MTI 2019.11.26 14:12 Frissítve: 2019.11.26 16:31

Dopping: nem támadhatják meg az oroszok a WADA-döntést

Nincs jogalap a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Oroszország ellen várhatóan életbe léptetendő szankcióinak bírósági úton való megtámadására – jelentette ki Jurij Ganusz, az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) vezérigazgatója kedden a TASZSZ-nak nyilatkozva.

 

Ganusz arra reagált, hogy hétfőn ismertté vált: a WADA-szabályzatnak való megfelelést ellenőrző bizottsága azt javasolta az ügynökség végrehajtó testületének, hogy Oroszországot négy évre tiltsa el a nemzetközi sportrendezvényektől. Az indítvány oka, hogy a szakellenőrök szerint manipulálták a RUSADA moszkvai laboratóriumának adatbázisát, amelyet januárban szolgáltattak ki a WADA-nak.

A WADA végrehajtó bizottsága január 9-én hozza meg döntését, amely alapján Oroszországot eltiltanák a nemzetközi versenyek megrendezésétől és az ezeken való szerepléstől, de a „tiszta” sportolóknak semleges színekben engedélyeznék az indulást. A várható szankciók híre, melyeket megfellebbezni csakis a RUSADA jogosult, nagy felbolydulást keltett az orosz közéletben.

„A RUSADA nem lát jogi alapot a WADA végrehajtó bizottság erre vonatkozó döntéseinek vitatására, mert azok megfelelnek a mindkét fél által aláírt nemzetközi szabvány következményeinek” – nyilatkozott Ganusz.

Rámutatott, hogy a RUSADA tavaly szeptemberben csak feltételesen kapta vissza a 2015-ben megvont státusát, és csak technikai jellegű döntésnek tekinthető, ha ettől a WADA ismét megfosztja az egyik kritikus fontosságú vállalt kötelezettség – az érintetlen adatbázis átadására vonatkozó – megsértése címén.

„A sporthatóságokat képviselő szakértők semmilyen világos és elfogadható magyarázatot nem adtak a módosításokra, ami pedig fontos lett volna. Ily módon a változtatások ténye megalapozatlan. Ez a meg nem felelés technikai oka lett, aminek elvitatása nem indokolt” – mondta Ganusz.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden arra hívta fel a figyelmet arra, hogy egyelőre csak egy ajánlásról, nem pedig egy határozatról van szó. A tárcavezető által kifejtett eszmefuttatás szerint vannak olyan erők, amelyek minden téren el akarják marasztalni Oroszországot és „az ő szempontjukból minél több az ilyen döntés, annál jobb az oroszellenes érvrendszer szempontjából”.

Lavrov azt hangoztatta, hogy Moszkva a tisztességes párbeszéd és minden ország esetében az egyenlő elbánás híve.

„Nem létezik, hogy csak egy vagy két olyan ország van, mondjuk Oroszország és Kína, amely mindenben hibás és mindent megszeg, a többiek pedig élnek a saját maguk által, mások megkérdezése nélkül megalkotott szabályok szerint, és mindenki mást arra kényszerítenek, hogy ezeket a szabályokat tiszteltben tartsák” – mondta.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságíróknak nyilatkozva valótlannak nevezte azt a Csempionat hírportálon megjelent értesülést, amely szerint a Kreml kerekasztal-megbeszélésre akarja összehívni az orosz sportszövetségek vezetőit a várható WADA-szankciók megvitatására.

Az orosz Interfax hírügynökség egyébként kedden idézte az NRK norvég közszolgálati televíziónak nyilatkozó Linda Helleland WADA-alelnököt, aki aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jelentős mértékben befolyásolhatja majd, hogy milyen döntést hoz a WADA végrehajtó bizottsága és hogy a kemény fellépés hívei kisebbségben maradnak a 12 tagú testületben.

2021.01.17 20:59:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ha az ember sokat ad nekik, de nem kíván tőlük lehetetlent, s érzik, hogy emberként, szakmai partnerként bánik velük, akkor ők is nagyon normálisan viselkednek.

2021.01.17 00:12:37

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ez is hozadéka annak, hogy a magyar futball az eredményeivel hívta fel magára a figyelmet.

2021.01.16 08:15:25

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

„Egy újságíró Ronaldónak a Realtól Juventusba igazolásához hasonlította az átszerződésemet.”

2021.01.11 10:17:22

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Amilyen higgadtan és biztosan kezelte a szikét a műtőasztalnál, olyan nyugodtan emelte vállához a fegyvert.