Doppingügybe keveredett egy olimpiai éremesélyes vívónk – sajtóhír

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2024.04.04. 17:42
Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)
Címkék
A Magyar Nemzet értesülése szerint doppingügybe keveredett egy magyar vívó, aki a párizsi olimpián éremesélyesként indulhat. A lap nem nevezte meg az érintett sportolót.

 

SOHASEM FORDULT MÉG ELŐ, hogy mind a hat fegyvernemben pástra léphet magyar vívó egy olimpián – 28 éve ötben ott voltunk a játékokon, akkor azonban még nem létezett a női kard, így Párizs mindenképpen mérföldkő a honi sportág történetében.

Csak sajnos ahelyett, hogy úton-útfélen erről „énekelnének” az újságírók, kénytelenek mással foglalkozni, s ezúttal még csak nem is arra utalunk, hogy sokak már most szítják az indulatokat a válogatási elvek kapcsán, s kérdezgetik, vajon kik kerülnek majd a kvótát szerző három csapatba, sokkal inkább arra az ügyre, amely jó ideje borzolja a kedélyeket a vívósportban.

Az egyik olimpiai induló elmulasztotta a mintaadási kötelezettségét: a holléti nyilvántartásra vonatkozó szabályok szerint a sportolóknak előre jelezniük kell a tartózkodási helyüket, s ha a megadott helyen és időben nem találják őt meg az ellenőrök, s ez egy éven belül háromszor is megtörténik, az doppingvétségnek minősül – már ha azt az eljárás végén jogerősen megállapítják.

Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy a vétkező sportoló tiltott szereket használt, de már a mulasztás is eltiltást von maga után – rendszerint két éves büntetést jelent, amely kivételes esetben rövidebb lehet (egy év). Ha a sportoló bizonyítani tudja, hogy nem hibázott, akár fel is menthető.

A vívósport „bombáját” csütörtökön a Magyar Nemzet robbantotta, más kérdés, hogy sem ők, sem más tovább nem léphetett, még akkor sem, ha sokan tudják, kiről is van szó – a sportoló hozzájárulása nélkül nem adható ki a személye.

Úgy tudjuk, a vívó közleményt ad majd ki az ügyben pénteken, amely minden bizonnyal tartalmazza azt is, hogy az eljárás jelenleg is folyik, vagyis az a több fórumon megjelenő hír, miszerint az olimpiai indulási jogot megszerző sportoló doppingvétséget követett el, nem jelenthető ki kategórikusan.

Amit egyelőre rögzíthetünk, hogy a kvalifikáció során a férfi és női kardcsapat, a férfi párbajtőrcsapat, valamint Kun Anna párbajtőröző, Pásztor Flóra és Dósa Dániel tőrözők szereztek kvótát a párizsi olimpiára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik