BÖRZÖLI BERNADETT 2019.11.22 13:58 Frissítve: 2019.11.22 16:45

Formula E: Sam Bird nyerte az idénynyitót Rijádban

Sam Bird győzelmével kezdődött meg a Formula E 2019–2020-as idénye Rijádban. A brit pilóta mögött két korábbi Formula–1-es versenyző, André Lotterer és Stoffel Vandoorne látta meg a kockás zászlót Szaúd-Arábiában.

Sam Bird nyerte a szezon első versenyét a Formula E-ben (Fotó: Twitter)

 

Az idény első időmérőjének végén Alexander Sims örülhetett a pole pozíciónak. A BMW-s pilóta mellől Stoffel Vandoorne, a második sorból pedig Nyck de Vries és Edoardo Mortara várhatta a piros lámpák kialvását a szezonnyitón. 

Sims jól kapta el a rajtot, Vandoorne maradt a második helyen, ahogyan a többiek is az első tízben. Kissé hátrébb Sébastien Buemi előzte meg Mitch Evanst, amivel feljött a 15. helyre. Bueminek azonban nem sokkal később technikai problémája akadt, s folyamatosan veszítette a pozíciókat. Végül félre is húzódott a pálya szélén, így a 2016-os bajnok számára csupán néhány percig tartott az idénynyitó.

Az első tíz perc végéig Simsnek nem sikerült túl nagy előnyt kiautózni az élen, ráadásul az üldözők egyre inkább kezdtek felzárkózni rá. A kilencedik körben De Vries és Mortara harcolt a harmadik pozícióért, ám előzésre végül nem került sor.

Már a futam első harmadában sokan éltek az úgynevezett támadó móddal. Ilyenkor a pálya azon részén, ahol ezt kialakították, szélesebben kell venni a kanyart az ideális ívnél, ám átmenetileg plusz teljesítménnyel, nagyjából 225 kW-tal mehetnek az autók. Ez a tavaly bevezetett újítás az előzési kísérletek számát hivatott növelni.

Féltávnál továbbra is Sims, Vandoorne és De Vries állt az első három helyen – őket Sam Bird követte csekély lemaradással. A 21. körben a címvédő Jean-Éric Vergne számára ért véget a futam. A francia pilóta behajtott a bokszutcába, és bár próbálta működésre bírni az autóját, hogy tovább mehessen vele, végül nem sikerült folytatnia a versenyt.

Egy körrel később Bird elment De Vries mellett, majd hármas csata alakult ki az élen. Ebből legrosszabbul a versenyt addig vezető Sims járt, aki két helyet is bukott. Bird a második pozícióba jött előre, Vandoorne pedig átvette a vezetést.


A 25. körben André Lotterer is elment Sims mellett, majd nem sokkal később Bird állt az élre. Néhány perccel a leintés előtt a pályára kellett küldeni a biztonsági autót, hiszen sok törmelék volt a pályán, miután Daniel Abt eltalálta a falat az Audival.

Miután a safety car elhagyta a pályát, pár köre maradt a mezőnynek a csatázásra. Az újraindítást jól kapta el az élen Bird, és közvetlenül mögötte sem változott a sorrend. Ez pedig így is maradt a kockás zászló lengetéséig – Bird győzelmével vette kezdetét a szezon, a dobogóra még Lotterer és Vandoorne állhatott fel.

Folytatás szombat délelőtt 9 órakor a második időmérővel. Az ezt követő verseny 13.05-kor veszi kezdetét.

FORMULA E
RIJÁD, 1. VERSENY

1. Sam Bird (brit, Virgin)
2. André Lotterer (német, Porsche)
3. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes)
4. Oliver Rowland (brit, Nissan e.dams)
5. Robin Frijns (holland, Virgin)

A bajnokság élmezőnye: 1. Sam Bird (brit, Virgin) 26 pont, 2. André Lotterer (német, Porsche) 18, 3. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) 15, 4. Oliver Rowland (brit, Nissan e.dams) 12, 5. Robin Frijns (holland, Virgin) 10

2020.10.16 16:53:52

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

„Az, hogy ebből a kis faluból kilépve értem el sikert, még inkább felértékeli az egész történetet.”

2020.10.09 09:40:30

Egyéb autó-motor HOLMÁR ZOLTÁN

Kállay Miklós miniszterelnökként és túraautó-versenyzőként is biztos kézzel fogta a kormányt.

2020.10.09 11:29:56

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A magyar versenyző Szlovákiában visszatér a rajtrácsra, és címvédőként a dobogós helyekért akar küzdeni.

2020.09.01 16:31:29

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2020.08.17 19:59:32

Egyéb autó-motor MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az úszás példát mutatott arra, hogy talpra lehet állni, nem önmegvalósításra törekvő klasszis edzőkkel és klasszis versenyzőkkel. … Úgy jó, ha a múlt nem nosztalgiát szül, hanem tanulságot.