A MOB közgyűlése megvonta a bizalmat Kulcsár Krisztiántól!

K. E., Cs. MK. E., Cs. M
Vágólapra másolva!
2021.12.30. 12:00
null
Kulcsár Krisztián a pulpituson (Fotó: Tumbász Hédi)
A Magyar Olimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlése csütörtökön megvonta a bizalmat az elnöktől, Kulcsár Krisztiántól, aki bejelentette, január 31-étől lemond a posztjáról, így már az utódja utazhat el a pekingi olimpiára.
ÖSSZEFOGLALÓ

A csütörtök délelőtt 11 órakor kezdődő rendkívüli MOB-közgyűlést megelőzően az elnök, Kulcsár Krisztián és Vékássy Bálint főtitkár mosolygósan sétált be a Larus Rendezvényközpont nagytermébe.

Tizenegy óra után pár perccel még üres volt a pulpitus, de a kezdésnél is csak ketten foglaltak helyet rajta: Kulcsár és Vékássy. Máskor az elnökség is ott szokott ülni, sőt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is, de ennek most nyoma sem volt.

Kulcsár kezdésként mikrofont ragadott a kezébe: „Javaslom, hogy foglaljátok el a helyeteket, hogy el tudjuk kezdeni a közgyűlést!” – mondta. Ezt követően a közgyűlésről megállapították, hogy határozatképes, majd ismét felszólalt az elnök.

„Ha az ember ellen vádak hangzanak el, nehéz megállni, hogy ne szólaljon meg. Kudarcot vallottam így is, mert az elnöki működésemről szólnak a hírek, a hallgatásom nem volt képes lecsillapítani az indulatokat. Érzékelem a bizalmatlanságot, s bár többen rá akartak beszélni a lemondásra, számomra egyértelmű volt, hogy én elétek jövök – döntsetek ti” – mondta Kulcsár.

Ezután szót kért a cselgáncsszövetség elnöke, Tóth László, és azt kérvényezte, hogy vegyék le az elnöki beszámolót a napirendi pontok közül, ne legyenek hozzászólások, csak a bizalmatlansági szavazás maradjon. Kulcsár Krisztián szavazásra bocsátotta a kérdést: a javaslatot elfogadták. Némileg váratlan fordulat volt, hogy egyáltalán nem voltak hozzászólások.

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)

Kulcsár azt szerette volna, hogy Schmitt Pál legyen a szavazást levezető elnök, de ő átengedte ezt másnak. Egyhangú szavazás után végül dr. Baráth Etelét jelölték ki erre a feladatra.

Már ez is jelzésértékű volt, hiszen a Kulcsár-érában korábban mindig az elnök mentorának mondható volt köztársasági elnök, Schmitt Pál volt a szavazást levezető elnök, most azonban visszautasította a felkérést.

Nem sokkal később el is kezdődött a szavazás, amely rendben lezajlott. A Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor dobta be az utolsó szavazólapot az urnába. Végül 43-an szavazhattak a rendkívüli közgyűlés egyetlen napirendi pontja kapcsán.

Az összeszámlálás is rendben lezajlott, majd Baráth Etele ismertette a végeredményt: „A felvett szavazólapok száma 43, egy érvénytelen szavazat volt. Az igen szavazatok száma 18, a nem 24 – a közgyűlés megvonta a bizalmat Kulcsár Krisztiántól.”

Végül Kulcsár is újra megszólalt: „Tudomásul veszem a döntést. Én már nem utazom el Pekingbe. Január 31-étől lemondok az elnöki posztomról. Amennyiben február elsejéig megválasztják az utódomat, ő ott lehet a téli olimpián.”


Az alapszabály szerint február 15-ig kellene összehívni az elnökválasztó közgyűlést, de a szervezetnek az az érdeke, hogy a pekingi olimpia miatt már február elejére kiírja. A döntés az elnökség kezében van, amely tájékoztatása szerint legközelebb január 12-én fog ülésezni.

 

Vélemények
„Fontos döntést hozott meg a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése: a sportban is demokrácia volt. Kulcsár Krisztián 2017 óta volt a MOB elnöke, szakmai érvek döntöttek a bizalmatlansági szavazás során, semmi más nem volt felróható a vezetése kapcsán. Nekünk az a feladatunk ezek után, hogy a sportolók és a szakvezetők semmit se érezzenek a helyzetből. Február 4-én kezdődik a téli olimpia, minden erőnkkel arra kell koncentrálnunk, hogy a csapat és a delegáció úgy képviselje Magyarországot, ahogy az méltó hozzánk” – Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár
„Nem örülök a kialakult helyzetnek, tudom, hogy Kulcsár Krisztián küzdősportot űzött, így fontos volt neki, hogy a végsőkig küzdhessen, de amikor a bizalom ilyen szinten megrendül, talán jobb lett volna, ha nincs a közgyűlés, és hamarabb lemond. Ebben a helyzetben mindenki rosszul érezte magát, de mindannyiunknak a közelgő téli olimpia kell, hogy a legfontosabb legyen, hogy a kiutazó csapat körül minden rendben legyen” – Kovács Antal, olimpiai bajnok cselgáncsozó, a MOB elnökségi tagja
„Sajnálom, hogy idáig eljutottunk, mindvégig arra számítottam, hogy Kulcsár Krisztián megtartja a beszédét a közgyűlés elején, s aztán lemond, ehelyett elment a falig – talán nem kellett volna. Érzek egy kis megosztottságot a közgyűlésben, több nemre számítottam. Az elnökség nyilván hamarosan összeül, és átbeszéli a pekingi olimpiával kapcsolatos teendőket, örülök, hogy az elnök január 31-éig még vállalta a felelősséget a teendők és munka kapcsán” – Wladár Sándor, olimpiai bajnok úszó, a Magyar Úszószövetség elnöke, a MOB elnökségi tagja
„Legfontosabb most az, hogy zökkenőmentesen folytassuk a munkát, hiszen közeleg a téli olimpia, ezért volt szükség erre a közgyűlésre. Érezhető volt, hogy nagy a felháborodás a tagság soraiban amiatt, hogy tradicionális sportágak kerültek ki a közgyűlés tagjai közül, így a Magyar Vízilabda-szövetség is – jelenleg nem vagyunk tagjai a Magyar Olimpiai Bizottságnak. Ezen a helyzeten nagyon gyorsan változtatni kell, hiszen azoknak, akik sokat tettek a magyar olimpizmusért, ott a helye a tagság soraiban” – Vári Attila, olimpiai bajnok vízilabdázó, a MOB elnökségi tagja
„Szomorú, hogy idáig jutottunk, de sportemberekhez méltó volt ez a közgyűlés. Az elnök, aki úgy érezte, hogy megingott iránta a bizalom, sportemberhez méltóan felállt, kikérte a tagság véleményét. Mivel nem vagyok az elnökség tagja, a továbbiakról egyelőre nem tudok beszélni – nyilvánvaló, ha a téli olimpiára fel akarunk készülni, gyorsan kell lépni. Felvetődött a nevem az elnöki poszt kapcsán, ahogyan a múltban többször is, de én a Hungaroring Sport Zrt-t vezetem tizenkét éve, az sem kis feladat, a terveim között szerepelt a magyar olimpiai mozgalomba való visszatérés, de én ezt a párizsi olimpia után terveztem, amikor hatvanéves leszek. Ez egy új helyzet, ezt át kell gondolnom” – Gyulay Zsolt, olimpiai bajnok kajakozó
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik