SZŰCS ANDRÁS 2021.06.12 12:11 Frissítve: 2021.06.12 12:47

Cselgáncs-vb: Sipőcz és Szigetvári is búcsúzott a legjobb tizenhat között

Mindkét versenyzőnk a legjobb 16 között búcsúzott a Papp László Budapest Sportarénában zajló cselgáncs-világbajnokság hetedik versenynapján. A férfiak +100 kilogrammos súlycsoportjában Sipőcz Richárd, a nők +78-as csoportjában pedig Szigetvári Mercédesz indított ipponokkal, és jutott egészen a nyolcaddöntőig, ott viszont sportági klasszisokba futott bele... Ezzel a mieink számára véget értek az egyéni küzdelmek, vasárnap a csapatversennyel zárul a vb.

Sipőcz Richárd a legjobb 16 közt búcsúzott (Fotó: MTI)

 

 

 

A korábbi mérkőzésekről itt olvashatnak bővebben!

Biztatóan kezdtek a szombaton tatamira szólított versenyzőink, akik ippongyőzelmekkel nyitottak, eljutottak a harmadik fordulóig, tovább azonban nem, ahhoz több rutin kellene még az ilyen színvonalú klasszisok ellen.

A férfiak +100 kilogrammos súlycsoportjában a 20 éves Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE Győr) erőnyerőként kezdett, majd ipponnal lépett túl a 28 esztendős, Pánamerikai Játékok-ezüstérmes kanadai Marc Deschenes-en. Ezután viszont már a tavalyi Európa-bajnok és háromszoros Grand Slam-nyertes, 25 esztendős orosz Tamerlan Basajev következett, akik ellen motiváltabbnak tűnt a mi fiunk, nagyon vagányul dzsúdózott, a rutinos rivális csak az alap küzdelmi idő utolsó percére aktivizálta magát. Így hosszabbításba torkollott a mérkőzés, de már nem tartott soká, mert Sipőczöt vitte előre a lendülete és szíve, ugyanakkor a nem tökéletes akcióindításából Basajev került hirtelen előnybe, és a fojtásából már nem is szabadult ki junior Európa-bajnokunk, aki így a legjobb 16 között fejezte be ezt a felnőtt-világbajnokságot.

VÉLEMÉNYEK
Sipőcz Richárd, a Széchenyi Egyetem SE Győr cselgáncsozója:
„Mindent kiadtam magamból, nem maradt semmi... Az első mérkőzésen nem túl eredményes riválissal meccseltem, ugyanakkor világbajnokságon csakis jó sportolókkal lehet találkozni, ezért a viszonylag sokáig tartó küzdelemben megszerzett győzelem nagy terhet vett le a vállamról. Azt éreztem, hogy a nyolcaddöntőből is meglehetne a továbbjutás, próbáltam megakadályozni, hogy az orosz az ipponerős taktikájára figyelhessen, én betartottam a saját tervem, nyomtam, csak az első küzdelmét látva azt hittem, nem bírja majd ennyire... A felkészülés nehézségeitől eltekintve a legjobb formámban érkeztem, és nyugodt lelkiismerettel távozhatok. Még mindig az utánpótlás-korosztályhoz tartozom, lesz idén junior Eb és vb is, utóbbiról bronzérmem már van, de nagyon szeretnék egy aranyat!”
Szigetvári Mercédesz, a Mogyi-Bajai JC cselgáncsozója:
„Tudtam, hogy az első meccsnél nehezebb lesz a folytatás, az is lett... A harmadik mérkőzésen a brazil lánnyal mentem, akivel néhány éve már találkoztam, és intésekkel simán kikaptam – ezért értékelem pozitívan ezt a meccset, mert érzem a fejlődést, hogy egyre közelebb vagyok az élmezőnyhöz. Most egy kis pihenő következik, aztán szeptembertől folytatjuk a versenyzést!”

Ugyaneddig jutott a nők +78 kg-os kategóriájában a 23 éves Szigetvári Mercédesz is (Mogyi-Bajai JC), aki a 29 esztendősen újrakezdő bosnyák Borjana Marjanaccal fél perc alatt végzett az első fordulóban, és a másodikból is ipponnal ment tovább a háromszoros Afrika-bajnok, 29 éves algériai Szonja Asszelah ellen. A harmadik körben viszont a nyolcszoros Grand Slam-nyertes, a tavalyi Pánamerikai Játékok győztese, a kétszeres vb-döntős 32 éves brazil Maria Suelen Altheman sétált fel a másik sarokból. Ő tehát nagyágyú, és sajnos ennek megfelelően teljesített: a meccs felénél csinált egy vazaari értékű akciót, ezért a két intéssel álló Szigetvárinak kellett végig próbálkoznia. Becsülettel meg-megindult, ám igazából a fogásig sem jutott el, így ő is a legjobb 16 között búcsúzott.

Ezzel a mieink számára véget értek az egyéni küzdelmek, vasárnap a csapatversennyel zárul a világbajnokság a Papp László Budapest Sportarénában: a mieink Üzbegisztánnal kezdenek, majd a Brazília–Kazahsztán párharc továbbjutója következhet.

VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
Férfiak. +100 kg. 1. forduló:
Sipőcz Richárd erőnyerő. 2. forduló: Sipőcz–Deschenes (kanadai) 10–0. 3. forduló: Sipőcz–Basajev (orosz) aranyponttal 0–10
Nők. +78 kg. 1. forduló: Szigetvári Mercédesz–Marjanac (bosnyák) 10–0. 2. forduló: Asszelah (algériai) 10–0. 3. forduló: Szigetvári–Altheman (brazil) 0–7 

2021.08.03 19:56:47

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

A színésznő korábban tekézett és futott, ma már „csak” úszik, sétál, túrázik és jógázik.

2021.08.03 22:16:06

Egyéb egyéni P. K.

Augusztus 4-én Olimpiai történetek címmel beszélgetést tartanak a Scruton közösségi térben.

2021.07.28 10:22:53

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

A szellemi diákolimpián és a Futballtudor című versenyen is győztek a végzős gimnazisták.

2021.07.28 11:13:32

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

A félig magyar Dominik Leins Futball és forradalom című munkája első helyezést ért.