MTI
2019.09.24 11:12 Frissítve: 2019.09.24 11:26

Asztalitenisz: a vártnál hamarabb lett paralimpiai kvótás Szvitacs Alexa

Második paraasztalitenisz-versenyén Európa-bajnok lett, és ezzel paralimpiai kvótát szerzett Szvitacs Alexa, aki már akkor azzal nyugtatta magát és családját, hogy paralimpiai bajnok lesz, amikor megtudta: amputálni kell bal alkarját és lábujjait.

 

A svédországi kontinensviadalon múlt szerdán a 9-es sérültségi kategóriában aranyérmes versenyző az M4 Sport csatorna Sporthíradójában kedden arra a kérdésre, hogy a tavaly augusztusi műtétek után mikor került képbe a sport, úgy felelt: szinte azonnal.

„Mert amikor közölték az amputáció hírét, én azzal vigasztaltam magamat, illetve a családomat, hogy semmi baj nincsen, anya, apa, én paralimpiai bajnok leszek. Tényleg azonnal a sportba menekültem” – mondta, hozzátéve, hogy jobbkezes játékos, és nem azt a kezét vesztette el.

Felidézte, hogy tavaly ilyenkor még járni tanult, utána fokozatos rehabilitáción vett részt, és négy-négy és fél hónapja kezdte el igazából az edzéseket. Ennek ellenére Helsingborgban már várt magától érmet, ha nem is aranyat.

Elmondta, hogy a korábbiakhoz képest változtatnia kellett a játékán.

„Kevesebbet tudok mozogni, nehezebben tudok ráállni a labdákra, mert még mindig arra kell összpontosítanom, illetve gondolnom, hogy ami eddig ment, az már nem úgy megy. A cipőben eléggé kifelé áll a bokám, nagyon nagy testsúly nehezedik rá, emiatt be vannak gyulladva az idegek. Plusz mivel nincsenek lábujjaim, más izmok veszik át azoknak a szerepét sétálásnál meg az asztalnál. Most ezekkel küszködök, de remélem, hamarosan ez is rendbe jön” – folytatta.

Felidézte, hogy toxikus sokk szindrómát kapott, emiatt került sor az amputációkra, de sokkal rosszabbul is járhatott volna.

„Bele is halhattam volna, illetve mind a négy végtagom be volt rajzolva. Ahhoz képest úgy vagyok vele, hogy ez semmiség. Sőt, amikor kimentem életem első paraversenyére, és megláttam a többieket, hogy kinek milyen problémája van, rájöttem, hogy nekem ehhez képest semmi” – tette hozzá.

A 29 éves Szvitacs Alexa elmondta, hogy bár a kvótája megvan, de kötelezően részt kell még vennie három versenyen.

„Beszéltünk az edzőmmel arról, hogyha meglesz a kvóta, akkor nem biztos, hogy utána indulok majd annyi versenyen, csak hát nem gondoltuk, hogy ennyire hamar sikerülni fog” – mondta, majd hozzátette: két hét múlva Finnországba utazik, a további programot azután rakják össze.

2023.06.03 06:42:45

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

A német a hétvége eddigi valamennyi szakaszában a leggyorsabbnak bizonyult.

2023.02.10 23:11:48

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Jelenleg a Ferencváros és a válogatott sikerei tartják az ernyőt az egyébként még messze nem hatékony magyar modell fölé. A győzelmet nyilván nem kell megmagyarázni, s minket, szurkolókat ez érdekel igazán, de ha hosszabb távon nem szilárdul meg az alap, akkor prognosztizálható a ciklikusság: egyszer fent, egyszer lent.

2023.01.12 15:21:42

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2022.06.08 10:24:02

Egyéb autó-motor K. D.