Michelisz elrajtolni sem tudott, Ficza pontokat szerzett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.24. 14:05
null
Döbbenet a felvezető körben: Michelisz Hondája elfüstölt (Forrás: Twitter)
Michelisz Norbert Hondája már a felvezető körben elfüstölt a túraautó-világbajnokság magyarországi állomásának első futamán, így a gyári Honda magyar versenyzője nélkül tartották meg az esős futamot. A Zengő Motorsport Hondájával versenyző Ficza Ferenc a gyári Hondákat és a gyári Citroëneket megelőzve 9. lett és megszerezte első vb-pontjait. A versenyt Mehdi Bennani nyerte meg.

Döbbenetesen indult, de végül is jól ért véget a túraautó-vb magyar állomásának első futama. Michelisz Norbert gyári Hondája a felvezető körben elfüstölt, és a közönségkedvenc el sem tudott rajtolni. A rajt után egyre intenzívebb esőben aztán kiderült, hogy nem sok esélye lett volna a győzelemre, mert a hozzá hasonlóan (részben vagy teljességében) száraz pályára való gumikat használó gyári Citroënek és gyári Hondák fokozatosan visszaestek a mezőnyben, és pontot sem szereztek.

Rob Huff a 11., Tiago Monteiro a 12., Yvan Muller a 13., José María López a 14. helyen ért célba.

Így Michelisz a vb-összetett szempontjából nem járt olyan rosszul, mint azt a felvezető körben gondoltuk.


A biztosra játszók, mint a Zengő Motorsportnál versenyző Ficza Ferenc, viszont feljöttek az esőgumikon, és a 19 éves magyar hondás a gyári Civiceket megelőzve a 9. helyen ért célba, megszerezve első vb-pontjait.

Koránt sem biztos, hogy azokat meg is tarthatja, az FIA ugyanis vasárnap délelőtt jelezte, hogy szabálytalannak találta a négy Honda Civic (a három gyári plusz a Zengő Motorsporté) padlólemezét. A Honda nem érti, mi a probléma, szerinte szabályosak az autók. Az FIA ezért újabb vizsgálatokat rendelt el, de csak a versenyek után. Emiatt a szombati időmérő, illetve a két vasárnapi verseny eredménye sem lesz hivatalos a vizsgálatok lezártáig. Azaz lehet, hogy végül kizárják a négy Hondát a hungaroringi versenyekről.

A győzelemért is az esőgumikon száguldók csatáztak, Mehdi Bennani rajt–cél győzelmet aratott a Loeb-istálló Citroënjével, megelőzve csapattársát, Tom Chiltont és a ladás Nicky Catsburgöt.

Michelisz autóját a második futamra kell összerakni (turbót cserél benne a Honda), ha ez sikerül, a gyári hondás magyar akkor is csak a mezőny végéről rajtolhat a 17.15-kor kezdődő 15 körös versenyen (Tv: M4 Sport, Eurosport1).

WTCC, HUNGARORING
1. FUTAM
Az élcsoport:
1. Mehdi Bennani (marokkói, Citroën) 14 kör, 2. Tom Chilton (brit, Citroën) 3.313 mp h.,3. Nicky Catsburg (holland, Lada) 6.362 mp h., …9. Ficza Ferenc (magyar, Honda) 52.922 mp h.

A FUTAM (14 KÖR) TUDÓSÍTÁSA

Bennani nyert Chilton és Catsburg előtt, Ficza a 9.!

14. kör Chilton megelőzte Catsburgot, a Loeb-Citroën kettős győzelem felé száguld.

12. kör Bennani előnye megint nőtt, ez a verseny már az övé lesz. Ficza 9. helye nincs veszélyben, Huff fél percre van tőle.

Mivel Michelisz is olyan gumikon volt, mint Huff és Monteiro, ő is szenvedett volna ezen a versenyen, Ficza minden bizonnyal őt is megelőzte volna.

11. kör Michelisz számára az egyetlen jó hír most, hogy Monteiro és López sincs pontszerző helyen.

Ficza még a 8., de Filippi körönként két másodperccel gyorsabb nála, és már csak két másodperc a hátránya.

A célegyenesre fordító kanyarban Filippi megelőzte a kisodródó Ficzát.

10. kör Ficza Mullert üldözi, a francia legenda kört kapna a magyar újonctól, ha nem lenne esőgumikon.

9. kör Catsburg közeledik Bennanihoz, de még mindig 4 másodperc van köztük. Egyre intenzívebben esik az eső. Ekblomot Chilton is megelőzte. A Loeb-csapat Citroënjei a dobogón egy Lada társaságában.

8. kör Filippi letöltötte büntetését, Ficza feljött a 8. helyre.

7. kör Bennani fél távnál 4.5 másodperces előnnyel vezet.

A két gyári Citroën kiállt a bokszba. nagyon hosszú egy bokszkiállás, nem néhány másodperc.

6. kör Catsburg a célegyenes végén megelőzte Ekblomot, és feljött a 2. helyre. Tarquini megelőzte Ficzát, mindketten elmentek Huff mellett. Ficza a legjobb hondás jelenleg a mezőnyben!

5. kör Filippi áthajtásos büntetést kap, mert kiugrott a rajtnál. Ficza még egy helyez javíthat ezzel. Az élen továbbra is Bennani, Ekblom, Catsburg, Chilton a sorrend. Három márka az első három helyen.

MICHELISZ ELFÜSTÖLÉSE

4. kör Ficza Monteirót megelőzve már a 9. helyen száguld a Zengő-Hondával. Ám Tarquini a verseny elején elvégzett kerékcseréjét követően utolérte a magyart a Ladával.

3. kör A két gyári Citroën a mezőny végére csúszott vissza a slick gumikon. Ficza Monteirót támadja.

2. kör Egyre inkább esik, a célegyenesben és a pálya második felében vizes az aszfalt. Ficza már a 10. helyen.

1. kör Bennani, Ekblom, Carsburg, Huff, Chilton, Filippi, Valente a sorrend, a slick gumikon rajtoló Citroënek nem tudják tartani a tempót a vizes pályán. Ficza Ferenc a 11. helyen halad!

RAJT Bennani jól rajtolt, megtartotta első helyét, mögé feljött Muller a másik Citroënnel,

2. FELVEZETŐ KÖR Miközben a mezőny újabb körre indult az eső miatt, Michelisz Hondáját félreállították a pálya mellett, azaz nem viszik vissza a bokszba. Pedig jó lenne, ha a 2. futamra fel lehetne készíteni.

Újra rákezdett az eső. A lelátó csendes, senki sem hiszi el, mi történt.

1. FELVEZETŐ KÖR Michelisz Hondája elfüstölt, a magyar pilóta a rajtrácsra sem állhat fel!

Félreállt a Hondával, nélküle rendezik meg a versenyt.

14.15 Ribeiro magyar válogatott mezben hagyta le a rajtrácsot. Megkezdődött az első felvezető kör.

14.14 A nemzetközi sajtó minden évben meglepődik azon, mennyire népszerű Michelisz Magyarországon. „Mint a királynő és az összes popsztár Nagy-Britanniában egy személyben" – írta a Twitteren Neil Hudson, a TouringCarTimes.com szakírója.

14.13 Michelisz elöl slick, hátul esőgumikat használ.

14.12 A vizes pályán változatosak a gumiválasztások, a többség esőgumit tett fel az autójára, de López autóján például slickek vannak. Felhős az ég, ha újra elered az eső, pórul járnak a slicket választók.

14.11 Akármi is lesz a Hondákkal, José María López már szombaton átvette a vezetést a vb-pontversenyben Monteirótól azzal, hogy megnyerte az időmérőt, és öt pontot szerzett.

14.10 Storck a WTCC nagyfőnökével, Francois Ribeiróval járja a rajtrácsot.

14.09 Michelisz Norbertnek jeles vendége volt a Hungaroringen, Bernd Storck, a futballválogatott szövetségi kapitánya látogatta meg, és ajándékozott neki egy névre szóló válogatott mezt.

14.07 Még szemerkél az eső, az aszfalt nedves. Az eső az új aszfaltréteggel együtt óriási kihívást jelent a pilóták számára, a betétfutamokon rengeteg volt a csúszkálás. A WTCC mezőnye a vizes aszfalton két felvezető kört is meg fog tenni, és csak utána rajtol el. A szervezők remélik, nem lesz szükség biztonsági autós rajtra.

14.06 Az FIA vasárnap délelőtt jelezte, hogy szabálytalannak találta a négy Honda Civic (a három gyári plusz a Zengő Motorsporté) padlólemezét. A Honda nem érti, mi a probléma, szerinte szabályosak a padlólemezek. Az FIA ezért újabb vizsgálatokat rendelt el, de csak a versenyek után. Emiatt a szombati időmérő, illetve a két vasárnapi verseny eredménye sem lesz hivatalos a vizsgálatok lezártáig. Azaz lehet, hogy végül kizárják Micheliszéket a mai versenyekről.

14.05 Köszöntjük olvasóinkat a túraautó-vb első hungaroringi versenyét élőben végigkövető cikkünkben!

Michelisz Norbert az ötödik helyről rajtol, a másik két gyári hondás, Tiago Monteiro és Rob Huff elől. Az első két sorban Mehdi Bennani (Citroën), Fredrik Ekblom (Volvo), Yvan Muller (Citroën) és Nicky Catsburg (Lada) startol.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik