Sportrádió: A lovaglás nélkül az öttusa lelkét kitépték – Fábián László

Vágólapra másolva!
2023.10.16. 21:11
null
Fábián László nem derűlátó az öttusa jövőjét illetően (Fotó: Dömötör Csaba)
Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára a Sportrádiónak adott interjút azok után, hogy a NOB bejelentette az öttusa és a súlyemelés is programban marad a 2028-as olimpián.

 

„A lovaglás elhagyását és az akadálypark behozatalát az öttusa megreformálásának érdekében nem érzem olyan megoldásnak, ami a sportágnak hosszú távon biztosítja a jövőjét” – kezdte Fábián László.

A NOB már korábban közölte, az öttusa csak úgy menekülhet meg 2028-ra, ha a lovaglás kikerül az öt tusa közül, és ehhez mindkét fél tartotta magát. Fábián örül, hogy a sportág ott lesz Los Angelesben, de nem nyugodt. „A lovaglás nélkül az öttusa lelkét kitépték, az akadálypálya nem jelent szerintem megoldást arra, hogy ez a sportág sokkal közkedveltebb legyen a fiatalok körében” – fogalmazott Fábián.

A korábbi olimpiai bajnok öttusázó bízik benne, hogy az öttusa 2028 után is része lesz az olimpiai programnak – lehetőleg a lovaglással együtt. „Nem véletlenül találták így ki, ez a sportág ettől izgalmas és érdekes. Ha nem tudják visszahozni a lovaglást, akkor valahogy érjék el, hogy fixen ott maradjon a programban. Ha ez a sportág nincs az olimpiai műsoron, akkor az az ezer öttusázó is eltűnik a világról.”

A MOB főtitkára szerint a sportágban 30 év alatt némi túlzással annyi szabályváltoztatás történt, mint az összes többi sportágban összesen. Fábián László szerint kulcsfontosságú, hogy az öttusát a fiatalok számára is vonzóvá tegyék: „Szurkolok a sportágnak, családi okokból is, mert tizenhét éves kisfiam igen tehetséges, és megígérte, hogy olimpiai bajnok lesz öttusában.”

A TELJES BESZÉLGETÉST IDE KATTINTVA HALLGATHATJA MEG!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik