SZ. M.
2023.03.26 16:16 Frissítve: 2023.03.26 16:45

Asztalitenisz: női párosban a Bálint Bernadett, Nagyváradi Mercédesz kettősé a bajnoki cím

A kevés, mindössze tizenhárom induló miatt a Bálint Bernadett, Nagyváradi Mercédesz kettősnek három győzelem is elég volt a bajnoki cím megszerzéséhez az Ormai László Asztalitenisz-csarnokban zajló 106. országos bajnokságon.

A Bálint Bernadett, Nagyváradi Mercédesz kettős ebben az összetételben először szerzett magyar bajnoki címet (Fotó: Árvai Károly)

 

Annak ellenére, hogy a múltban számos szép magyar asztalitenisz-sikernek örülhettünk női párosban – a világbajnokságokon például 9 aranyat, 5 ezüstöt és 11 bronzot gyűjtöttünk –, idehaza mintha mostohagyerekként kezelnék ezt a számot. Ez már a kezdetekre is igaz volt, az országos bajnokság története 1905-ben kezdődött, akkor még csak férfi egyesben avattak bajnokot, aztán idővel a többi versenyszám is csatlakozott, utolsóként a női páros 1929-ben. Tavaly az jelentette a mélypontot, amikor kiderült, hogy ebben a számban mindössze tíz egység nevezett az ob-ra, s most ugyan ennél kicsivel jobb a helyzet, a tizenhárom indulóra sem lehet büszke a sportág.

Persze ettől még ugyanúgy a bajnoki cím volt a tét, mintha háromszor ennyien neveztek volna, a konkurencia azonban kétségkívül szerényebb. A mezőny ismeretében azt nagyjából borítékolni lehetett, hogy a legutóbbi két kiírást megnyerő Fazekas Mária, Madarász Dóra kettős most is ott lesz a végjátéknál, miként az is valószínűsíthető volt, hogy a szintén a válogatott kerethez tartozó Bálint Bernadett, Nagyváradi Mercédesz és a Dari Helga, Hartbrich Leonie duó is eljut a dobogóig. A meglepetésfaktort ezúttal a fiatal Barcsai Sophie, Dohoczki Nóra egység jelentette, a Statisztika Utánpótlás Akadémia fiatal kettőse az elődöntőig menetelt, így bronzéremmel zárt.

A szerény indulói létszám miatt az első helyen kiemelt, ezáltal az első fordulóban erőnyerő Bálint, Nagyváradi párosnak két győzelem is elég volt ahhoz, hogy bejusson a döntőbe, de a fináléig három győzelmet szerző címvédő Fazekas Madarász duónak sem kellett különösebben megizzadnia. Az aranymeccs viszont legalább kiélezett volt, Nagyváradiék 2:0-ra elhúztak, Fazekasék egyenlítettek, majd a mindent eldöntő ötödik játszmában az ebben a sportágban létező legkisebb különbséggel, 11:9-re a Bálint, Nagyváradi páros győzött. Ez a kettős ebben az összetételben először szerzett magyar bajnoki címet, külön-külön női párosban viszont kétszeres magyar bajnokok, ugyanis Nagyváradi 2016-ban Ambrus Krisztinával, Bálint 2019-ben Imre Leilával már felállhatott a dobogó tetejére.

Az Ormai László Asztalitenisz-csarnokban zajló országos bajnokság délután a női egyesek küzdelmével zárul.

106. egyéni országos bajnokság, Budapest, Ormai László Asztalitenisz-csarnok
Nők
Páros. Elődöntő:
Bálint, Nagyváradi–Barcsai, Dohoczki 3:0 (7, 9, 8)
Fazekas, Madarász–Dari, Hartbrich 3:1 (7, –7, 4, 8)
Döntő:

Bálint, Nagyváradi–Fazekas, Madarász 3:2 (3, 8, –8, –10, 9)

Országos bajnok: Bálint Bernadett, Nagyváradi Mercédesz (CSM Victoria Carei, román, TSV Schwabhausen, német)
2. Fazekas Mária, Madarász Dóra (SH-ITB Budaörsi SC)
3. Barcsai Sophie, Dohoczki Nóra (Statisztika Utánpótlás AK) és Dari Helga, Hartbrich Leonie (SH-ITB Budaörsi SC, SV Böblingen, német)

2023.06.04 17:58:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És hogy milyen edző volt, az egy hete 79 éves korában elhunyt korábbi kiváló öttusázó, vízilabdázó Bodnár János? Sportágtól függetlenül, íme rá egy jellemző mondat: „Ars poeticám nincs, mert az alapvetés, hogy nem csupán versenyzőt, embert is kell faragnom a tanítványaimból.”

2023.06.03 23:04:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén vállalja a klub iránti szeretetét, lassan egy éve pedig már hivatalosan is tesz, tehet a Lokiért.

2023.06.03 22:20:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez a publicisztika nem Suhajda Szilárdról, hanem a halálát övező reakciókról, a szokás szerint kettészakadt közhangulatról, a szinte kizárólag „féloldalas” gondolkodásról és véleményekről szól. Ezért vártam vele ennyit. Hiszen nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem az, miért akarunk megint igazságot hirdetni olyan ügyben, amelyben egyetlen, objektív, osztatlan igazság nincs, nem is lehet.

2023.05.30 17:00:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszke rá, hogy harmadik olimpiai bajnoki címének megszerzése után megszólaltathatta Szilágyi Áront.