EJ, vívás: döntős a női párbajtőrcsapat

Vágólapra másolva!
2023.06.29. 14:01
null
Kun Annáék legyőzték a lengyeleket (Fotó: Magyar Vívószövetség, archív)
A házigazda lengyelek elleni sima sikerrel a magyar női párbajtőrcsapat bejutott az elődöntőbe csütörtökön Krakkóban az Európai Játékokon, majd az olaszok elleni összecsapást is megnyerte, így az esti fináléba jutott. Férfi tőrcsapatunk a negyeddöntőben kikapott az első kiemelt olasz együttestől, így az 5-8. helyért folytathatja a versenyt.

 

Az egyéniben bronzérmes Kun Anna, valamint Muhari Eszter, Wimmer Dorina és Büki Lili alkotta együttes a nyolcaddöntőből mondhatni könnyed sikerrel lépett tovább, ám az szinte biztosra vehető volt, hogy Somfai Péter csapata a házigazda ellen nem számíthat olyan könnyű meccsre, mint a spanyolok elleni volt.

A papírforma legalábbis azt ígérte, hogy az egyéni versenyben ezüstérmes Martyna Swatowska-Wenglarczykkal felálló lengyelek ellen nagyon nehéz lesz a továbbjutás – a mérkőzés aztán rácáfolt a várakozásokra.

Az első asszóban Muhari 2:1-es sikerrel nyitott, majd Kun 5:3-as és Wimmer 4:2-es győzelme következett, az első kör utáni öttusos előnyhöz Muhari még négyet hozzáadott (16:7). A lengyelek érezhetően tanácstalanná váltak, egyik vívójuk sem tudta kihúzni a gödörből csapatukat. Közben Kun Annáék magabiztosságot sugároztak, egy-két kisebb, néhány tusos hullámvölgy után mindig visszataláltak a „helyes útra”, így gyakorlatilag végig biztos távolságban tartották maguk mögött a riválist. A záró asszóra Kun Anna hat tus előnnyel kötött be, és alig egy perccel a vége előtt Swatkowska 36:33-ra felzárkózott. A házigazdák ekkor talán reménykedni kezdtek, de a magyar párbajtőröző néhány gyors tussal visszaállította a különbséget, s 45:39-nél lezárta a találkozót.

Az olaszok elleni elődöntőben Kun Anna és Muhari Eszter klasszis teljesítménye segítette át a kvartettet egy komolyabb mélyponton.

A meccs első harmadában végig Kunéknál volt az előny, egy-két tussal folyamatosan vezettek, négy miniasszó után 13:10-re, ekkor azonban fordult a kocka és előbb Wimmer Dorina Rosella Fiamingótól, Kun Anna Alberta Santucciótól, a becserélt Büki Lili pedig Federica Isolától kapott ki egyaránt három tussal, ami azt jelentette, hogy az utolsó két asszó előtt hat tus volt (17:23) Somfai Péter csapatának hátránya.

Ekkor lépett újra a pástra Muhari Eszter. Az edzői utasítás az „all in" volt, azaz határozottan menni előre és tust adni, amit az Egyesült Államokban tanuló párbajtőröző tökéletesen végrehajtott Santuccio ellen. A BHSE vívója nem meggondolatlanul rohant előre, támadásait jól előkészítette, így folyamatosan egy lámpát gyújtott és tíz másodperccel a vívóidő lejárta előtt egyenlített (24:24).

Muhari egyenlő feltételeket teremtett Kun Annának a többszörös világbajnok Fiamingo elleni befejezéshez. A tatai klasszis szemre nyugodtan kötött be, a vívása pedig magabiztosságot sugárzott. A vezetést gyorsan megszerezte és egészen szemet gyönyörködtető tusokkal fokozatosan húzott el. Fiamingo érezhetően egyre frusztráltabbá vált, se lerohanásból, sem másból nem tudott egylámpás tust adni és a magyar sportoló az utolsó percre már egészen tetemes, négytusos előnyt gyűjtött, és gyakorlatilag a hajrában sem adott esélyt riválisának.

Végül 38:31-es győzelemhez juttatta a magyar csapatot, mely a 18.30-kor kezdődő fináléban a franciákkal csap majd össze.

A Dósa Dániel, Szemes Gergő, Tóth Gergely, Németh András összeállítású férfi tőrcsapat az osztrákok elleni sikerrel a háta mögött várta a klasszisokat felvonultató, aranyesélyes olasz együttest.

Az esélyek egyértelműek voltak és a mérkőzés ezt igazolva kezdődött, miután Szemes 5:2-re kikapott Daniele Garrozzótól, majd Dósa tartotta a lépést Alessio Foconival (7:10), de Tóth Gergely ellen Filippo Macchi ötre növelte a különbséget (10:15). A második kör Szemes 5:1-es vereségével kezdődött, ami tulajdonképpen szinte el is döntötte a meccset. A magyar csapat tagjai 11:20 után jól vívtak, Dósa, Tóth és a Szemest váltó Németh András is egyenrangú partnere volt az olasz tőrözőknek, de a különbségen nem tudtak faragni, így végül a rivális 45:33-as győzelemmel lépett az elődöntőbe.

Az 5-8. helyért kiírt helyosztókon a magyarok először az ukránokkal találkoznak.

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Patai Gergely tudósítja.

EURÓPAI JÁTÉKOK
VÍVÁS
FÉRFI PÁRBAJTŐR, CSAPATVERSENY
Nyolcaddöntő

Magyarország–Ausztria 45:31
Negyeddöntő
Olaszország–Magyarország 45:33

NŐI PÁRBAJTŐR, CSAPATVERSENY
Nyolcaddöntő

Magyarország–Spanyolország 38:35
Negyeddöntő
Magyarország–Lengyelország 45:39

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik