Salakmotor: újjáélesztenék a sportot Gyulán

BOROS NORBERTBOROS NORBERT
Vágólapra másolva!
2023.02.13. 12:37
null
Sokan szeretnék, ha Gyulán is lennének újra versenyek (Fotó: BN)
Verőfényes őszi nap volt, a nagyhalászi alakulat boldogan pezsgőzött a dobogó legfelső fokán, miután legyőzték a debreceni, a gyulai és a vasadi gárdát a csapatbajnokság utolsó fordulójában. Napra pontosan 2017. október 14-ét írtuk, és az ünneplés perceiben kevesen gondolhatták, hogy ez volt az utolsó verseny a gyulai id. Christián László Városi Sporttelep oválpályáján.

 

Majdnem öt esztendő csend következett a pálya életében, majd tavaly októberben megrendezték a Speedway Gyula Emléknapot, ahol megemlékeztek mindazokról, akik egykoron sokat tettek a békési salakmotorozásért, de ma már nem lehetnek közöttünk. Az esemény egyik mellékszálaként futótűzként terjedt a hír a résztvevők között, hogy valami elkezdődött annak érde4kében, hogy ne csak múltja, hanem jövője is legyen a speedway-nek a fürdővárosban.

Történt ugyanis, hogy egy több tagot magába foglaló társaság egyeztetést kért Hermann Henriktől, a Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) elnökétől. A beszélgetés október első napján megtörtént, a következő lépés pedig az volt, hogy a salak szakág vezetője, Füzesséry Erik felmérést készített a gyulai salakpálya állapotáról. A pályabejárást követően kiderült, milyen fejlesztéseket, munkálatokat kell végrehajtani a stadionban annak érdekében, hogy ott akár versenyszerűen motorozni lehessen.

A békési pályával kapcsolatos legfrissebb információk érdekében megkerestük Pelleg Balázst, aki a létesítmény felújításáért és a gyulai salakmotorozás újjáélesztéséért aktívan tenni akaró 8 személyből álló csapat egyik tagja. – Füzesséry Erik pályabejárását követően sok meglepetés nem ért bennünket, hiszen nagyjából tisztában voltunk a salakstadion amortizációjával, állapotával. Annak ellenére, hogy legutóbb 2017-ben volt verseny a stadionban, a salakovál szerkezete viszonylag jó állapotban van, ellenben például a palánkrendszerrel, a csapadékelvezetéssel, vagy például az elektromos hálózattal, hogy csak a legnagyobb beruházásokat említsem. Nem egy-két évre tervezünk, éppen ezért légpalánkra is szükségünk lesz. Jelenleg az árajánlatok begyűjtésénél tartunk.

Pelleg Balázs továbbá elmondta, bizakodó a pályával kapcsolatban, az álmaik szerint 2025-ben már versenyt rendeznének Gyulán. – A sportág berkein belül mindenki tudja, hogy haldoklik a salakmotorozás hazánkban, éppen ezért az elsődleges célunk, hogy újjáéledjen a speedway Gyulán, s visszakerüljünk a vérkeringésbe. Az elképzelésünk szerint többcélú lesz a létesítmény, más technikai sportok is otthonául szolgálna. Az a célunk, hogy újra világversenyek legyenek a városban, az az álmunk, hogy két év múlva ismét viadalt lásson a közönség Gyulán. A helyi önkormányzat tagjaival már túl vagyunk több, úgymond baráti beszélgetésen, s számunkra úgy tűnik, hogy a városvezetés is örülne, ha lenne folytatása a salakmotorozásnak Gyulán. A hivatalos megkeresést akkorra tervezzük, amikor már kész tényekkel, pontos összegekkel tudunk a városvezetők elé állni. Bevallom, nagyon bizakodóak vagyunk! – zárta a beszélgetést Pelleg Balázs, aki gyermekkora óta nagy rajongója a speedway-nek, s most – a társaival egyetemben – aktívan szeretne tenni szeretett sportágáért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik