K. E., Cs. M 2021.12.30 12:00 Frissítve: 2022.01.26 15:09

A MOB közgyűlése megvonta a bizalmat Kulcsár Krisztiántól!

A Magyar Olimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlése csütörtökön megvonta a bizalmat az elnöktől, Kulcsár Krisztiántól, aki bejelentette, január 31-étől lemond a posztjáról, így már az utódja utazhat el a pekingi olimpiára.

Kulcsár Krisztián a pulpituson (Fotó: Tumbász Hédi)
ÖSSZEFOGLALÓ

A csütörtök délelőtt 11 órakor kezdődő rendkívüli MOB-közgyűlést megelőzően az elnök, Kulcsár Krisztián és Vékássy Bálint főtitkár mosolygósan sétált be a Larus Rendezvényközpont nagytermébe.  

Tizenegy óra után pár perccel még üres volt a pulpitus, de a kezdésnél is csak ketten foglaltak helyet rajta: Kulcsár és Vékássy. Máskor az elnökség is ott szokott ülni, sőt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is, de ennek most nyoma sem volt.

Kulcsár kezdésként mikrofont ragadott a kezébe: „Javaslom, hogy foglaljátok el a helyeteket, hogy el tudjuk kezdeni a közgyűlést!” – mondta. Ezt követően a közgyűlésről megállapították, hogy határozatképes, majd ismét felszólalt az elnök.

 
MOB: Azt hittem, nyerni fogok – Kulcsár Krisztián

„Ha az ember ellen vádak hangzanak el, nehéz megállni, hogy ne szólaljon meg. Kudarcot vallottam így is, mert az elnöki működésemről szólnak a hírek, a hallgatásom nem volt képes lecsillapítani az indulatokat. Érzékelem a bizalmatlanságot, s bár többen rá akartak beszélni a lemondásra, számomra egyértelmű volt, hogy én elétek jövök – döntsetek ti” – mondta Kulcsár.

Ezután szót kért a cselgáncsszövetség elnöke, Tóth László, és azt kérvényezte, hogy vegyék le az elnöki beszámolót a napirendi pontok közül, ne legyenek hozzászólások, csak a bizalmatlansági szavazás maradjon. Kulcsár Krisztián szavazásra bocsátotta a kérdést: a javaslatot elfogadták. Némileg váratlan fordulat volt, hogy egyáltalán nem voltak hozzászólások.

(Fotó: Tumbász Hédi)

Kulcsár azt szerette volna, hogy Schmitt Pál legyen a szavazást levezető elnök, de ő átengedte ezt másnak. Egyhangú szavazás után végül dr. Baráth Etelét jelölték ki erre a feladatra.  

Már ez is jelzésértékű volt, hiszen a Kulcsár-érában korábban mindig az elnök mentorának mondható volt köztársasági elnök, Schmitt Pál volt a szavazást levezető elnök, most azonban visszautasította a felkérést.

Nem sokkal később el is kezdődött a szavazás, amely rendben lezajlott. A Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor dobta be az utolsó szavazólapot az urnába. Végül 43-an szavazhattak a rendkívüli közgyűlés egyetlen napirendi pontja kapcsán.

Az összeszámlálás is rendben lezajlott, majd Baráth Etele ismertette a végeredményt: „A felvett szavazólapok száma 43, egy érvénytelen szavazat volt. Az igen szavazatok száma 18, a nem 24 – a közgyűlés megvonta a bizalmat Kulcsár Krisztiántól.”

Végül Kulcsár is újra megszólalt: „Tudomásul veszem a döntést. Én már nem utazom el Pekingbe. Január 31-étől lemondok az elnöki posztomról. Amennyiben február elsejéig megválasztják az utódomat, ő ott lehet a téli olimpián.”


Az alapszabály szerint február 15-ig kellene összehívni az elnökválasztó közgyűlést, de a szervezetnek az az érdeke, hogy a pekingi olimpia miatt már február elejére kiírja. A döntés az elnökség kezében van, amely tájékoztatása szerint legközelebb január 12-én fog ülésezni.

 

 Vélemények
 „Fontos döntést hozott meg a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése: a sportban is demokrácia volt. Kulcsár Krisztián 2017 óta volt a MOB elnöke, szakmai érvek döntöttek a bizalmatlansági szavazás során, semmi más nem volt felróható a vezetése kapcsán. Nekünk az a feladatunk ezek után, hogy a sportolók és a szakvezetők semmit se érezzenek a helyzetből. Február 4-én kezdődik a téli olimpia, minden erőnkkel arra kell koncentrálnunk, hogy a csapat és a delegáció úgy képviselje Magyarországot, ahogy az méltó hozzánk” – Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár
„Nem örülök a kialakult helyzetnek, tudom, hogy Kulcsár Krisztián küzdősportot űzött, így fontos volt neki, hogy a végsőkig küzdhessen, de amikor a bizalom ilyen szinten megrendül, talán jobb lett volna, ha nincs a közgyűlés, és hamarabb lemond. Ebben a helyzetben mindenki rosszul érezte magát, de mindannyiunknak a közelgő téli olimpia kell, hogy a legfontosabb legyen, hogy a kiutazó csapat körül minden rendben legyen” – Kovács Antal, olimpiai bajnok cselgáncsozó, a MOB elnökségi tagja
„Sajnálom, hogy idáig eljutottunk, mindvégig arra számítottam, hogy Kulcsár Krisztián megtartja a beszédét a közgyűlés elején, s aztán lemond, ehelyett elment a falig – talán nem kellett volna. Érzek egy kis megosztottságot a közgyűlésben, több nemre számítottam. Az elnökség nyilván hamarosan összeül, és átbeszéli a pekingi olimpiával kapcsolatos teendőket, örülök, hogy az elnök január 31-éig még vállalta a felelősséget a teendők és munka kapcsán” – Wladár Sándor, olimpiai bajnok úszó, a Magyar Úszószövetség elnöke, a MOB elnökségi tagja
„Legfontosabb most az, hogy zökkenőmentesen folytassuk a munkát, hiszen közeleg a téli olimpia, ezért volt szükség erre a közgyűlésre. Érezhető volt, hogy nagy a felháborodás a tagság soraiban amiatt, hogy tradicionális sportágak kerültek ki a közgyűlés tagjai közül, így a Magyar Vízilabda-szövetség is – jelenleg nem vagyunk tagjai a Magyar Olimpiai Bizottságnak. Ezen a helyzeten nagyon gyorsan változtatni kell, hiszen azoknak, akik sokat tettek a magyar olimpizmusért, ott a helye a tagság soraiban” – Vári Attila, olimpiai bajnok vízilabdázó, a MOB elnökségi tagja
 „Szomorú, hogy idáig jutottunk, de sportemberekhez méltó volt ez a közgyűlés. Az elnök, aki úgy érezte, hogy megingott iránta a bizalom, sportemberhez méltóan felállt, kikérte a tagság véleményét. Mivel nem vagyok az elnökség tagja, a továbbiakról egyelőre nem tudok beszélni – nyilvánvaló, ha a téli olimpiára fel akarunk készülni, gyorsan kell lépni. Felvetődött a nevem az elnöki poszt kapcsán, ahogyan a múltban többször is, de én a Hungaroring Sport Zrt-t vezetem tizenkét éve, az sem kis feladat, a terveim között szerepelt a magyar olimpiai mozgalomba való visszatérés, de én ezt a párizsi olimpia után terveztem, amikor hatvanéves leszek. Ez egy új helyzet, ezt át kell gondolnom” – Gyulay Zsolt, olimpiai bajnok kajakozó
Még több
2022.06.23 15:21:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A verseny fő mobilitási partnere idén is aktívan jelen lesz a balatoni térségben. (x)

2022.06.29 23:06:43

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Popovici két aranyérme azonban mindent vitt, és miután mindkettőt kivételesen rokonszenves, beszélni szerető és tudó 17 éves srác nyakába akasztották, az esemény néhány napra még a futballt is lesöpörte a címlapokról. Az írások egymást túllicitálva igyekeztek dimenzionálni a „miként történhetett, hogy nem vettük észre, mekkora zseni él közöttünk?” kollektív bűnét.

2022.06.28 12:37:49

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Ha rendszeresen sportolunk, vagy most készülünk életmódot váltani, akkor elengedhetetlen a megfelelő lábbeli kiválasztása hozzá.