora megtiszteltetés, olyan óriási lelki teherrel is jár, és Monty bizonyosan nem akarja újból kitenni magát ilyesminek – vélik többen, köztük az ír éljátékos, Padraig Harrington. Hamarosan meglátjuk, kinek a megérzései jók.

ELHUNYT A SPANYOL GOLFSPORT EGYIK NAGY ÖREGJE. Nyolcvankét éves korában elhunyt Jaime „Jimmy" Ortíz-Patino, a spanyol golf szentélye, a valderramai pálya egyik létrehozója. A bolíviai szülők gyermekeként Párizsban született építész, üzletember, golfozó kulcsszerepet játszott a spanyol golf hetvenes-nyolcvanas években kezdődő robbanásszerű fejlődésében.

AMERIKAI PGA-KÖRVERSENY
HYUNDAI TOURNAMENT OF CHAMPIONS, KAPALUA, MAUI (Plantation Course at Kapalua)
A pénzdíj: 5.7 millió dollár. A pálya hossza: 6777 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 73
AZ ÉLCSOPORT
1. Dustin Johnson (amerikai) 203 ütés (69, 66, 68)
2. Steve Stricker (amerikai) 207 (71, 67, 69)
3. Brandt Snedeker (amerikai) 209 (70, 70, 69)
4. Bubba Watson (amerikai) 210 (70, 69, 71)
Keegan Bradley (amerikai) 210 (71, 69, 70)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik