Formula–E: Mortara behúzta a győzelmet a berlini első versenyen

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2022.05.14. 16:01
null
Edoardo Mortara győzelemre váltotta a legelső rajtelsőségét Berlinben (Fotó: DPPI)
Győzelemre váltotta a pola pozícióját Edoardo Mortara a Formula–E berlini versenyhétvégéjének első futamát. A Venturi sváji versenyzője mögött Jean-Éric Vergne-t (DS Techeetah) és Stoffel Vandoornét (Mercedes) intette le a kockás zászló az idény hetedik versenyén.

Edoardo Mortara szerezte meg a pole pozíciót a szombati időmérőn Berlinben, a svájci versenyző mellől Alexander Sims, a második rajtsorból a DS Techeetah versenyzői indultak az idény hetedik futamán.

Mortara jól rugaszkodott el a rajtnál, s megtartotta az első helyet. Pár pillanatig úgy tűnt, hogy a negyedik helyről induló Jean-Éric Vergne akár a vezetést is átveheti, a francia pilóta végül Lottererrel szemben is veszített egy pozíciót, sőt, a harmadik körben Pascal Wehrlein is elment mellette.


A következő körben Vergne csapattársa, António Félix da Costa zárkózott fel a második helyre Mortara mögé, majd Vergne-nek is sikerült visszaszereznie az elveszített pozíciókat. Ez viszont részben azt eredményezte, hogy Sims visszaesett az ötödik helyre. A 11. körben az élmezőnyből elsőként Wehrlein vette fel a támadó módot, a német példáját Sims követte rögtön a következő körben.

A plusz energiának köszönhetően Wehrlein a 15. körben már a második helyen autózott, ám ezt a pozíciót kicsivel később átadta a csapattársának, Lotterernek. Wehrlein mellett ezt követően a DS Techeetah-versenyzők is elmentek. A 20. körben a futamot továbbra is vezető Mortara is felvette az első támadó módját, aminek következtében visszaesett a második helyre, ám hamar újra az élre állt.



A 27. körre Stoffel Vandoorne zárkózott fel a harmadik pozícióba. Kicsivel később Mortara élt a második támadó mód lehetőségével, így átmenetileg Lotterer állt az élre. Mortara visszaesett a harmadik helyre, ám hamar visszavette a vezetést. Vandoorne megelőzte Lotterert, és felzárkózott Mortara mögé.

Az utolsó percekben az erre jogosult versenyzők megkaptak a Fanboostot, aminek köszönhetően Vergne hamar felzárkózott egészen a második pozícióba. Két körrel a verseny vége előtt Vergne megpróbálkozott egy előzési kísérlettel, ami sikertelennek bizonyult, sőt, a francia kissé leszakadt Mortaráról, és védekeznie kellett Vandoornéval szemben a hátralévő percekben.


Mortara végül behúzta a győzelmet Vergne és Vandoorne előtt, pontot szerzett még Lotterer, Evans, Wehrlein, Bird, Da Costa, Sims és De Vries.

Folytatás vasárnap 10.30-kor a második időmérővel!

FORMULA–E
BERLIN, ELSŐ VERSENY
1. Edoardo Mortara (svájci, Venturi)
2. Jean-Éric Vergne (francia, DS Techeetah)
3. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes)
4. André Lotterer (német, Porsche)
5. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar)

A világbajnokság élmezőnye 7 futam után: 1. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) 96 pont, 2. Jean-Éric Vergne (francia, DS Techeetah) 93, 3. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 82, 4. Edoardo Mortara (svájci, Venturi) 77, 5. Robin Frijns (holland, Envision Racing) 71, 6. André Lotterer (német, Porsche) 55

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik