MOB: Szilágyi Áront javasolják a NOB sportolói bizottságába

Vágólapra másolva!
2023.08.30. 18:05
null
Novák Katalin köztársasági elnök és Szilágyi Áron a Szent István-rend átadásán (Fotó: Koncz Márton)
A Magyar Olimpiai Bizottság szerdai elnökségi ülésén úgy határozott, hogy London, Rio és Tokió egyéni bajnokát javasolja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába.

A párizsi játékok végén lejár Gyurta Dániel olimpiai aranyérmes, világbajnok és Európa-bajnok úszó mandátuma a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságában, így a Magyar Olimpiai Bizottságnak lehetősége nyílik sportolót jelölni a tagságra – a szervezet szerdai elnökségi ülése döntött arról, hogy a háromszoros ötkarikás győztes vívót, Szilágyi Áront javasolja a NOB sportolói bizottságába.

A NOB július 13-án tette közé a sportolói bizottsági tagságra vonatkozó pályázati kiírását, a feltétel az volt, hogy az adott sportolónak részt kellett vennie a tokiói és/vagy elindulnia a párizsi olimpián. A beérkezett hat jelentkezésből Gyulay Zsolt MOB-elnök, Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke és a NOB tiszteletbeli tagja, valamint Gyurta Dániel, a MOB elnökségi tagja és NOB-tag döntött Szilágyi Áron mellett.

Gyurta Dániel az elnökségi ülésen elmondta: 35 sportoló jelentkezhet a megüresedő négy helyre, korábbi klasszisunk úgy véli, körülbelül 1000-1200 szavazatra lesz szüksége a négy megválasztandó tagnak. (A párizsi olimpián induló sportolók mindegyike szavazhat, vagyis a 10500 versenyző négy jelöltre leadott voksai alapján választják meg a négy új tagot.). A megbízatás nyolc évre szól, és egyben NOB-tagságot is jelent.

A MOB esélyegyenlőségi bizottságának elnökévé Sinkó Andrea, korábbi olimpiai pontszerző ritmikus gimnasztikázót választották, míg a sportszakmai és sporttudományos bizottság elnöke Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik