EJ: Szpirosz Kapralosz szerint hazánk is rendezhetne Európai Játékokat

PATAI GERGELY (Krakkó)PATAI GERGELY (Krakkó)
Vágólapra másolva!
2023.06.30. 17:28
null
„Magyarország sportnemzet, amelynek fontos helye van a szívemben” (Fotó: AFP)
Az Európai Olimpiai Bizottság görög elnöke, Szpirosz Kapralosz elégedett a lengyel szervezéssel, örül a népes magyar küldöttségnek, és fényes jövőt jósol az Európai Játékoknak.

 

– Harmadik alkalommal rendezik meg az Európai Játékokat. Milyenek a visszajelzések a sportolóktól?
– Ahogy tapasztaltam, mindannyian boldogok, hogy itt lehetnek. Lelkesek, elszántak, és fontos versenyként tekintenek az eseményre – mondta a Nemzeti Sportnak Szpirosz Kapralosz, az Európai Olimpiai Bizottság görög elnöke, akivel az ökölvívótorna helyszínén, Nowy Targban beszélgettünk. – Különleges élmény nekik, hogy a sportolói faluban együtt lakhatnak, más sportágak képviselőivel is találkozhatnak, barátkozhatnak. Valódi sikertörténet az Európai Játékoké, a kontinens legjobb sportolói közül sokan részt vesznek rajta, ráadásul a legtöbb olimpiai sportágban kvótákért, kvalifikációs pontokért versenyeznek.

– A lengyel szervezők nagyot hajráztak, hogy minden a helyére kerüljön. Elégedett a végeredménnyel?
– Igen. A szervezőknek nagy kihívással kellett szembenézniük a nehéz pénzügyi helyzet miatt, az utolsó napokban is sokat egyeztettünk, de minden összeállt, meg kell dicsérnem őket azért, amit létrehoztak. Kitűnőek a helyszínek, jó a légkör, és a sportolók ellátása, szállítása is zökkenőmentes. Ha a lelátók nincsenek is tele, a televíziós közvetítésnek köszönhetően Európa-szerte láthatják az eseményt, és ez a legfontosabb.

– Milyen jövője lehet az Európai Játékoknak?
– Szerintem nagyon fényes, már csak azért is, mert egyre több sportágból keresnek meg minket, hogy négy év múlva szeretnének bekerülni a programba. Kérelmük elbírálása elsősorban attól függ, hogy milyen szintű sportolók szerepelnének az eseményen, illetve attól is, hogy az Európai Játékok egyben olimpiai kvalifikációs verseny, esetleg Európa-bajnokság is lesz-e az adott sportágban.

– Lát rá esélyt, hogy a jövőben minden sportágban Európa-bajnoki érmeket osszanak ki az Európai Játékokon?
– Ez a szervezőbizottsággal, illetve a szövetségekkel történő megállapodáson múlik, de nem gondolom, hogy minden sportágban megvalósulhat az elképzelés. Nem szeretnénk, hogy a szervezők túl sok pénzt költsenek az Európai Játékokra, és csupán az esemény miatt olyan létesítményeket építsenek, amelyekre egyébként nem lenne szükségük.

– Számos nem olimpiai sportág is szerepel a műsoron, amelyeknek ugródeszka lehet az esemény. Milyen a fogadtatásuk?
– Nagyon jó! Megadjuk a lehetőséget ezeknek a sportágaknak, hogy megmutassák magukat szélesebb közönség előtt, a televízión keresztül új szurkolókat szólíthatnak meg. Már most nagyon népszerűek, de az Európai Játékoknak köszönhetően a sportolóik is ismertebbek lesznek. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is a népszerűséget veszi figyelembe, amikor a programba kerülésről dönt.

– Mi jut eszébe először, ha Magyarországról kérdezem?
– Természetesen a vízilabda, hiszen játékosként két olimpián is részt vettem, a magyarok pedig hagyományosan jók a sportágban. A margitszigeti Hajós-uszoda csodálatos, tavaly a vizes világbajnokságon is jártam ott, és azon kívül is több nagy világversenynek adtak otthont az elmúlt időszakban. Magyarország sportnemzet, amelynek fontos helye van a szívemben, ezért is örülök, hogy az idei Európai Játékokon is népes küldöttséggel vannak jelen. Több sportágban is sikeresek, vagyis miért ne rendezhetnék meg egyszer önök az eseményt?

– Kijelölték már a negyedik Európai Játékok helyszínét?
– Az utolsó részletekről egyeztetünk két jelentkezővel, és az októberi közgyűlésünkön jelentjük be a házigazdát. Habár a folyamat elején a magyarok is kifejezték érdeklődésüket az esemény iránt, nem tudom, jelenleg milyen szándékaik vannak.

Gyulay Zsolt: „Nincs napirenden, hogy pályázzunk”
Az esetleges magyar pályázattal kapcsolatban megkerestük a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, Gyulay Zsoltot is. A sportvezető kérdésünkre elmondta, az Európai Olimpiai Bizottság ideális helyszínként tekint hazánkra, ráadásul a szervezésben is van tapasztalatunk, az elmúlt években számos világversenynek adtunk otthont. Noha korábban valóban voltak egyeztetések a magyarországi Európai Játékokról, Gyulay Zsolt leszögezte, nincs napirenden, hogy pályázzunk a 2027-es multisporteseményre.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik