Cselgáncs-vb: orosz aranyérem utólag

Vágólapra másolva!
2023.06.09. 21:31
null
Inal Taszojev is megkapja az aranyérmet (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) utólag világbajnokká nyilvánította és aranyérmet ítélt az orosz Inal Taszojevnek, aki eredendően másodikként végzett a májusi, dohai olimpiai kvalifikációs vébén.

Döntését az IJF pénteken jelentette be a honlapján.

Taszojev a 100 kg felettiek súlycsoportjában a döntőben sokak által vitatható módon maradt alul a francia Teddy Rinerrel szemben, aki a sportág szupersztárjaként a 11. aranyérmét gyűjtötte be a kategóriában, amellett háromszoros olimpiai bajnoknak és ötszörös Eb-győztesnek is vallhatja magát.

A 34 éves, 204 centis és 130 kilós francia óriás úgy menetelt el a május 13-i döntőig, hogy egyetlen akciót sem tudtak rajta bemutatni, és három meccset leléptetéssel, kettőt ipponnal nyert meg. Az egyéni küzdelmek utolsó mérkőzésén azonban alaposan megszenvedett az orosz (de az ukrajnai háború miatt semleges színekben versenyző) Taszojevvel, és csak a hosszabbítás negyedik percében kapott vazaarival nyert úgy, hogy ellenfelének egy eredményesnek tűnő akciójára a döntéshozók nem ítéltek pontot.

„Gondos szakértői elemzést követően az IJF arra a következtetésre jutott, hogy Taszojev pontot kaphatott volna az ellentámadásra. Ezért az IJF mindkét sportolót győztesnek nyilvánította, s Taszojevet is aranyéremmel és ranglistapontokkal jutalmazta” – áll a cselgáncsozók világszövetségének közleményében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik