Asztalitenisz: lemondott az elnökség fele, tisztújítás következik

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.05.13. 16:47
null
A közgyűléstől két évvel ezelőtt bizalmat kapó Nátrán Roland vezette elnökség nem folytathatja munkáját, új választás következik (Fotó: Dömötör Csaba)
Az asztaliteniszezők rendes éves közgyűlése előtt egy nappal ügyvédi e-mailből értesült öt elnökségi tag – köztük Nátrán Roland elnök –, hogy a testület másik öt tagja lemondott elnökségi tagságáról, ami egyben azt is jelentette, hogy megszűnt az elnökség, s az alapszabály szerint harminc napon belül tisztújító közgyűlést kell összehívni.

Még el sem kezdődött, máris váratlan fordulatot hozott az asztaliteniszezők közgyűlése: az eseményt megelőző napon érkezett a hivatalos értesítés arról, hogy az elnökség fele lemondott. A folyamat egyébként hónapokkal ezelőtt elkezdődött, ugyanis a korábbi válogatott játékos, Lindner Ádám már akkor jelezte, a továbbiakban nem kíván az elnökségben dolgozni, most pedig további öt tag döntött úgy, hogy a Nátrán Roland vezette testületben nem szeretné folytatni a munkát. A változást akarók között van Ács Pongrác, a PTE PEAC csapatának első embere, aki eddig alelnökként (is) dolgozott a sportágért.

Úgy érzem, szükség van a változásra, ezért döntöttem úgy, hogy lemondok, a magam részéről a jelenlegi helyzetben ezzel tudom a legjobban segíteni a sportágat” – indokolta meg lépését a sportvezető. Ács Pongrác mellett Ambrus Ferenc, Gulyás Vince, Lakatos Gyula és Sári László döntött a távozás mellett, ami azt jelenti, hogy Nátrán Roland elnök, Somlyó Gergely és Hegedűs László alelnökök, valamint Bartha Tibor és Csekő Sándor elnökségi tagok sem maradhattak, az alapszabály értelmében ugyanis megszűnt az vezetőség, s a történtek miatt harminc napon belül tisztújító közgyűlést kell összehívni.

A magyar női klubasztaliteniszt két évtizede a nemzetközi porondon folyamatosan magyar válogatottakkal képviselő és a múlt vasárnap az Európa-kupában ezüstérmet szerző Budörsi SC elnöke, Somlyó Gergely csalódottan vette tudomásul a történteket.

Elkeseredést érzek, hiszen a magyar asztalitenisz társadalomtól négyéves időtartamra kapott megtisztelő alelnöki feladattal kapcsolatosan nagyon sokat dolgoztam az elmúlt két esztendőben, elsősorban a női szakág kapcsán, és ezt a folyamatot most megakasztották – mondta. – És nem az a fórum akasztotta meg, amelytől a megbízatást kaptam, kaptuk, hiszen pont a közgyűlés küldöttjeit állították kész tények elé az elnökségi tagságukról lemondó személyek azzal, hogy leköszönésükkel a saját tagságukkal együtt a teljes elnökségről is ítéletet mondtak. Természetesen mindenkinek joga van ahhoz, hogy felelősséggel, saját döntésként lemondjon egy adott tisztségről, azonban azt finoman szólva sem tartom szerencsésnek, hogy mint az elnökség nem így cselekvő tagjai a közgyűlés előtt 15 órával egy ügyvédi e-mailből értesüljünk arról, hogy ezzel már mi sem vagyunk tagok, és azt sem, hogy a másnap, több esetben távoli vidéki városokból felutazó küldöttek többsége ezzel az eredetileg rendes évi közgyűlésen szembesül.”

A sportág hazai elitje fontos események előtt áll a válogatott játékosokra sűrű hetek várnak, ám ezek helyett most valószínűleg másra terelődik a fókusz, amiről Somlyó Gergely is beszélt:

A női szakág tekintetében nagyon fontos időszakot élünk, közeleg a felnőtt világbajnokság, az Európai Játékok, az U13-as, az ifjúsági és serdülő Eb, zajlik az adott esetben sorsdöntő olimpiai kvalifikáció, vagy klubeseményként a csapatbajnokságot lezáró négyes döntő. Most ezek helyett sajnos megint az kerül fókuszba, hogy széthúzás és balhé van a pingpongosoknál.”

A Budaörsi SC elnöke végül azt is elmondta, miért döntött úgy, hogy nem mond le.

Három pontban tudom összefoglalni, hogy miért nem mondtam, mondok le. Fontosnak és felelősségteljesnek tartom a magyar asztalitenisz fejlődése érdekében megkezdett szerteágazó munkát, amivel kapcsolatban négy év után lehetne reálisan mérleget vonni. A közgyűlés megtisztelő döntése alapján a munkát együtt végzőkkel, a Magyar Asztalitenisz-szövetség elnökével, főtitkárával és az elnökségi tagokkal kapcsolatban lojalitást érzek, kötelezettséget és tiszteletet az asztalitenisz társadalom felé. Hiszem, hogy a női szakágban elindított programok, irányok segíthetik a legfontosabb szereplőket, az utánpótlás és felnőtt sportolókat. A legfontosabb természetesen az, hogy a magyar asztalitenisz minél eredményesebb legyen, és senki nem állítja, hogy ne lennének problémák, hiányosságok, melyek jobbításán dolgozni szükséges. Én továbbra is a magyar asztalitenisz, azon belül a női szakág eredményessége érdekében fogok tevékenykedni egyesületi szinten, és szeretném ezt tovább folytatni szövetségi szinten is.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik