Sakk: beiktatták a Sakkvilághírességek Csarnokába Polgár Zsuzsát és Portisch Lajost

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2023.11.14. 12:45
null
Polgár Zsuzsát is beiktatták a Sakkvilághírességek Csarnokába (Fotó: Instagram)
Magyar idő szerint keddre virradó éjszaka a St. Louis-i Webster Egyetemen beiktatták a Sakkvilághírességek Csarnokába (World Chess Hall of Fame) Polgár Zsuzsát és Portisch Lajost, valamint a 2010-ben elhunyt dán Bent Larsent. Portisch Lajos nem utazott el a ceremóniára, Polgár Zsuzsa ugyanakkor közös élményeiket is felidézte.

Szeptember végén adtunk hírt róla, hogy a magyar sakk két klasszisát, Polgár Zsuzsát és Portisch Lajost november 13-án beiktatják St. Louisban a Sakkvilághírességek Csarnokába (World Chess Hall of Fame), ugyanakkor a vele készített interjúban Portisch elmondta, nem kíván elutazni a ceremóniára.

„Azzal utasítottam vissza, hogy a jelenlegi feszült nemzetközi helyzetben nem kívánok most Amerikába menni. Pedig még kísérőt is vihetnék, az úti- és szállásköltséget is fedeznék. Véglegesen így döntöttem” – indokolt röviden a 86 éves sakknagymester, akit persze megidéztek a St. Louis-i eseményen, illetve ő maga hangfelvételről, angol nyelven szólt a megjelentekhez. A maga őszinte stílusában többek között kifejtette, nem szereti, ha nagymesternek nevezik, merthogy ez a titulus már nem jelent semmit. Közvetlenül a második világháború után nagymesternek mondták a világ legjobb öt-hat sakkozóját, manapság viszont senki meg nem tudja mondani, így ő sem, hányan vannak a földön – úgyhogy ő azt szereti, ha csak Lajosnak szólítják...

Portisch Lajos nem utazott el St. Louisba (Fotó: Koncz Márton)
Portisch Lajos nem utazott el St. Louisba (Fotó: Koncz Márton)


A 2012-ben a sakkiskoláját és -klubját a lubbocki Texas Műszaki Egyetemről St. Louisba, a Webster Egyetemre költöztető, majd kilenc év után, 2021 tavaszán a klub vezetéséről lemondó, immár Floridában élő Polgár Zsuzsa jelen volt a ceremónián, és mielőtt megköszönte volna beválasztását a Hírességek Csarnokába, Portisch Lajossal közös érdekes sztorikat is felidézett a mikrofonhoz lépve. Például amikor klubtársakként az MTK buszával Zalaegerszegre utaztak, és ő kislányként a busz végében ült:

„Egyszer csak odajött, gratulált, hogy milyen sokat fejlődtem, egyúttal bátorított, talán egyszer női bajnok, netán még világbajnok is leszek. (...) Akkor azt mondtam neki, tudod, valójában az az álmom, hogy nagymester legyek. A nyolcvanas évek elején jártunk, azt hiszem, akkoriban néhány száz nagymester lehetett. Ő elkezdett nevetni, mondván, ennél viccesebbet nem is mondhattam volna. Hogyan tudna egy lány, egy nő nagymester lenni...”

Mint ismert, mindent elért Polgár Zsuzsa, aki elárulta, a memoárján dolgozik, amelyet jövőre kézbe vehetnek az olvasók. Előre bocsátotta, nem sakk-könyv lesz, hanem életrajz, amelyben a küzdelmeit, örömeit, érdekes sztorikat oszt meg, ötven évet felölelve.

A World Chess Hall of Fame élőben közvetítette az eseményt, a teljes ceremónia itt megtekinthető:

Első nőként lett nagymester a férfiak között

A cím azzal egészítendő ki, hogy Polgár Zsuzsa volt az első nő, aki a versenyeredményei alapján kapta meg a férfiak között a nemzetközi nagymesteri címet (1991). No és ő az egyetlen, aki megszerezte a hat legtekintélyesebb sportági koronát: a klasszikus játékban (1996–1999), rapid és villámsakkban világbajnok, egyéniben (1990, 2004) és csapatban (1988, 1990) is sakkolimpiai aranyérmes, valamint világelső volt.
Portisch Lajos húsz sakkolimpián vett részt 1956 és 2000 között (1962 és 1988 között első táblásként), 1978-ban Buenos Airesben tagja volt az aranyérmes csapatnak. Nyolcszor (1964, 1967, 1973, 1976, 1979, 1982, 1985, 1987) vívta ki a jogot, hogy a világbajnokjelölti versenyben indulhasson, kétszer az elődöntőig jutott, legjobb helyezése a második volt a világranglistán (1981. július). A sakkolimpiákon 260 mérkőzést játszott 68 százalékos eredményességgel.
Immár három magyart ért a megtiszteltetés, Polgár Judit 2021-ben lett a Hírességek Csarnokának tagja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik