Formula E: Sam Bird nyerte az idénynyitót Rijádban

Börzöli BernadettBörzöli Bernadett
Vágólapra másolva!
2019.11.22. 13:58
null
Sam Bird nyerte a szezon első versenyét a Formula E-ben (Fotó: Twitter)
Sam Bird győzelmével kezdődött meg a Formula E 2019–2020-as idénye Rijádban. A brit pilóta mögött két korábbi Formula–1-es versenyző, André Lotterer és Stoffel Vandoorne látta meg a kockás zászlót Szaúd-Arábiában.

 

Az idény első időmérőjének végén Alexander Sims örülhetett a pole pozíciónak. A BMW-s pilóta mellől Stoffel Vandoorne, a második sorból pedig Nyck de Vries és Edoardo Mortara várhatta a piros lámpák kialvását a szezonnyitón.

Sims jól kapta el a rajtot, Vandoorne maradt a második helyen, ahogyan a többiek is az első tízben. Kissé hátrébb Sébastien Buemi előzte meg Mitch Evanst, amivel feljött a 15. helyre. Bueminek azonban nem sokkal később technikai problémája akadt, s folyamatosan veszítette a pozíciókat. Végül félre is húzódott a pálya szélén, így a 2016-os bajnok számára csupán néhány percig tartott az idénynyitó.

Az első tíz perc végéig Simsnek nem sikerült túl nagy előnyt kiautózni az élen, ráadásul az üldözők egyre inkább kezdtek felzárkózni rá. A kilencedik körben De Vries és Mortara harcolt a harmadik pozícióért, ám előzésre végül nem került sor.

Már a futam első harmadában sokan éltek az úgynevezett támadó móddal. Ilyenkor a pálya azon részén, ahol ezt kialakították, szélesebben kell venni a kanyart az ideális ívnél, ám átmenetileg plusz teljesítménnyel, nagyjából 225 kW-tal mehetnek az autók. Ez a tavaly bevezetett újítás az előzési kísérletek számát hivatott növelni.

Féltávnál továbbra is Sims, Vandoorne és De Vries állt az első három helyen – őket Sam Bird követte csekély lemaradással. A 21. körben a címvédő Jean-Éric Vergne számára ért véget a futam. A francia pilóta behajtott a bokszutcába, és bár próbálta működésre bírni az autóját, hogy tovább mehessen vele, végül nem sikerült folytatnia a versenyt.

Egy körrel később Bird elment De Vries mellett, majd hármas csata alakult ki az élen. Ebből legrosszabbul a versenyt addig vezető Sims járt, aki két helyet is bukott. Bird a második pozícióba jött előre, Vandoorne pedig átvette a vezetést.


A 25. körben André Lotterer is elment Sims mellett, majd nem sokkal később Bird állt az élre. Néhány perccel a leintés előtt a pályára kellett küldeni a biztonsági autót, hiszen sok törmelék volt a pályán, miután Daniel Abt eltalálta a falat az Audival.

Miután a safety car elhagyta a pályát, pár köre maradt a mezőnynek a csatázásra. Az újraindítást jól kapta el az élen Bird, és közvetlenül mögötte sem változott a sorrend. Ez pedig így is maradt a kockás zászló lengetéséig – Bird győzelmével vette kezdetét a szezon, a dobogóra még Lotterer és Vandoorne állhatott fel.

Folytatás szombat délelőtt 9 órakor a második időmérővel. Az ezt követő verseny 13.05-kor veszi kezdetét.

FORMULA E
RIJÁD, 1. VERSENY

1. Sam Bird (brit, Virgin)
2. André Lotterer (német, Porsche)
3. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes)
4. Oliver Rowland (brit, Nissan e.dams)
5. Robin Frijns (holland, Virgin)

A bajnokság élmezőnye: 1. Sam Bird (brit, Virgin) 26 pont, 2. André Lotterer (német, Porsche) 18, 3. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) 15, 4. Oliver Rowland (brit, Nissan e.dams) 12, 5. Robin Frijns (holland, Virgin) 10

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik