A Jó, a Rossz és egy varázslatos bal kéz

Vágólapra másolva!
2010.04.11. 07:40
null
Mickelson 127 méterről talált a lyukba (Fotó: Action Images)
Címkék
A fél távnál holtversenyben vezető két angol közül Ian Poulter visszaesett, Lee Westwood azonban – egyedüliként a mezőnyben – a harmadik napon is 70 ütésnél kevesebbel ért be a klubházba, így utóbbi immár egyedül áll az élen az év első kiemelt golfversenyén, az egyesült államokbeli Augustában zajló US Mastersen. A világelső Tiger Woods továbbra is a harmadik helyen áll, de az éllovassal szembeni hátránya szombaton megduplázódott, immár négyütésnyi – sőt hárommal megelőzi őt Phil Mickelson is, aki két pazar eagle-lel a torna történelemkönyvébe kívánkozó bravúrt hajtott végre.
AZ „ÖREG COUPLES” ÚJRA AZ ÉLBOLYBAN
Feltétlenül szót érdemel a lépést szívósan tartó, igen kiegyensúlyozottan játszó dél-koreai Csoj Kvang Dzsu, valamint az első nap után vezető, pénteken viszont nagyon rosszul hajrázó Fred Couples. Az 50 esztendős amerikai két birdie-vel kezdte a szombatot, és bár a későbbiekben ütött újabb két birdie-jét két bogey „elvitte", a par 5-ös 15. lyuknál elért eagle – öt ütés helyet hárommal küldte a helyére a labdát – visszarepítette őt az élbolyba.

A másik „öreg", a mezőny legidősebb tagjaként versenyző Tom Watson is kiválóan tartja magát; a hatvanéves amerikai egy ütést javított előző napi teljesítményén (73), és összességében kettővel „veri" a pályát – 214-gyel a 14. helyen áll.

Sokféleképpen láthatjuk a georgia-i napsütésben zajló golfdrámát – kétféle szereposztás kínálkozik mindjárt a legegyszerűbb sémára, a Jó és a Rossz csatájára is.

Egyfelől felfoghatjuk úgy, hogy az életét rendbe tenni igyekvő, a versenyzéshez öt hónap után visszatérő Tiger Woods a Jó, akinek már csak e mesebeli győzelem hiányzik ahhoz, hogy kiengesztelje megcsalt hitvesét és milliós rajongótáborát. Értelemszerűen, aki ebben meg akarja őt akadályozni, az csakis a szívtelen Rossz lehet.

De adódik a keményvonalas változat is, amely szerint a kielégíthetetlen szexuális étvágyú Tigernek nem elég, hogy félrelépéseivel megalázta feleségét, becsapta két kicsiny gyermekét és rengeteg tisztelőjét – ő még vinné a millió dollár feletti augustai fődíjat is... Na de a Jók majd megállítják a Rosszat...!

Akár az esendő, akár a szabados Woods-felfogás áll közelebb a kedves olvasóhoz, egy biztos: így is, úgy is drámai végkifejlet elé nézünk, hiszen a világelső – bár a szombati 18 szakaszon csökkentek győzelmi esélyei – még mindkét karaktert sikerre viheti.

A napos, meleg időben, alig lengedező szélben zajló játékot Woods remekül kezdte, az első három szakaszon két birdie-t ütött – ekkor mindössze együtésnyire volt az első helytől. A következő négy szakaszon azonban három bogey, azaz három be nem kalkulált plusz ütés csúfította el a mérlegét; hogy Tiger nem volt éppen a helyzet és érzelmei ura, azt a televíziós mikrofonok által tisztán közvetített káromkodás jelezte...

 JOBB KÉSŐN, MINT SOHA
Öt olyan játékos akad a mezőnyben, aki a harmadik körben zárt először 70 ütés alatt: a címvédő Ángel Cabrera (69), továbbá Geoff Ogilvy (69), Steve Marino (69), Hunter Mahan (68), valamint a hét birdie-t ütő Jerry Kelly (67), aki Mickelsonnal közösen a nap legjobb eredményének büszke tulajdonosa lett.
S ha már itt tartunk: a rendre 70 felett zárók között ott található a világranglista-második Steve Stricker (74), valamint a tornára nagy reményekkel érkező Ernie Els (75); mindketten az eddigi legrosszabb körüket futották szombaton – és mindkettejüknél jobbat ment az olasz amatőr tini, a 16 esztendős Matteo Manassero (73).

További két rontást tartogatott még a pálya a világelsőnek, s hogy a menet közben ijesztőre növekvő hátránya végül hétről négypontosra csökkent, azt a zsinórban ütött három birdie-nek köszönhette. „Küzdelmes nap volt, de végül is boldog vagyok, hogy versenyben maradtam az első helyért" – értékelt Woods.

A versenyt vezető Lee Westwood megúszta egyetlen bogey-val; cserébe ütött öt birdie-t, és a 7-es szakaszon olyan elegánsan kecmergett ki a fák közül parral (4), mintha nem is ő ütötte volna be oda a labdát oly csapnivalóan... „Bár nem tudtam, pontosan mi történik előttem a pályán, éreztem, hogy valaki nagyon közelít a pontszámomhoz, és azt is sejtettem, hogy Mickelson az. Ezzel együtt azt hiszem, készen állok az utolsó napi kihívásra" – mondta Westwood.

S valóban, a szombat hőse Phil Mickelson volt, akinek úgy sikerült 67 ütéssel a nap legjobbját produkálnia, hogy három bogey terhelte a lőlapját. Hogy ez miként lehetséges? Nos, a balkezes amerikai a par 5-ös 13-as szakaszon és a par 4-es 14-esen egyaránt eagle-t ütött, a következőn birdie-t – vagyis ezt a három lyukat az elvárt 14 ütés helyett kilenccel teljesítette!

Az akkor megszerzett első helyet „Lefty" ugyan végül elveszítette, ám Augusta az egymást követő két eagle-jétől volt hangos: eddig mindössze két honfitársa, Dan Pohl (1982) és Dustin Johnson (2009) büszkélkedhetett hasonlóval a Mastersen. Mickelson mindkét szakaszon két ütésből érte el a gurítóterületet (green), a másodikon 127 méteres közelítő ütése egyből a lyukba esett!

Ami pedig a végső győzelmi esélyeket illeti: az utóbbi húsz esztendőben mindössze egyszer fordult elő, hogy nem a vasárnapi utolsó párban indulók valamelyike nyerte meg a viadalt. Azaz az idén Westwoodon és Mickelsonon a világ szeme.

 

74. MASTERS TOURNAMENT
Augusta, Augusta National Golf Club    
A pénzdíj: 7 millió dollár. A pálya: 6798 méter, 72 par
Az élcsoport három nap után
Versenyző +/–par 1. nap 2. nap 3. nap Összesen
1. Lee Westwood (angol) –12 67 69 68 204
2. Phil Mickelson (amerikai) –11 67 71 67 205
3. Csoj Kvang Dzsu (dél-koreai) –8 67 71 70 208
    Tiger Woods (amerikai) –8 68 70 70 208
5. Fred Couples (amerikai) –7 66 75 68 209
6. Ricky Barnes (amerikai) –6 68 70 72 210
    Hunter Mahan (amerikai) –6 71 71 68 210
    Ian Poulter (angol) –6 68 68 74 210
 A teljes eredménylistát itt tekinthetik meg.
 A MENETREND
A versenyzők a négy nap során négyszer mennek végig a 18 lyukú pályán. Az első két nap után csupán 48-an folytathatták; közülük a negyedik forduló után az lesz a győztes, aki a 72 lyukba a legkevesebb ütéssel juttatja be a labdát.

 

ÜTÉSÉRTÉK EGY SZAKASZON
Eagle standard–2
Birdie standard–1
Par standard ütésszám
Bogey standard+1
Dupla bogey standard+2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik