NAGY NORBERT 2018.10.16 16:03 Frissítve: 2018.10.16 16:30

Motokrossz: Szvoboda, Hugyecz és Varga triója a csapatbajnok

Az utolsó méterekig kiélezett küzdelmeket hozott Monoron a magyarországi motokrossz-csapatverseny. Három pont döntött a győzelem sorsáról, végül a címvédő alakulat, a HTS Team versenyzői diadalmaskodtak.

A HTS Team hatodszor nyert, legyőzve a két osztrák és egy cseh versenyzővel felálló fő riválisát

 

A peresztegi HTS Team meghatározó résztvevője a hazai motokrosszéletnek, 2012 óta legalább egy egyéni élsportbajnoki címet begyűjtött, és ez idő alatt csupán egyszer veszítette el a nagy presztízsű vándorserleget, amelyet évről évre a legjobb magyarországi krosszcsapat érdemel ki.

 HÁTTÉR
A motokrossz-csapatversenyeken háromfős alakulatok küzdenek, három kategóriában. Körmérkőzésszerűen, minden kategória képviselője egyszer pályára lép a másik két kategória motorosaival.

A futamok során elért helyezésekkel megegyező pontszámok összegzésével a legkevesebb egységet begyűjtő alakulat diadalmaskodik.

A patinás csapatverseny ma már kikopóban van ebből a sportból annak egyéni jellege miatt. A közép-kelet-európai régióban már csak Csehországban és Magyarországon őrzik a motokrossz-csapatversenyek hagyományait.

Idén a Motoaction Monpet Team három kiváló külföldi versenyzőt, az osztrák Roland Edelbachert, a cseh Václav Kovárt és a szinten osztrák Thomas Windischt küldte a legjobb magyar versenyzők, Szvoboda Bence, Hugyecz Erik és Varga Imre „Mimó” alkotta trióval szemben.

A két kiváló csapat harca a mindent eldöntő harmadik futamig nyitott volt. A HTS már az első felvonásban előnyhöz jutott Hugyecz második és Varga harmadik helyével, így hiába nyerte meg magabiztosan Edelbacher ezt a felvonást, Windisch hatodik helye miatt a címvédő csapat két ponttal vezetett.

A HTS jolly jokerének, az idén nemzetközi versenyeken parádézó Szvoboda Bencének pályára lépése balszerencsés rajtbalesettel indult, a magyarok legjobbjának combja megzúzódott. Szvoboda elmérte a féktávot, és felborult Kovárban, a lendület pedig egy mögötte helyezkedő versenyző elé vetette, aki átgázolt rajta. Miközben Hugyecz a győzelemért csatázott Kovár-zsal, Szvoboda egyre nagyobb tempóban jött át a mezőnyön a legutolsó helyről, de a harmadik pozíciónál előrébb nem futotta az erejéből. A futamgyőzelem sorsa az utolsó két körben dőlt el, Hugyecz kitartó támadása ekkor érett be, és tudta maga mögé gyűrni cseh ellenfelét. Ez fontos helycsere volt, mert Windisch ötödik helyével öt pontra duzzadt a HTS Team előnye két futam után.

Az utolsó felvonás előtt több kérdésre vártunk választ. Vajon a Motoaction két legjobb emberével le tudja-e dolgozni hátrányát a HTS versenyzőivel szemben? Szvoboda combja mennyire bírja a terhelést? A csípősérülés miatt fél évet kihagyó Varga bírja-e majd a rá nehezedő pszichés nyomást?

A LEGEREDMÉNYESEBB CSAPATOK
7x Honvéd Budapest
6x HTS Team
5x Surján SE
5x Kawasaki Magyarország SE
3x Kiskunlacháza KSK
3x Center Motorsport Club

A gigászi csatából a nézők profitáltak a legtöbbet, őrületes hangulatot varázsoltak Monorierdő kietlen dombjai közé. Edelbacher és Szvoboda gyorsan egymásra talált az utolsó futamban, combsérülés ide vagy oda. Az osztrák diktálta a tempót, a magyar fiú árnyékként követte, hátsó fék nélkül. Egy előzési kísérletnél döntő jelentőségűnek bizonyult ez a műszaki hiba, mert Szvoboda nem tudta kellően megfékezni a motort a féktávon, és elesett ellenfelében. Ezzel a borulással bebetonozódtak az állások. Edelbacher nyert Szvoboda előtt, utánuk tisztes távolságban Kovár és Varga futott célba, ez a végeredmény pedig a HTS-nek kedvezett. Három pontot megőrizve előnyéből újra ez a csapat lett a legjobb Magyarországon.

„Hősies küzdelem volt, mindannyian otthagyták a pályán a szívüket – kezdi értékelését a HTS Team tulajdonosa, Horváth Lajos.Minden elismerésünk az ellenfélnek, óriási párharcokra kényszerítették a versenyzőinket. Erik futamgyőzelme, Bence fogcsikorgató küzdése és Mimó szenzációs visszatérése óriási büszkeséggel tölt el, és külön öröm számomra, hogy második csapatunk a dobogó harmadik fokára állhatott. Ezen a napon mindenki a maximumot hozta ki magából. Ezért olyan különleges és értékes ez a vándortrófea.”

A HTS Team immár hatodszor nyerte meg a csapatversenyt, amivel megelőzte a két legendás, már megszűnt hazai motokrossz-egyesületet a győzelmi örökranglistán, a Surján SE-t és a Kawasaki Magyarország SE-t. A sportág hazai történetében már csak a Honvéd Budapest szintén már megszűnt motokrossz-szakosztálya előzi meg a győzelmek számában a peresztegieket.

Magyarországi motokrossz-csapatverseny, végeredmény
1. HTS Team I (Varga, Hugyecz, Szvoboda) 15 pont
2. Motoaction Monpet Team (Edelbacher, Windisch, Kovár) 18 pont
3. HTS Team II (Kerese, Kiss, Wimmer) 48 pont
4. MAMI Team Fehér II (Vladár, Liszi, Tóth) 79 pont
5. MX Team Sweden (Kaller, Palmer, Thor) 107 pont

2021.01.18 15:18:10

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2021.01.13 22:47:31

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA (Szaúd-Arábia)

Exkluzív interjú Khalid bin Szultan al-Fejszal al-Szaud herceggel, a szaúdi motorsport szövetség elnökével.

2021.01.02 08:46:27

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Milyen egy homokvihar? És eltévedni benne? Kulisszatitkok a 15. rajtjára készülő versenyzőtől.

2020.12.21 12:47:52

Egyéb autó-motor BÖRZÖLI BERNADETT

A magyaroknak kevesebb babér termett a WTCR-ben, Da Costa tarolt az FE-ben – ez történt idén a nemzetközi autósportban!

2020.12.26 15:35:52

Egyéb autó-motor BÖRZÖLI BERNADETT

„Míg a WTCR és az ETRC is izgalmas versenyeket hozott, a lelátók üresen áztak az őszi esőben...”