Asztalitenisz: első európai kupagyőzelmére hajt a Budaörsi SC női csapata

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2023.04.01. 15:50
null
A kupadöntőre készülő Budaörsi SC női csapata (balról): Bachman Péter (edző), Póta Georgina, Fazekas Mária, Somlyó Gergely klubelnök, <br />Dari Helga, Szvitán Krisztina szakosztályvezető (Fotó: Budaörsi SC)
A második számú európai asztalitenisz klubsorozatban 2021 után játszik újra döntőt a Budaörsi SC női csapata, a párharc első összecsapására vasárnap délután az olasz ASD Quattro Mori Cagliari otthonában került sor.

 

Az elmúlt két évtizedben újoncból Európa meghatározó női csapatává nőtte ki magát a Budaörsi SC: 2002 óta 202 mérkőzést játszott le az európai kupaporondon, ezalatt négyszer is dobogóra állhatott, a Bajnokok Ligájában 2012-ben a 3., 2013-ban pedig a 2., az Európa-kupában, illetve jogelődjében az ETTU-kupában pedig 2019-ben a 3., 2021-ben a 2. helyen végzett. Ha csak ebből indulunk ki, már-már elvárható volt, hogy a hatszoros magyar bajnokcsapat most is ott legyen a végelszámolásnál, ám ez korántsem ilyen magától értetődő.

„Úgy vágtunk neki ennek az idénynek, hogy nem volt különösebb elvárás velünk szemben – mondta Bachman Péter, a budaörsiek vezetőedzője. – Természetesen minden mérkőzést, minden fordulót a győzelem reményében vártunk, ám arra, hogy az Európa-kupában végül eljutottunk az elődöntőig, nem sokan számíthattak.”

Pedig így alakult, a tudatosan kizárólag magyar játékosokat szerepeltető klub a Bajnokok Ligájából indult, majd a csoportkör után a második számú sorozatban folytatta, s a Póta Georgina, Fazekas Mária, Dari Helga hármas akadályról akadályra jutva beverekedte magát a fináléba, ahol az olasz ASD Quattro Mori Cagliari lesz az ellenfele.

„Az olaszokról tudni kell, hogy hozzánk hasonlóan végig ugyanazt a három játékost szerepeltették, igaz, ők légiósokat foglalkoztatnak – tette hozzá a szakvezető. – A két román, Andreea Dragoman és Tania Maria Plainan, valamint a nigériai Edem Offiong erős, de óvatosan hozzáteszem, nem legyőzhetetlen triót alkot. Miután kupadöntőről beszélünk, itt tényleg bármi megtörténhet, ezért nagyon fontos, hogy az első, olaszországi mérkőzésen milyen eredményt sikerül elérnünk.”

Egy ilyen párharcban sok más mellett számíthat a rutin is, így aztán ne feledjük, hogy miközben a budaörsieknek ez lesz a harmadik európai kupadöntőjük, a Cagliari még újonc ezen a téren. Ezzel szemben a két együttes közös múltja az olaszok mellett szól, a 2021–2022-es kiírás negyeddöntőjében ugyanis a Cagliari oda-vissza 3:1-re legyőzte a budaörsieket úgy, hogy a két csapat összeállítása mindössze egy helyen tért el a mostanitól.

„Az ellenfél minden tagjának kielemeztük a játékát és természetesen a tavalyi meccsekből is igyekszünk tanulni – magyarázta Bachman Péter. – Biztos vagyok abban, hogy a legutóbbi egymás elleni párharc után önbizalommal telve várják az olaszok a döntőt, de a múlt heti országos bajnokság eredményei okán a magabiztossággal nálunk sem lehet gond, nem beszélve arról, hogy szintén a múlt héten a válogatott két budaörsi játékossal felállva kvalifikált a törökökkel szemben az őszi Európa-bajnokságra.”

Az Európa-kupa döntőjének első mérkőzése vasárnap 18 órakor kezdődik a szardíniai Cagliariban, a visszavágóra május 7-én 16 órakor kerül sor Budaörsön.

ASD QUATTRO MORI CAGLIARI (olasz)

Legjobb eredménye az Európa-kupában:
Elődöntő (2021–2022)
Edző: Mattia Contu
Játékosok (nemzetisége, kora, világranglista-helyezés, Ek-mérleg):
Andreea DRAGOMAN (román, 22, 103., 5 gy/1 v)
Taina Maria PLAINAN (román, 22, 248., 3 gy/2 v)
Edem OFFIONG (nigériai, 36, 135., 2 gy/2 v)
Út a döntőig
Negyeddöntő:
–ASV Südtirol (osztrák) 3:0 (i), 3:1 (o)
Elődöntő:
–TT Grand-Quevilly (francia) 3:1 (i), 1:3/2:0 (o)

SH-ITB BUDAÖRSI SC

Legjobb eredményei az Európa-kupában:
2. hely (2021–2022)
3. hely (2018–2019)
Edző: Bachman Péter
Játékosok (nemzetisége, kora, világranglista-helyezés, Ek-mérleg):
PÓTA Georgina (magyar, 38, 60., 10 gy/1 v)
FAZEKAS Mária (magyar, 47, –, 4 gy/2 v)
DARI Helga (magyar, 19, 300., 1 gy/7 v)
Út a döntőig
3. forduló
–Tennistavolo Norbello (olasz) 3:1 (i), 3:2 (o)
Negyeddöntő:
–Tecnigen Linares (spanyol) 1:3 (i), 3:0/2:1 (o)
Elődöntő:
–TT Moravsky Krumlov (cseh) 3:1 (i), 2:3 (o)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik