MotoGP: Zarco egyelőre nem ülhet motorra, ráadásul meg is büntették

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2020.08.21. 08:49
null
Johann Zarco büntetést kapott a múlt vasárnapi balesetért (Fotó: motogp.com)
Mint beszámoltunk róla, Johann Zarcót szerdán sajkacsonttörés miatt Modenában megműtötték. A francia egyelőre nem kapott engedélyt a versenyzésre. Nem sokkal később a felügyelők megbüntették Zarcót, akinek ennek értelmében a következű versenyen a bokszutcából kell majd indulnia.

Mivel nem telt még el 48 óra a beavatkozás óta, ezért csütörtökön nem vizsgálták őt meg az orvosok, és a fizikai tesztet sem teljesíthette, hanem automatikusan piros jelzést kapott péntekre, azaz nem vehet részt a Stájer Nagydíj első szabadedzésein.

Válltól lefele érzéstelenítették a karom, nem altattak, de annyira nyugodt voltam, hogy mégis elaludtam a műtét közben– mondta a Zarco. – Kedd délután érkeztem meg Modenába, és szerették volna minél előbb elvégezni a beavatkozást, de először koronavírustesztet csináltak, és meg kellett várni az eredményét.”

A FIM MotoGP Stewardok igen sokáig vártak, és talán kicsit a nemzetközi sajtó nyomására is, kedd este közölték, hogy csütörtökön több versenyzőt is meghallgatnak a múlt vasárnapi balesetek kapcsán, így Johann Zarcót, Franco Morbidellit, Pol Espargarót és Miguel Oliveirát is.

„Ma megvolt a meghallgatásom is a stewardokkal– kezdte Zarco. – Mindent el tudtam magyarázni nekik, és a telemetria-adatok is bizonyítják ezeket. Nem csináltam semmi őrültséget. Nem reagáltak azokra, amit mondtam, szóval többet nem tudok mondani, mivel külön hallgattak meg minket Francóval. Hogy én lennék a fekete bárány…? Lehet, mindig könnyebb egy emberre mutogatni. Ausztráliában is én voltam a hibás, amikor hátul voltam, és most is én vagyok a hibás, és azt mondják néhányan, hogy mindig a közelében vagyok ezeknek a helyzeteknek. Én csak annak örülök, hogy mindenki jól van. De talán túl jó és naív vagyok. Az esés után nem azért mentem oda egyből Francóhoz, hogy elnézést kérjek tőle, hanem azt kérdeztem, hogy mije fáj, mit tudok segíteni. Mert bár nekem is fájt mindenem, de mégis én voltam az, aki már talpon volt. Csak az érdekelt, hogy hogy van, és nem azon kezdtem már akkor agyalni, hogy én kit mivel támadjak majd. Nem ilyen vagyok.”

Zarco még azóta sem könnyebbülhetett meg, az általa okozott baleset kapcsán csak pénteken döntenek.

A két KTM-es pilóta ütközése kapcsán már csütörtök este kiderült, hogy egyik fél sem kap büntetést, versenybalesetnek minősítették az esetet.

A sajtót arról is csütörtökön tájékoztatták, hogy Danilo Petrucci figyelmeztetést kapott, amiért bemutatott Aleix Espargarónak még szombaton, miután a spanyol akadályozta őt a Q1 során, így nem is tudott bekerülni a Q2-be. Ami furcsa, hogy a spanyolt nem látták hibásnak, sem veszélyesnek, amikor bevágott a gyors körön haladó ducatis elé, így ő semmilyen büntetést vagy figyelmeztetést nem kapott.

A múlt heti események és a pálya miatt is ma sok téma lesz a pilóták biztonsági tanácsának ülésén, amin Zarco biztosan nem vesz részt, miután a délutáni sajtótájékoztatóját annak időpontjára helyezték át.

Vannak más pilóták is egyébként, akik az elmúlt hetekben kihagyták ezeket a találkozókat, mert nem értik, hogy a koronavírus-protokollba hogyan fér bele, hogy 22 pilóta, Carmelo Ezpeleta és Loris Capirossi is egy néhány négyzetméteres irodában legyenek.

Hogy miként nyilatkoztak csütörtökön a pilóták az elmúlt hét eseményeiről, arról kollégánk az alábbi videóban beszél.

FRISSÍTÉS (11.00): ZARCÓT MEGBÜNTETTÉK A FELÜGYELŐK!

A döntés értelmében a franciának következő versenyén a pitlane-ből kell majd rajtolnia felelőtlen motorozás miatt, ami egy nagyon ijesztő balesetet eredményezett múlt vasárnap.

Hogy melyik lesz a következő verseny számára, az még egyelőre kérdés.

Mindennél fontosabb lett Zarcónak, hogy fittnek nyilvánítsák ma délután és rajthoz tudjon állni most vasárnap. Mivel amúgy is sérült és biztosan nem lesz 100%-os formában, a pitlane-ből való rajtolás sokat már nem rontana az eredményén.

Így legalább a büntetést is maga mögött tudhatná és Misanóba már tiszta lappal térhetne vissza a két hetes szünet után.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik