MTI/SZ. R. 2021.06.22 14:05 Frissítve: 2021.06.22 15:20

Mecsek-rali: a szerezők látványos versenyt és sok nézőt várnak

Látványos, izgalmas versenyre és sok nézőre számítanak a szervezők az 54. Mecsek-ralin – egyben FIA Historic Európa-bajnoki futamon –, amelyre pénteken és szombaton kerül sor Pécsett és környékén.

Oláh Gyárfás szerint a versenyzők szeretik azt a fogadtatást, amit Pécsen kapnak (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke kedden a baranyai megyeszékhelyen megtartott sajtótájékoztatón azt mondta: a versenyzők már nagyon várják a rendhagyóan nem ősszel, hanem nyáron rendezendő mecseki futamot.

„Jó Pécsre jönni, a versenyzők szeretik azt a fogadtatást, amelyben itt részük van" – jegyezte meg.

A szövetségi elnök utalva arra, hogy a magyar bajnokság negyedik futamán neves külföldi versenyzők, köztük a világbajnokság WRC2-es kategóriájában címvédő Mads Ostberg, Torstein Eriksen, valamint a Jan Kopeczky, Jan Hlousek duó is megméretteti magát, azt közölte: az eddigi tapasztalatok szerint a magyarok tudják tartani velük a tempót, ami bizonyítja, a hazai bajnokság európai szinten van.
Oláh Gyárfás sajnálatát fejezte ki, hogy a pandémia miatt tavaly elmaradt a Mecsek-rali, mert „ez egy olyan verseny, amely mindig nagy figyelmet kap".

Berényi Ákos, az MNASZ rali szakágának vezetője örömének adott hangot, hogy Pécs és a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN) a 2020. évi elmaradt futam után belevágott a szervezésbe. Úgy vélte, a versenyre nagy szükség van, ezt a nevezők és a nézők magas létszáma is igazolni fogja.

A tavaly abszolútban bajnoki ezüstérmes Turán Frigyes kiemelte, hogy a verseny első napján éjszakai gyorsasági futamot is rendeznek. Jelezte, hogy az érdeklődőknek a vasárnapi árpádtetői szakaszok lesznek azok, ahol a versenyt a legtöbb helyen, a lehető legbiztonságosabb körülmények között lehet nézni.

Kitért rá, hogy a külföldi résztvevőkkel még erősebbé vált a hazai bajnokság. „Nagy büszkeség, ha magunk mögött látjuk őket az eredménylistán" – fogalmazott a Shell Helix Ultra csapatának versenyzője, aki szerint a magyaroknak előny, hogy jobban ismerik a pályákat, a neves külföldi versenyzőknek ugyanakkor több lehetőségük van tesztelni az idény során.

Bernáth Miklós, a PSN Zrt. vezérigazgató-helyettese azt mondta: a versenyen a hagyományok őrzése mellett a fenntarthatóság is fontos szempont, így a felvezetésben elektromos autók is részt vesznek. Egyúttal arra kérte a sportág rajongóit, ne szemeteljenek, óvják a környezetet.

„A verseny idején a város főterén, a Széchenyi téren folyamatosan programokkal, köztük veteránautó-kiállítással és koncerttel is várjuk a látogatókat" – jegyezte meg.

Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere elmondta, a verseny több mint félszáz éves történetében a tavalyit megelőzően csak egyszer fordult elő, hogy elmaradt a Mecsek-rali.

Hangsúlyozta, az idei megmérettetés része a város újranyitásának. „Szeretnénk minél több embert vendégül látni, a rali nyüzsgést, pörgést szokott hozni, legyen így most is" – mondta, és jelezte, folyamatosan nő a szállásfoglalások száma, egyben arra kérte a látogatókat, ha tehetik, a verseny mellett nézzék meg Pécs belvárosát is.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a futamon több mint százan indulnak, ebből több mint huszan a historic kategóriában, amely az eddigi legnépesebb mezőny a Mecsek-ralin ebben a géposztályban.

Előfutóként láthatja a közönség a Ranga Péter, Büki Ernő párost, amely ugyanolyan kinézetű Subaru Impreza autóban ül majd, mint a 20 évvel ezelőtt elhunyt hatszoros magyar bajnok, háromszoros Eb-futamgyőztes Ranga László. A részvétellel rá emlékeznek.

2021.06.05 10:12:59

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

Johann Zarco nyerte a Katalán Nagydíj első edzésnapját a MotoGP-ben, de nem ő a leggyorsabb.

2021.01.18 15:18:10

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2021.01.13 22:47:31

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA (Szaúd-Arábia)

Exkluzív interjú Khalid bin Szultan al-Fejszal al-Szaud herceggel, a szaúdi motorsport szövetség elnökével.

2021.01.02 08:46:27

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Milyen egy homokvihar? És eltévedni benne? Kulisszatitkok a 15. rajtjára készülő versenyzőtől.