MTI/V. J. 2020.12.05 11:23 Frissítve: 2020.12.05 12:00

Dopping: Donald Trump aláírta a Rodcsenkov-törvényt

A képviselőház és a szenátus jóváhagyása után Donald Trump amerikai elnök aláírta a doppingolás ellen született, úgynevezett Rodcsenkov-törvényt, amely így hatályba lépett – adta hírül az insidethegames.biz portál nyomán az MTI.

Donald Trump amerikai elnök aláírta a doppingolás elleni törvényt (Fotó: AFP – illusztráció)


A moszkvai doppinglabor korábbi vezetőjéről, az orosz állami doppingolást leleplező, majd az Egyesült Államokba menekült Grigorij Rodcsenkovról elnevezett törvény nem az illegális szereket és módszereket használó sportolókat bünteti, hanem a doppinggal kereskedőket, a doppingolás rendszerében részt vevő edzőket, vezetőket, kormányok vagy sportszervezetek tisztségviselőit, orvosokat, szakembereket. Az amerikai érintettségű események kapcsán megbukott „dopping-összeesküvők” akár egymillió dollár bírságot és 10 éves börtönbüntetést is kaphatnak.

A törvény már az előkészítés szakaszában heves vitát váltott ki és konfliktusos helyzetet teremtett az Egyesült Államok és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) között. Washington többször is hangot adott elégedetlenségének, hatástalannak ítélte a WADA tevékenységét, a szervezet megreformálását szorgalmazta, idővel pedig kilátásba helyezte azt is, hogy megvonja támogatását az ügynökségtől, amelynek működési költségeit felerészben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), felerészben pedig a WADA-kódexet aláíró országok kormányai állják. Legnagyobb befizetőként az Egyesült Államok 2020-ban 2,7 millió dollárral járult hozzá a WADA költségvetéséhez.

Ezzel együtt is a WADA rendre ellenérzésének adott hangot az amerikai törvénytervezet miatt, szóvá téve, hogy megítélése szerint az Egyesült Államok „területein kívüli” joghatóságként akar fellépni a doppinggal szemben szerte a világban. A WADA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is, amely szintén ellenezte az amerikai jogi lépést, erőteljesen kifogásolta azt is, hogy a törvény a bíróság elé állíthatók köréből kiveszi az amerikai profi sportokban – baseballban, amerikai futballban, kosárlabdában, jégkorongban – érintetteket, mert washingtoni érvelés szerint ezek a profi ligák nem tartoznak a WADA hatálya alá, annak kódexe nem vonatkozik rájuk.

2021.01.24 07:53:15

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

„Rendkívüli teljesítménnyel hívták fel a világ figyelmét Trianon égbekiáltó igazságtalanságára.”

2021.01.21 23:42:57

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Kiszámíthatatlanság – talán ez a legjobb szó, ami valahol még manapság is jellemzi az itáliai miliőt. Aztán jött 2020, és átalakult a világ. Sőt, megszűnt a világ, legalábbis egy vérbeli olasz futballszurkoló világa. Üresek a stadionok, üresek a lelkek.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.